Hulphond voor mensen die aan dementie lijden

Hulphond voor mensen die aan dementie lijden Sinds de zomer van 2013 bestaan er honden die mensen met dementie kunnen helpen. Deze therapiehonden zijn enigszins vergelijkbaar met blindengeleidehonden en hulphonden voor mensen met een fysieke beperking. Maar waarmee kunnen deze honden een persoon die lijdt aan een ziekte die dementie veroorzaakt, ondersteunen? Alleen met klusjes of ook in geval van nood door alarm te slaan? Kan een hulphond iemand met bijvoorbeeld Alzheimer ook helpen met zijn emoties? Een belangrijke vraag is ook of zo'n servicehond iedere persoon die lijdt aan, zeg Alzheimer, kan helpen. Een andere vraag is wat zo'n therapiehond voor de partner of de mantelzorger van de persoon met dementie betekent.

Producten voor mensen met een chronische ziekte door dementie die speciaal voor hen ontwikkeld zijn

Kunststudenten in Glasgow, Schotland, kregen in 2012 de opdracht op hun opleiding om een product te ontwerpen waarmee mensen met dementie geholpen konden worden. Een van die studenten bedacht dat het misschien mogelijk was honden zo te trainen dat ze ouderen met bijvoorbeeld Alzheimer konden helpen. Zoiets als een blindengeleidehond maar dan niet voor mensen met een visuele beperking maar voor voor mensen met hersenbeschadigingen t.g.v. ziektes als zeg, vasculaire dementie. De bronnen vermelden niet hoe de student(e) op dat idee kwam.

Hulporganisaties

Om dit idee verder uit te werken en uit te proberen, was de hulp nodig van diverse gespecialiseerde organisaties. Een organisatie die verstand had van mensen met een vorm van dementie, uiteraard. Dit werd ‘Alzheimer Schotland’ en clubs die honden kon trainen. De student(e) klopte aan bij ‘Dogs for the disabled’ en ‘Guide dogs Scotland’.

Training van de hulphonden voor mensen met Alzheimer

Twee honden werden opgeleid tot hulphond voor mensen die aan het dementeren waren: een golden retriever en een labrador. Een training van achttien maanden was daarvoor nodig. Gebruik werd gemaakt van het feit dat honden van routine en voorspelbaarheid houden. Ze werden getraind om een specifieke taak uit te voeren als ze een bepaald signaal hoorden.

Financiering van de training

Uiteraard was het nodig om te zoeken naar financiering. De kosten van het trainen van de hulphonden moesten worden gedekt. De Schotse overheid en een goede doelenorganisatie zorgen voor de benodigde fondsen voor dit proeftraject.

fysiek beperktfysiek beperkt
Selectie van cliënten met dementie
Net zoals er geselecteerd en gekoppeld moet worden als het gaat om mensen met een visuele beperking en blindengeleidehonden en tussen hulphonden en mensen met een lichamelijke beperking, moesten er ook mensen met Alzheimer of vasculaire dementie gekozen worden die gebaat leken te zijn bij de hulp van de honden en daarmee om konden leren gaan. Alzheimer Schotland zorgen voor de selectie en voor de koppeling.

Geselecteerde patiënten en hun partners

Voor het proefproject werden twee echtparen geselecteerd, van wie een van de twee een beginnende dementie had. Een beginnende dementie want de persoon die aan het dementeren was moest nog in staat zijn om te leren om te gaan met de hulp die de hond kon bieden. En een gezonde partner leek nodig om de zieke partner daarin mede te begeleiden en om de hond goed te verzorgen.

De mogelijkheden van de hulphonden

Wat hadden de honden te bieden na hun achttien maanden durende training? Ze konden in elk geval op praktisch vlak iets betekenen. In zijn algemeenheid werd ze aangeleerd te reageren op een alarmsignaal en dan een concrete taak uit te voeren.

Praktische hulp

De honden konden een aantal concrete handelingen uitvoeren:
  • medicijnen halen voor een cliënt met bijvoorbeeld Alzheimer
  • de dementerende attenderen op een briefje dat de partner had neergelegd: bijvoorbeeld om de oven aan te zetten
  • de persoon met dementie stimuleren uit bed te komen
  • de patiënt de plek van zijn kleding aanwijzen

Alarmering

En, ook heel praktisch, maar van een heel andere orde: de honden leerden alarm te slaan als de zieke in moeilijkheden verkeerde.

Sociale en emotionele hulp

De praktische hulp bleek niet alleen de persoon met een hersenbeschadiging te helpen maar ook de verzorgende partner, de mantelzorger, door deze deels te ontlasten. Maar minstens even belangrijk bleek de sociale en emotionele hulp van de getrainde hulphonden. Zowel voor de partner die een dementeringsproces doormaakte als voor de gezonde partner.

Hulp bij angst

Zo bleek bij het ene stel de aanwezigheid van de hond de angst van de persoon met dementie om alleen te zijn weg te nemen. Bij het samen boodschappen doen, bleef de hond bij degene met dementie wachten terwijl de partner de supermarkt door liep om te shoppen. De mantelzorger kon weer met een gerust hart boodschappen doen.

Verminderen van agressie

Bij het andere echtpaar, kon de hulphond de echtgenoot die aan het dementeren was, afleiden als deze boos werd. De therapiehond hoefde hem alleen maar even aan te raken en hem daardoor af te leiden van zijn agressie. Natuurlijk ontlastte dit ook de mantelzorger.

Contacten maken op straat

Bij een van de twee stellen, voelde de partner met dementie zich erg onzeker in gezelschap. Ze zag geen kans meer om zelfstandig een gesprek te beginnen en te voeren. Nu ze in gezelschap van de hulphond de straat op kon, was het opeens gemakkelijker en minder beangstigend om contact te leggen en een praatje te maken. Haar negatieve emotie stond haar niet meer in de weg. Er was immers een gespreksonderwerp! De hulphond werd het onderwerp van de conversatie. Eigenlijk net zoals eigenaars van honden die gezond zijn hun hond uit laten, als vanzelf met elkaar in gesprek kunnen komen.

Succes en vervolg van het proefproject ‘hulphonden voor mensen met dementie’

Na vier maanden de hulp van de servicehonden te hebben geobserveerd en hun betekenis te hebben geëvalueerd voor de mensen met dementie en hun mantelzorgers, werd het project zo succesvol geacht, dat inmiddels twee nieuwe hulphonden worden opgeleid! Op termijn is de wereld een nieuw soort hulphond rijker: 'de dementiehond'.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste opvoeding hulphond door een gastgezinEerste opvoeding hulphond door een gastgezinEen hulphond is een hond die speciaal is opgeleid om mensen met lichamelijke beperkingen te helpen. Hulphond Nederland i…
Veteranenhond, hulphond voor veteraan/militair met PTSSEen veteranenhond is een buddy voor een veteraan of (oud)militair die kampt met een Post Traumatische Stress Stoornis (P…
Alles over AlzheimerAlzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, 4 % van de 70 jarige mensen heeft deze aandoening. De aandoening ko…
Onderzoek naar dementieOnderzoek naar dementieOnderzoek naar dementie is ontzettend belangrijk. Er moet onderzoek worden gedaan naar medicijnen maar ook naar dementie…

Het syndroom van Marfan: een bindweefselziekteHet syndroom van Marfan: een bindweefselziekteHet syndroom van Marfan, ook wel Marfansyndroom genoemd, is een aangeboren en erfelijke aandoening. Bij deze ziekte is e…
Paroxetine (Seroxat): medicijn bij depressieParoxetine (Seroxat): medicijn bij depressieParoxetine (merknaam Seroxat) is een medicijn dat gebruikt wordt bij depressieve klachten. Paroxetine behoort tot de kla…
Bronnen en referenties
  • Nieuwsbrief Moderne dementiezorg 23 juli 2013
  • Huff Post: Good news 27 juli 2013
  • BBC News Schotland 15 juli 2013
  • Mother Nature Network: www.mnn.com
Reacties

Roos, 08-02-2020
Op het werk heeft mijn collega een Labradoodle en wil graag de hond leren als Hulphond voor mensen die lijden aan dementie. Waar kan mijn collega zijn opleiding volgen? Reactie infoteur, 03-03-2020
Beste Roos,

Ik denk eigenlijk dat dit nog niet mogelijk is in Nederland.
Maar, ik denk dat je het beste navraag doet bij een organisatie die zelf hulphonden opleidt.
Of zij zijn er zelf toch mee bezig of zij kunnen je misschien door verwijzen.

Veel succes. En… een goede visite/wandelhond is ook al heel fijn.!

Desirée van Keulen

Natascha Mol-Kolken, 28-07-2017
Wij zijn op zoek naar een hulphond voor mijn schoonvader die aan alzheimer lijdt. Onze labrador is nu bijna 9 jaar maar zetten we vaak in als hulphond zij waalt over mijn schoonvader en slaat aan als er iets fout gaat. Super maar zij is te oud door de aandoening artrose in haar poot kan ze nu niet meer ver lopen. Daarom zoeken we een hulphond. Bestaat dat al in Nederland? Zo ja wordt het evt. vergoed? Mijn schoonvader is gek van honden.
Graag horen wij meer,
Mvg Natascha Mol Reactie infoteur, 06-08-2017
Beste Natascha,

Volgens mij hadden wij al eerder contact?

Bij mijn weten kun je nog nergens in Nederland een 'dementiehond' aanvragen. Je zou het kunnen checken bij Alzheimer Nederland of bij een instelling die hulphonden opleidt.

Een andere betrouwbare 'visite-hond' is misschien ook een idee?

Heel veel succes en alle goeds! Ik hoor graag of het jullie lukt een hulphond te vinden.

Desirée van Keulen
Het Verhalenrijk

Natascha Mol, 19-09-2015
Hallo,
Graag willen wij meer info over een hulp hond voor dementerenden
Mijn schoonvader van 73 lijdt sinds ruim 1 jaar aan dementie.
Nu hebben wij gemerkt dat hij zeer goed reageert op onze eigen hond een labrador van ruim 7 jaar.
Wij zijn dus nu opzoek naar een hulp hond voor mijn schoonvader.
Hoe vragen wij er bijv een aan?
Graag horen wij spoedig meer hoe dit in zijn werk gaat enz.
Mvg Natascha Reactie infoteur, 13-10-2015
Beste Natascha,

Tot mijn spijt moet ik je vertellen dat ik je niet verder kan helpen. In Nederland is het zo ver nog niet. In het buitenland zijn ze wat verder met deze ontwikkeling. Maar ook daar is het nog vrij pril.
Je zou nog even kunnen informeren bij organisaties voor hulphonden / blindengeleide honden.
Maar het meest waardevol is nu wellicht al dat jullie hond en je schoonvader goed op elkaar reageren! Meenemen dus de hond op bezoek en samen wandelen als dat nog kan en de hond rustig een poosje bij hem laten als je schoonvader en hond dat beiden fijn vinden. Beetje spelen wellicht met een bal? Je schoonvader laten helpen met de hond drinken geven, brokjes geven, hondensnoepjes?

Sterke met de zoektocht.

Desirée van Keulen

Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 16-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.