Syndroom van Kartagener

Syndroom van Kartagener Het syndroom van Kartagener is een aangeboren afwijking die voornamelijk bestaat uit verwijde luchtwegvertakkingen, poliepen in de neus en gespiegelde organen. Zo bevindt het hart zich aan de rechterkant. Deze ziekte kenmerkt zich door een verminderde beweeglijkheid van de trilharen. Nauw verwant aan deze ziekte is primaire ciliaire dyskinesie (PCD).

Ontstaan van de ziekte

De Zwitserse arts M. Kartagener beschreef in 1933 deze ziekte voor het eerst. Hij merkte hierbij op dat de trilhaartjes in het lichaam niet goed werkte. De ziekte is naar deze arts vernoemd. Het syndroom van Kartagener is een aangeboren afwijking. Het wordt in de meeste gevallen autosomaal recessief overerft. Dit houdt in dat wanneer beiden ouders drager zijn van het recessief gen, ze hier zelf niks van merken maar het gen wel door kunnen geven aan het nageslacht. Stel de ouders krijgen vier kinderen: 1 daarvan zal volkomen gezond zijn zonder drager te zijn, twee van de kinderen zullen drager zijn van het gen en een kind zal de aandoening ook daadwerkelijk krijgen. Bij ongeveer 1 op de 32.000 mensen komt deze ziekte voor.

Symptomen

De trilhaartjes bij de patiënt werken niet goed. Trilharen zijn nodig om in de luchtwegen de slijmlaag naar buiten te werken. Doordat de luchtwegvertakkingen hierdoor worden aangetast raken deze blijven verwijd. Er ontstaan ontstekingen aan de bijholten die vaker terug kunnen komen. Ook luchtweginfecties komen veel voor. Dit komt doordat het slijm met daarin bacteriën niet voldoende wordt afgevoerd. De luchtwegen zijn dan een bron van besmetting. De meeste klachten ontstaan enkele maanden tot jaren na de geboorte, hoewel de ziekte al bij de geboorte aanwezig is. Vaak begint het met veelvuldig hoesten, verkouden zijn, oorontsteking hebben of luchtweginfecties krijgen. Baby's kunnen lichtelijk benauwd zijn. Op volwassen leeftijd kan opgemerkt worden dat de man onvruchtbaar is. Dit wordt veroorzaakt door een verminderde werking van de trilhaartjes in de zaadleiders.

Poliepen in de neus komen ook veel voor bij het syndroom van Kartagener. Ook gehoorverlies, een vermindert reukvermogen en vermoeidheid komt voor. Bij kinderen worden deze klachten vaak afgedaan als normale verkoudheidsklachten. Toch blijven deze klachten telkens terugkeren zonder dat er sprake is van een daadwerkelijke verkoudheid. Allergische reacties zoals hooikoorts komen vaak voor bij mensen met deze ziekte. Daarnaast komt situs invernus voor: het gespiegeld liggen van de organen in de buikholte. Wanneer de patiënt alle symptomen heeft behalve situs invernus, dan wordt er gesproken van primaire ciliaire dyskinesie. Bij 50 procent van alle patiënten met een verminderde werking van de trilharen komt situs invernus voor. De organen liggen in spiegelbeeld in het lichaam, het hart rechts in plaats van links en de lever links in plaats van rechts.

Behandeling

De behandeling van het syndroom van Kartagener bestaat uit het operatief verwijderen van de poliepen in de neus. Ook een luchtwegverwijding kan operatief behandeld worden. Vaak worden keel-en neusamandelen verwijderd. Buisjes in de oren kunnen een uitkomst bieden bij een slecht gehoor of oorontstekingen als gevolg van vocht achter het trommelvlies. Buisjes groeien echter wel weer uit het trommelvlies na een aantal maanden. Vaak wordt er antibiotica toegediend om de ontstekingen te remmen. Deze hebben niet altijd het gewenste effect. Bovendien kan er bij een teveel aan antibioticagebruik ongevoeligheid ontstaan. De antibiotica werken dan niet meer effectief.

Het is belangrijk om de levensstijl aan ter passen. Bij situs invernus (het gespiegeld liggen van de organen) is het belangrijk om dit kenbaar te maken en ook iets bij zich te dragen waarop dit staat vermeld. Dit om in noodsituaties beter in te kunnen grijpen. Bij een hartstilstand kan anders de verkeerde kant van het lichaam behandeld worden door omstanders, omdat deze menen het hart links aan te zullen treffen. Ook zullen artsen bij bijvoorbeeld hartonderzoek zoals ECG de plakkers gespiegeld moeten plaatsen. Roken is niet aan te raden, net zo min als het verblijf in rokerige ruimtes. Sigarettenrook wordt zeer slecht verdragen door patiënten en vaak zullen de klachten verergeren. Het is vaak moeilijk voor de omgeving om de klachten te begrijpen, omdat de meeste klachten niet echt zichtbaar of duidelijk zijn. Bovendien wordt er vaal veracht dat het wel weer geneest of vanzelf overgaat, terwijl het syndroom van Kartagener chronisch is. Dit houdt in dat patiënten er niet van kunnen genezen en een manier moeten vinden om ermee om te gaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Situs inversus: Aandoening met gespiegelde organenSitus inversus: Aandoening met gespiegelde organenSitus inversus (situs transversus, situs oppositus) is een aangeboren aandoening waarbij de belangrijkste organen in de…
Kartagener-syndroom: Afwijkingen aan luchtwegen en organenKartagener-syndroom: Afwijkingen aan luchtwegen en organenHet Kartagener-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening. Deze ziekte veroorzaakt afwijkingen aan de luchtwegen waar…
Dextrocardie: Verplaatsing hart naar rechts in borstholteDextrocardie: Verplaatsing hart naar rechts in borstholteDextrocardie is een aangeboren aandoening waarbij het hart zich verplaatst heeft naar rechts van de middellijn in de bor…
Syndroom van YoungSyndroom van YoungHet syndroom van Young kan leiden tot longontstekingen en bronchiëctasieën. Door obstructie in de testis kan er zaadloos…

Syndroom van Little, hersenverlammingSyndroom van Little, hersenverlammingHet syndroom van Little wordt ook wel een hersenverlamming genoemd. Andere benamingen zijn de ziekte van Little of diple…
Huidtransplantatie: hoe gaat het in zijn werk?Huidtransplantatie: hoe gaat het in zijn werk?Als op het lichaam een stuk huid zodanig beschadigd is dat het niet meer uit zichzelf kan genezen, is er soms een huidtr…
Bronnen en referenties
  • Erfelijkheid.nl/node/460
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Trilhaar
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.