Pijn aan ribben na een val

Pijn aan ribben na een val Na een val kunnen de ribben pijnlijk aanvoelen. Dit kan komen doordat een rib gebroken of gekneusd is, maar ook ander letsel kan voor pijn zorgen. Het is belangrijk om te weten te komen waardoor de pijn veroorzaakt wordt. Behandeling is soms nodig, vooral wanneer je kortademig wordt als gevolg van de val.

Pijn na een val

Een val is zo gemaakt: struikelen, het evenwicht verliezen of geduwd worden. Vaak vallen we over een stoeprand, een drempel, van een trap, door een duw, door evenwichtsverlies, van de fiets, van een paard, tijdens werk of sport en ga zo maar door. Mensen met een evenwichtsstoornis hebben een grotere kans om te vallen. Oudere mensen en hele jonge kinderen hebben vaak moeite hun evenwicht te bewaren. Het verschil zit hem echter in de gevolgen van een val: jonge kinderen staan op en lopen verder zonder enig letsel terwijl ouderen veel makkelijker letsel oplopen en moeilijker overeind komen. Kinderen huilen dan ook sneller van schrik dan dat er sprake is van echte pijn, tenzij het kind ongelukkig terecht kwam tijdens de val. Ouderen hebben sneller pijn als gevolg van letsel en de pijn blijft ook langer aanhouden.

Ribben doen pijn

Bij een val kunnen de ribben letsel oplopen. Vaak gebeurt dit door een slag of stoot tegen de ribben zoals tegen een punt of tegen een tafelblad aanvallen. Ook het op de zij of de buik vallen kan ervoor zorgen dat de ribben pijnlijk aanvoelen. Pijn wordt vrijwel direct gevoeld maar is meestal nog moeilijk te lokaliseren direct na de val. Dit komt omdat er tijdens een vale en grote hoeveelheid adrenaline vrijkomt, waardoor we pijn tijdelijk minder voelen. pas als we rustig zijn geworden kan de pijn god aangewezen worden. Vaak zal de pijn de dag na de val veel erger worden. Dit is een normaal verschijnsel.

Gekneusde rib

Er kunnen tijdens een val een of meerdere ribben gekneusd raken. Een kneuzing is niet hetzelfde als gebroken ribben. Bij een kneuzing komen weefsels tegen elkaar in de verdrukking te liggen. Zo wordt de huid hard tegen de ribben aangeduwd. Adertjes scheuren met een bloeduitstorting als gevolg. Dit is te zien als een blauwe plek die blauw, paars, zwart, rood, groen en geel kan kleuren. Ribben raken beschadigd en gekneusd. Er wordt wel gezegd dat gekneusde ribben meer pijn doen dan gebroken ribben. Dit klopt wel omdat er bij een kneuzing vaak veel meer beschadigd is. Gekneusde ribben zijn vaak al snel na de val voelbaar. Er is pijn voelbaar die kan verergeren bij het ademhalen. Soms is de pijn zo erg dat er moeilijk adem gehaald kan worden. Hierdoor kan je je benauwd gaan voelen. Het is pijnlijk om te gaan zitten en liggen kan ook moeizaam gaan. Vaak is de pijn erger vlak na het ontwaken. Het koelen van de gekneusde rib geeft verlichting.

Bij onderzoek zal de arts de ribben aftasten, wat pijnlijk is. Wanneer er een röntgenfoto gemaakt wordt zal er geen breuk aanwezig zijn. Een geneusde rib geneest vanzelf. Het dragen van een korset is niet nodig maar wordt soms voorgeschreven om de romp te stabiliseren. Wanneer het ademhalen moeizaam gaat en je oppervlakkig gaat ademhalen bestaat er een grotere kans op een longontsteking. Om dit tegen te gaan zal de arts pijnstillers voorschrijven. Het is belangrijk om gedoseerd te blijven bewegen. Juist door beweging wordt het herstel bevorderd.

Wanneer ribben gebroken zijn

Bij een flinke valpartij of wanneer er sprake is van een lage botdichtheid kunnen een of meerdere ribben breken. Een botbreuk zal pijnlijk zijn maar vaak minder pijn doen dan een kneuzing. Dit komt omdat botten zelf geen zenuwen bevatten. Het botvlies eromheen bevat wel veel zenuwen, wanneer dit beschadigd is (en dat is meestal het geval) zal er pijn ontstaan. Daarnaast kunnen bloedvaten beschadigd zijn waardoor er een bloeduitstorting ontstaat. Het koelen van de plek geeft vaak geen pijnverlichting, in tegenstelling tot een gekneusde rib. Op een röntgenfoto is een duidelijke breuk in de rib te zien. De rib kan een kleine breuk bevatten, een hele breuk of op twee of meer plaatsen gebroken zijn. Gebroken ribben kunnen niet in het gips gezet worden. Ontstekingsremmers/ pijnstillers en rust is het advies. Over het algemeen zal een botbreuk ion 6 tot 8 weken genezen. Na een aantal weken zal er opnieuw en röntgenfoto gemaakt worden om te bekijken in hoeverre de breuk zich hersteld heeft. Soms wordt er een korset voorgeschreven ter stabilisatie van de romp. Soms is een operatie noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een fladderrib of een versplinterde rib. Een fladderrib is een gebroken rib die bij ademhaling de tegenovergestelde richting op beweegt. Hierdoor wordt ademhalen bemoeilijkt.

Andere oorzaken

Wanneer pijn aan de ribben na een val niet door een gebroken of gekneusde rib wordt veroorzaakt dan kan de pijn ook afkomstig zijn van een spier. Tijdens een val wordt er veel gevraagd van onze spieren en soms raken deze spieren verrekt. Dit geeft pijnklachten. Ook ka de pijn afkomstig zijn van andere organen of weefsels. Wanneer je twijfelt of je last hebt van het hart of van de ribben kan er het beste gedrukt worden op de pijnlijke plek. Wanneer de pijn verergert is er in ieder geval geen sprake van pijnklachten afkomstig van het hart. Het hart ligt immers veilig beschermd achter de ribben. Met pijnklachten kan het beste naar een arts gegaan worden. Deze kan onderzoek doen. Dit zal bestaan uit het aftasten van de pijnlijke plek, soms de hartslag of pols meten, bloeddruk en soms een röntgenfoto. Het is belangrijk om bij een ernstige val direct een arts te bellen. Niet alleen de ribben kunnen beschadigd zijn maar ook de ruggenwervels of nekwervels kunnen beschadigd zijn. daarnaast kan er ook letsel aan het hoofd zijn ontstaan of elders.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde ribben herkennenGekneusde ribben herkennenNiet altijd wordt een gekneusde rib herkent. Vaak ook wordt een kneuzing van de rib verward met een gebroken rib. Tussen…
Gekneusde rib: behandeling en herstelGekneusde rib: behandeling en herstelGekneusde ribben doen erg veel pijn. Vaak ontstaan ze als gevolg van hoesten of door sport. De behandeling door een arts…
Gekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichtenGekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichtenGekneusde ribben worden veroorzaakt door een op het lichaam inwerkende externe kracht, bijvoorbeeld als gevolg van een b…
Rib gekneusd of gebroken?Rib gekneusd of gebroken?Is een rib gekneusd of gebroken? Vaak is het onduidelijk wat de schade aan een rib is. Duidelijk is wel dat er pijn gevo…

Wandelende nier, zwerfnierWandelende nier, zwerfnierEen wandelende nier wordt ook wel zwerfnier genoemd. Een of beiden nieren heeft een te grote bewegelijkheid waardoor er…
Neusverstopping, oorzaak en behandelingNeusverstopping, oorzaak en behandelingEen neusverstopping wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheid of een allergie als hooikoorts. Een verstopte neus ka…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.