Bloedvlekjes huid, bloedingen: Immuun TrombocytoPenie ITP

Bloedvlekjes huid, bloedingen: Immuun TrombocytoPenie ITP Het hebben van allemaal dieprode bloedvlekjes op de huid en in de mond is een duidelijk teken van ITP. Dit staat voor Immuun TormbocytoPenie en is een auto-immuun ziekte. Daarbij worden de bloedplaatjes door het eigen afweersysteem aangevallen en vernietigd, waardoor de neiging tot het hebben van bloedingen in de huid toeneemt. Daarnaast kan het ook leiden tot inwendige bloedingen, welke via ontlasting of plas worden afgevoerd. Bovendien kan het aanleiding zijn voor extreme menstruatiebloedingen. Wat houdt ITP in, waardoor wordt het veroorzaakt en hoe wordt het behandeld?

Immuun TrombocytoPenie, ITP


Afbraak van bloedplaatjes

Bloedcellen bestaan uit hemoglobine, waarmee zuurstof kan worden ingevangen en vervoerd. Daarnaast bestaat het uit witte bloedlichaampjes, waarmee het immuunsysteem optreedt tegen indringers. Een derde belangrijke onderdeel zijn de bloedplaatjes. Deze zijn noodzakelijk voor het laten stollen van bloed, indien er bijvoorbeeld een wondje ontstaat. Daardoor kan de wond en huid versneld herstellen, zodat epitheelvorming kan plaatsvinden. Bij ITP (voorheen de Ziekte van Werlhof genoemd) keert het immuunsysteem zich tegen de plaatjes en worden dus afgebroken. Oftewel er bestaat minder kans dat het bloed kan stollen zodra het nodig is.

Voorkomen van ITP

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de chronische en acute vorm van de ziekte. Indien het acuut optreedt dan is het meestal van toepassing bij jonge kinderen. Daarbij betreft het een tijdelijke aandoening, waarbij vaak geen behandelingstraject wordt opgestart. Met de tijd herstelt het lichaam zichzelf. Bij de chronische variant ligt dat anders. Deze variant komt meestal bij volwassen tot veertig jaar en soms bij oudere personen voor. De aandoening komt zeer sporadisch voor en wordt in ons land bij circa 500 mensen per jaar vastgesteld.

Invloed van trombocyten

Om het bloed enige plakkerigheid te geven, waarbij het versneld kan stollen bevat bloed trombocyten. Deze zijn verbonden aan bloedplaatjes, waardoor twee bloedplaatjes aan elkaar kunnen hechten of een mate van plakkerigheid bezitten. Bij een tekort aan deze stof of een chronische afwezigheid is de stroperigheid er niet meer, waardoor de kans op bloedingen toeneemt. Trombocyten worden aangemaakt in het beenmerg en worden afgegeven aan het bloed. Het heeft een houdbaarheid van ongeveer tien dagen. Bij een kleine verwonding zal snel stolling optreden. Dit principe is daardoor ook verwant aan het ontstaan van bloedpropjes ook wel trombose geheten. Het tegenovergestelde van die aandoening betreft dus ITP, waarbij het aandeel trombocyten veel te laag is.

Huid bloedingen: purpura

Omdat de consistentie van het bloed verandert en dus minder plakkerigheid bezit, kan het beter op plekken komen waar het normaal minder snel zou komen. Denk aan de aller kleinste en mogelijk relatief zwakkere adertjes net onder de huid. Het kan inhouden dat de druk plaatselijk te groot wordt, waardoor bloedingen kunnen ontstaan. De neiging tot stolling zal traag verlopen. Oftewel overal kunnen aan het oppervlak van de huid bloedrode stipjes en vlekjes verschijnen, waarbij het complete lichaam bedekt is. Uiteraard zal het ook voorkomen aan de binnenzijde van het lichaam, zoals het gehemelte, de tong, wangen, enzovoorts. Ook de kans op blauwe plekken zal hierbij hoog zijn.

Overige kenmerkende symptomen

Naast huidklachten kan het inwendig ook tot bloedingen leiden. Dat houdt in dat er bloed via de natuurlijke weg moet worden afgevoerd. Het kan betekenen dat de vrouw tijdens de menstruatie excessief veel bloed verliest. Daarnaast kan het inhouden dat er meer bloeddeeltjes in de urine zitten of dat er eerder anale bloedingen optreden. Inwendige en uitwendige wondjes helen slecht, waardoor bloedingen langdurig kunnen aanhouden, de kans op bloedinfectie toeneemt en er potentieel bloedarmoede van toepassing kan zijn. Let wel dat deze symptomen ook kunnen voorkomen terwijl er aan de huid niets is te zien.

Redenen van Immuun TrombocytoPenie

Aan het oppervlak van de trombocyten zijn eiwitten verbonden, waarop het lichaam gaat reageren. Deze specifieke eiwitten worden als lichaamsvreemd bestempeld, waardoor het immuunsysteem via witte bloedlichaampjes ertegen optreedt. Door die aanval worden naast de eiwitten eveneens trombocyten afgebroken. Waarom het immuunsysteem ineens die eiwitten als lichaamsvreemd identificeert, is onbekend. Mogelijk zijn er antistoffen beschikbaar (overgedragen uit vergane tijden via genetisch materiaal), waarbij het in bepaalde condities wordt geactiveerd. Indien het immuunsysteem ertegen optreedt, worden beta-lymfocyten aangemaakt welke aan de trombocyten hechten. Daarna worden deze cellen in verhoogd tempo door de milt afgevoerd en onschadelijk gemaakt. Het zorgt ervoor dat er zeer snel een aanzienlijk tekort ontstaat.

Onderzoek en behandeling

Betreft het een gezond jong persoon dan zal vaak geen aanvullend onderzoek worden gedaan. Dit is anders als het om een ouder persoon gaat of als een behandeling niet aanslaat. Er dient dan een beenmergonderzoek te worden verricht om vast te stellen of de aanmaak nog van toepassing is. Het kan namelijk voorkomen dat het immuunsysteem ook de aanmaak in het beenmerg ontregelt, waardoor de persoon geen enkele trombocyten meer heeft. Daarnaast moet worden uitgesloten dat men andere immuunziekten heeft. De behandeling heeft tot doel om complicaties van ITP te voorkomen, waarnaast het lichaam moet worden gestimuleerd dat het immuunsysteem geen trombocyten meer afbreekt. Vaak zal Prednison, Rituximab (uitschakeling beta-lymfocyten) en/ of Neoral worden voorgeschreven om het immuunsysteem te temperen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto-immuun hemolytische anemieAuto-immuun hemolytische anemieBij verschillende auto-immuun aandoeningen worden er antilichamen aangemaakt die de rode bloedcellen aanvallen. Het lich…
Immuun trombocytopenische purpura: BloedaandoeningImmuun trombocytopenische purpura: BloedaandoeningImmuun trombocytopenische purpura is een bloedaandoening waarbij het aantal bloedplaatjes verlaagd is. Deze bloedziekte…
Indringers in je lichaamIndringers in je lichaamSoms voel je je niet lekker en heb je en de griep of een kauwtje te pakken. Je lichaam probeert dit op te lossen door de…

Zware griep bij hartaanvalZware griep bij hartaanvalDe helft van de mensen met een hartaanval herkennen deze niet. Vooral bij vrouwen zijn de klachten vaak veel vager of ni…
Maagkanker: symptomen, oorzaak, diagnose en behandelingMaagkanker: symptomen, oorzaak, diagnose en behandelingMaagkanker is een veelvoorkomende kankersoort. Wereldwijd komt maagkanker na longkanker het meeste voor. In landen als J…
Bronnen en referenties
  • http://www.hematologiegroningen.nl/patienten/content/3ITP.htm#d3e27
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.