Amyotrofische Laterale Sclerose: hersenstam uitval bij ALS!

Amyotrofische Laterale Sclerose: hersenstam uitval bij ALS! Een progressieve verslechtering van het functioneren van de zenuwen als ook de spieren wordt ALS genoemd. Het staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose en houdt in dat belangrijke hersen- en zenuwcellen op cruciale lichaamspunten komen te vervallen. Daardoor verliest de persoon de controle over het eigen lichaam. Enerzijds kan dit leiden tot algehele invaliditeit en anderzijds leidt het onverhoopt tot het overlijden van de persoon. Wat houdt deze ziekte in, waardoor wordt het veroorzaakt en kan er iets aan ALS worden gedaan?

Amyotrofische Laterale Sclerose, ALS


Waardoor wordt ALS veroorzaakt?

In de ruggengraat lopen een groot aantal noodzakelijke zenuwen, welke in het onderhoofd vertakken naar de hersenen. De ziekte houdt in dat de hersenstam – verantwoordelijk voor alle primaire lichaamsfuncties – geleidelijk aan afsterft. Daarnaast nemen in toenemende mate de functioneringskracht van de zenuwverbindingen af. De axonen kunnen minder effectief de elektrische signalen doorseinen, doordat deze degenereren. De combinatie van zenuwaantasting (degeneratie) en het afsterven van de hersenstam leidt ertoe dat geleidelijk aan men steeds minder kan.

Functie van de hersenstam

De hersenstam vormt de basis van alle lichaamsprocessen. Dit deel van de hersenen is reeds in de oertijd gevormd en dus komen alle oerinstincten ook uit dit deel. Alles wat maar van levensbelang is wordt hier geregeld. Dat geeft dan ook aan hoe vitaal de hersenstam is voor ons bestaan, ons leven en hoe we alles om ons heen ervaren. De hersenstam gaat over in het ruggenmerg en de door het wervelkanaal lopende zenuwen. Het is van belang voor het bewustzijn, verzorgt de slapende en wakkere toestand. Het bepaalt de reflexen en geeft ons controle over de plasspieren. Verder zorgt het voor beweging en huilen. Het is de primaire aanstuurder van het lichaam en is noodzakelijk om goed te kunnen functioneren ook om levenskracht te hebben.

Hoe werken zenuwen?

De zenuwen bestaan als het ware uit flinterdunne aaneengeschakelde ionenbanden binnen een membraam. In het lichaam bevinden circa honderd miljard zenuwcellen (nucleus), welke via myeline lijnen eindigen in axon-uiteinden. Die axon-uiteinden communiceren wederom met naastgelegen axon-uiteinden, doordat positief geladen natriumionen door de lijn kan worden verstuurd. De ionen daarvoor verantwoordelijk bevatten inwendig kalium met daarom heen natrium. Indien er een pijnprikkel voorkomt dan zal een natriumion meer positief geladen worden en kan daardoor aan de naastgelegen ionen een signaal afgegeven. Het volgende ion neemt die lading over tot het op de juiste plek in de hersenen of zenuwuiteinde is aanbeland. De reeds gepasseerde ionen zullen in oorspronkelijke staat terugvallen. Dit proces voltrekt over de complete zenuw binnen enkele milliseconden.

Geleidelijk verslechterende conditie

Bij de aandoening ALS kan er een combinatie (Typische ALS) van degeneratie ontstaan. Omdat zenuwbanen overal in het lichaam van toepassing zijn en langs de ruggengraat lopen, kunnen de gevolgen van ALS overal merkbaar zijn. Toch hangt het er vanaf welke klachten als eerste komen. Of de zenuwen of de hersenstam zullen als eerste problemen geven. Indien de ionen niet meer goed kunnen communiceren dan kan de motoriek (PSMA) geleidelijk aan minder worden, waardoor men de controle over ledematen (voornamelijk de benen) en spieren verliest. Betreft het een vergaande afsterving van de hersenstam, dan komen direct vele lichaamsprocessen in het geding. Indien daarbij de signalen voor het goed functioneren van de longspieren worden verstoord, dan kan het zeer ernstige gevolgen hebben.

Vooruitzichten bij Amyotrofische Laterale Sclerose

Indien bij een persoon vanaf het veertigste jaar de ziekte is aangetoond zal men nog een gemiddelde levensverwachting hebben van drie tot vijf jaar. Uiteraard zijn er uitzonderingen op die regel, echter de meeste patiënten vallen binnen deze marge. Gedurende de ziekte zullen de zintuigen blijven werken als ook de darmen. De kritische problemen treden op als ook de signaalfunctie naar de longen of het middenrif stil komt te staan, waardoor men de ademhaling verliest.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is ALS; de vormen, oorzaak, symptomen en behandelingWat is ALS; de vormen, oorzaak, symptomen en behandelingAmyotrofische Laterale Sclerose (ALS), ook wel bekend als Lou Gehrig ziekte, is een zeldzame neurologische ziekte. De aa…
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)Amyotrofische Laterale Sclerose of afgekort als A.L.S. (in sommige landen M.N.D. of Lou Gehrig's Disease) is een langzaa…
ALS (Amyotrofe laterale sclerose)ALS (Amyotrofe laterale sclerose)ALS, ook wel Amyotrofe laterale sclerose genoemd, is een aandoening waarbij de spieren niet of onvoldoende functioneren.…
ALS: wanneer je spieren één voor één uitvallenALS: wanneer je spieren één voor één uitvallenAmyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een neuromusculaire aandoening: het is een spierziekte van de zenuwcellen die d…

Maagzweer: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenMaagzweer: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen gat in de slijmvlieslaag van de maag of in de twaalfvingerige darm wordt een maagzweer genoemd. Deze aandoening staa…
Non-Hodgkin lymfoom: behandeling zeldzame lymfeklierkankerNon-Hodgkin lymfoom: behandeling zeldzame lymfeklierkankerVal je op onverklaarbare manier tot op tien procent van je gewicht af en word je geregeld met veel zweet wakker dan kan…
Bronnen en referenties
  • http://www.stichting-als.nl/wat-is-als/de-ziekte/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenstam
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zenuwcel
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.