Nierbekkenontsteking: symptomen, diagnose en behandeling

Nierbekkenontsteking: symptomen, diagnose en behandeling Een nierbekkenontsteking treedt vooral op bij jongvolwassenen en personen van middelbare leeftijd. Officieel heet deze aandoening pyelonefritis, maar meestal wordt gesproken over een nierbekkenontsteking, omdat deze infectie voorkomt in het nierbekken. De ontsteking kan zich zowel in één nier als in beide nieren tegelijkertijd voordoen.

Nierbekken

Het nierbekken ziet er uit als een trechter en loopt van de nier naar de urineleider. De urine die de nieren produceren wordt door het nierbekken afgevoerd naar de urineleider. Op het moment dat er sprake is van een nierbekkenonsteking is de muur van het nierbekken geïnfecteerd.

Symptomen

  • Pijn in de rug net boven het middel
  • Uitstralende pijn naar de zijden en lies
  • Pijn en vaak moeten plassen
  • Urine ziet er troebel uit
  • Urine stinkt
  • Misselijkheid
  • Braken

Diagnose

Wie vermoedt met een nierbekkenontsteking te maken heeft, doet er goed aan een staal urine mee te nemen naar de huisarts. Die heeft stripjes waarmee hij kan zien of er sprake is van een ontsteking. Dat is eenvoudig af te lezen door de strip in de urine te dopen. Ook kan er een urinestaal naar het laboratorium worden gestuurd om te kijken of de klachten inderdaad afkomstig zijn van een nierbekkenontsteking. Dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd op het moment dat de voorgeschreven antibiotica niet aanslaan. Wie geregeld last heeft van een nierbekkenontsteking ondergaat vaak meerdere onderzoeken om te kijken wat de specifieke oorzaak is van de infecties. Dat kan door een urinekweek, een echografie van de nieren, een kijkonderzoek in de blaas of een flowmetrie. Bij dat laatste onderzoek dient een patiënt met een volle blaas te komen. De patiënt plast dan op een speciale wc die is verbonden met een flowmeter. Die bekijkt hoeveel de persoon op het toilet plast en wat de kracht en de duur van de straal urine is.

Behandeling

Een nierbekkenontsteking wordt behandeld met een antibioticumkuur. Meestal gaat het om ciprofloxacine of amoxicilinne-clavulaanzuur. De antibioticum helpt u van de bacteriën af en voorkomt dat er op een infectie voorkomt in het nierbekken. Het is belangrijk de antibioticakuur geheel af te maken om te voorkomen dat de bacteriën weer terugkomen. Tegen de pijn kunnen paracetamol of eventueel NSAID’s worden gebruikt, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen.

Prognose

Een nierbekkenontsteking laat zelden blijvende schade achter. De nieren herstellen meestal volledig. Incidenteel blijft er littekenweefsel achter in de nier. Dat kan leiden tot uitval van de nier.

Preventie

Een nierbekkenontsteking is een pijnlijke aangelegenheid. Gelukkig kunt u veel doen om herhaling van deze nare aandoening te voorkomen. Dat kan door op tijd naar het toilet te gaan en uw plas niet op te houden. Beter is het om geen zeep, sprays of vaginale douches te gebruiken aan de onderkant van het lichaam, zodat de zuurgraad van de vagina in tact blijft. Douchen is beter dan baden. Voordat u gaat slapen, kunt u het best nog even plassen. Ook is het aan te raden om geen synthetische onderbroeken of strings te dragen. Die zijn een geweldige broeihaard voor bacteriën. Wie minimaal twee liter water per dag drinkt, zorgt ervoor dat de blaas regelmatig geleegd wordt waardoor bacteriën snel uit de blaas verdwijnen.

Oorzaak

De ontsteking in de nierbekken ontstaat door een bacterie. Die komt binnen via de urinewegen door de urinebuis. Een nierbekkenontsteking kan een gevolg zijn van een blaasontsteking. Het gaat vaak om dezelfde bacteriën die ook verantwoordelijk zijn voor een blaasinfectie. Vrouwen hebben vaker last van infecties aan de urinewegen, doordat de urinebuis korter is dan bij mannen. Minder vaak komt het voor dat een bacterie via de anus doordringt tot in de urinebuis. Dat kan komen door het penetreren van de anus of door afvegen van de billen met toiletpapier. Diabetespatiënten hebben vaker dan gezonde mensen een nierbekkenontsteking. Wie last heeft van een verstopping heeft ook meer kans op een infectie van het nierbekken. Ook nierstenen kunnen bacteriën bij zich dragen die leiden tot een nierbekkenontsteking. Tot slot kunnen deze bacteriën ook worden overgebracht via een katheter in de blaas of doordat ze zich elders in het bloed bevinden
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nierbekkenontsteking: pijn in onderrug, misselijk, verwardNierbekkenontsteking: pijn in onderrug, misselijk, verwardEen nierbekkenontsteking of pyelonefritis is een bacteriële infectie van een of van beide nierbekkens. Een nierbekken is…
NierbekkenontstekingNierbekkenontstekingEen nierbekkenontsteking komt voor bij zowel volwassenen als kinderen. Het is een ontsteking van de wand van het nierbek…
Nierbekkenontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingNierbekkenontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingAcute nierbekkenontsteking symptomen zijn rillingen, koorts, pijn onder in de rug, aan beide zijden, en misselijkheid en…
Nierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking of Pyelonefritis is een ontsteking van de nieren en is een nieraandoening die vrij vaak voorkomt. H…

Geneeskracht van water bij te hoge of te lage bloeddrukGeneeskracht van water bij te hoge of te lage bloeddrukDe kracht waarmee het bloed door de aders stroom wordt bloeddruk genoemd. Deze kracht is te meten. In feite wordt de kra…
Koortslip / HerpesEen koortslip is geen ernstige aandoening maar voor de meest ijdele onder ons kan het de nodige stress veroorzaken. Wat…
Bronnen en referenties
  • http://www.wza.nl/data/ziektebeelden/nierbekkenontsteking
  • http://www.thuisarts.nl/nierbekkenontsteking/ik-heb-nierbekkenontsteking
  • http://www.bekkenbodemzorgcentrum.nl/content/wat-is-flowmetrie-en-residubepaling.html
  • http://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/c/ciproxin/urineweg-nierbekkenontsteking-welk-antibioticum-en-wat-kan-ik-er-zelf-aan-do/item9071
  • Het medisch handbioek, onder hoofdredactie van Dr. Jannes J.E. van Everdingen, Kosmos-Z&K Uitgevers
Reactie

Ietje, 10-03-2014
Hallo, ik heb pas geleden een flinke nierbekkenontsteking gehad… vandaag was ik op controle bij de Uroloog, de nieren zagen er prima uit, ik krijg alleen nog een Cystoscopie. Ik wil heel graag weten waarom dat nog word gedaan. Ik ben zo dom geweest om het niet te vragen. Groetjes Ietje Reactie infoteur, 11-03-2014
Dat Ietje. Alleen de dokter weet waarom er nog een cytoscopie wordt gedaan. Voel je niet bezwaard en bel met de polikliniek. De dokter wil het je vast telefonisch uitleggen! Succes.

Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.