Dementie (hersenaandoening)

Dementie is een hersenaandoening, waardoor alle mentale vermogens steeds verder achteruitgaan, tot uiteindelijk zelfstandig leven niet meer mogelijk is.

Beginnende dementie

Geheugenstoornissen

Iemand met beginnende dementie heeft voornamelijk problemen met het korte termijn geheugen. Zij stellen vaak dezelfde vragen, of vertellen vaak dezelfde verhalen. Ze raken snel spullen kwijt of vergeten afspraken, ...

Tijdsbesef

Beginnende dementerenden verliezen ook hun besef van tijd. Ze weten niet meer juist welke dag het is, of hoe laat. Ze kunnen ook vaak niet inschatten hoe lang iets duurt.

Nieuwe omgevingen

Dementerende mensen raken vaak de kluts kwijt als ze in een nieuwe omgeving zijn, ze raken sneller de kluts kwijt omdat ze hun gedachten niet meer zo goed kunnen ordenen.

Vorderende dementie

Taalproblemen

De woordenschat verdwijnt stilletjes aan. Dementerenden gaan snel makkelijkere woorden gebruiken en proberen zo kort en eenvoudig mogelijke zinsconstructies te gebruiken. Het word steeds moeilijker voor hun om hun gedachten uit te drukken in woorden.

Dagelijkse handelingen

Zelfs dagelijkse handelingen worden een hele strijd voor de dementerende. Ze hebben moeite met de volgorde van de handelingen.

Ruimtelijk gevoel kwijtraken

Ze herkennen plaatsen niet meer, zelfs in hun eigen huis en ze vergeten veel vlugger waar ze spullen hebben gelegd enzo.

Onrust

Iemand met dementie is voortdurend bezig, ze lopen rond, verplaatsen spullen, willen opruimen, of gewoon ronddwalen.

Gevorderde dementie

Niet herkennen van voorwerpen

Ze kunnen bijvoorbeeld een boterham zien, maar niet weten waarvoor die dient, of niet weten hoe ze die kunnen opeten.

Moeilijkheden met bewegen

Dementerenden hebben een slechte bewegingscoördinatie. Ze bewegen onhandig, en grijpen naast voorwerpen.

Het eindstadium

Vrijwel alle geestelijke functies worden uitgeschakeld. In dit stadium zijn zowat alle herinneringen verdwenen. De patiënt word rustiger, hij begrijpt vrijwel ziets meer en praat ook niet meer.

Hoe onststaat dementie?

Er bestaan verschillende oorzaken voor dementie. De bekendste is de ziekte van Alzheimer, hierbij gaan er hersencellen verloren, zonder dat we precies weten hoe dat komt. Dementie kan ook optreden door stoornissen in de bloedvaatje in de hersenen. Hierdoor krijgen sommige hersencellen minder bloed? Deze vorm noemt men vasculaire dementie. Ook kunnen de ziekte van parkingson en een tekort aan vitamine B12 bijdragen aan dementie.

Medicatie

Dementie is niet geneesbaar. Er kunnen wel medicijnen toegediend worden om bijkomende problemen te verhelpen, zoals depressie, onrust, angst, ... Soms zijn er ook factoren die de dementie verergeren die behandeld moeten worden. Dit kunnen allerlei infecties zijn.
© 2007 - 2024 Sennaj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Gezichtsblindheid en dementie, overeenkomsten en verschillenGezichtsblindheid en dementie, overeenkomsten en verschillenGezichtsblindheid en dementie zijn twee verschillende vormen van hersenaandoeningen met respectievelijk herkennings- en…
De risicofactoren van een hersenaandoeningDe risicofactoren van een hersenaandoeningEr zijn een aantal hersenaandoeningen waar je door genetische aanleg weinig aan kunt doen. Leeftijd speelt hierin een gr…
Frontotemporale dementie: Progressieve hersenaandoeningFrontotemporale dementie: Progressieve hersenaandoeningFrontotemporale dementie is een zeldzame vorm van dementie. Dementie is de medische term voor "aftakeling van het geeste…

Maag- en darmklachten na feestmaaltijdNieuwjaar is in zicht. Voor de meesten onder ons een periode van uitgebreide feestmaaltijden en recepties. Je spijsverte…
De Stichting ALS-NUDe Stichting ALS-NU'Een hand uitsteken zegt meer dan duizend woorden' is de openingszin van de website van de nieuwe Stichting ALS-NU. De S…
Sennaj (2 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.