Ziekte van Perthes: symptomen, diagnose en behandeling

Ziekte van Perthes: symptomen, diagnose en behandeling Bij de ziekte van Perth wordt de kop van het dijbeen geleidelijk zacht. Dat gebeurt door de afbraak van bot. Het lichaam maakt zelf nieuw bot aan om de afbraak tegen te gaan. Dit noemt men vormveranderingen. De ziekte van Perthes komt voor bij kinderen tussen de vijf en acht jaar oud. De aandoening is voor kinderen erg pijnlijk. De ziekte staat ook bekend als de ziekte van Legg-Calvé-Perthes (LCP).

Symptomen

  • Pijn in heup
  • Pijn in knie
  • Langdurig aanhoudende pijn in knie of heup
  • Kreupelheid
  • Beperkte bewegingsvrijheid van heup

Diagnose

Als vermoed wordt dat een kind mogelijk de ziekte van Perthes heeft wordt een röntgenfoto gemaakt. Daarop zijn vaak vormveranderingen zichtbaar. Vaak worden ook nog andere onderzoeken gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten. Wanneer de ziekte nog in het beginstadium zit, wordt er soms een echo gemaakt om te kijken of het gewricht vocht bevat. Op de röntgenfoto is dit vaak ook zichtbaar bij de verbreding van de gewrichtsspleet. Een botscan maakt duidelijk waar de botaf- en aanmaakt te zien is. Een botscan toont aan wanneer er minder bot wordt aangemaakt. Als er bij heup door het lichaam reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd is op de botscan vaak niets bijzonders te zien.

Verloop van de ziekte van Perthes

De kop van de heup is bij de ziekte van Perthes onderhevig aan vormveranderingen. Dat ontstaat door de verstoring van de bloedvoorziening. Botcellen sterven op het moment dat er te weinig bloed de heupkop bereikt. De bloedvoorziening start na een poos vanzelf weer, daardoor het lijf het dode botweefsel vervangt door de vorming van nieuw bot. In totaal neemt dit proces drie tot vier jaar in. Op latere leeftijd krijgen drie op de tien patiënten artrose.

Behandeling

De ziekte van Perthes wordt meestal behandeld. De behandeling hangt af van het stadium waarin de aandoening zich bevindt en richt zich op het voorkomen dat de kop buiten de kop komt.

Bedrust

In het begin krijgt de patiënt bedrust voorgeschreven, zodat de heup niet onnodig wordt bewogen. Dat vermindert de pijn. Daarna mag de patiënt het bed weer uit, maar is de ziekte nog niet over. De vormveranderingen in de heup gaan dan vaak nog door. Door het regelmatig maken van röntgenfoto’s kunnen artsen het ziekteverloop volgen. Als het nodig is kan opnieuw een behandeling volgen met bedrust, het lopen op krukken, het gebruik van beugels of het tijdelijk gebruik van een rolstoel.

Operatie

Een operatie wordt overwogen als de kop buiten de heup dreigt te raken. Bij chirurgisch ingrijpen wordt een wigje onder het heupgewricht weggehaald. Daardoor komt de kop in een goede stand. De botdelen groeien dan na acht weken weer vast. De patiënt kan de heup dan weer vrij gebruiken. Wel mag de heup niet overbelast worden. Fysiotherapie helpt om de mobiliteit in het gewricht hoog te houden. De reden dat er niet meteen voor een operatie wordt gekozen, is dat de ingreep vaak maar tijdelijk helpt. De ziekte van Perthes laat zich door een chirurgische ingreep niet altijd stoppen, waardoor de effecten soms gering zijn. Ook moet het wigje er weer chirurgisch uit worden gehaald. In incidentele gevallen worden operaties uitgevoerd waarbij de stand van de kom wordt gewijzigd. Geen enkele behandeling leidt overigens tot een heup zoals mensen zonder Perthes hebben.

Behandeling bij oudere kinderen

In zeldzame gevallen treedt de ziekte op bij kinderen van acht jaar en ouder. Bij oudere kinderen is deze altijd ernstiger. Vaak heeft de heup dan al de nodige misvormingen opgelopen. Het zal dan niet lukken de kop operatief terug in de kom te plaatsen. Wel kan er voor gekozen worden om een dakje aan de kom vast te maken. De uitstekende kop wordt dan omsluierd wat de pijn vermindert.

Oorzaak

Eén op de tweeduizend kinderen krijgt de ziekte van Perthes. De precieze oorzaak is niet duidelijk. Er zijn niet-bewezen theorieën over een stollingsprobleem. Op sommige plekken in de wereld komt Perthes vaker voor. Het is niet duidelijk waarom dit het geval is.
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Perthes: oorzaak, symptomen, behandelingZiekte van Perthes: oorzaak, symptomen, behandelingBij de ziekte van Perthes is er sprake van langzame afbraak van bot, daarna wordt nieuw bot aangemaakt, het gaat om de k…
De ziekte van Perthes, wat is dat nu weer?Een kind wat opeens klaagt over zere knieën, mank gaat lopen, last krijgt met spelen? Het is heel belangrijk om deze kla…
Ziekte van Legg-Calvé-Perthes: Heupaandoening bij kinderenZiekte van Legg-Calvé-Perthes: Heupaandoening bij kinderenDe ziekte van Legg-Calvé-Perthes is een heupaandoening die voornamelijk kinderen treft. De femurkop (bovenste deel van h…
Ziekte van Calvé (Legg-Calvé-Perthes) bij kind en hondZiekte van Calvé (Legg-Calvé-Perthes) bij kind en hondDe ziekte van Calvé wordt ook wel de ziekte van Calvé-Legg-Perthes genoemd. Dit komt omdat deze aandoening of ziekte wer…

Wat is kanker? Zelden meer dodelijk in 2033?Wat is kanker? Zelden meer dodelijk in 2033?We weten allemaal dat kanker een heftige ziekte is, waar staat het woord kanker eigenlijk voor? De verschillende vormen…
Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening: wat te doen?Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening: wat te doen?Syfilis is een SOA die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze aandoening kent verschillende stadia. Kenmerkend is het…
Bronnen en referenties
  • http://www.vosmaer.com/perthes/
  • http://www.kinderorthopedie.nl/content/kinderorthopedie/perthes.asp
  • Het medisch handboek, onder hoofdredactie van Dr. Jannes J.E. van Everdingen, Kosmos-Z&K Uitgevers
Reactie

H. Homan, 20-06-2016
Geachte,
Mijn zoon heeft in september 2015 Perthes geconstateerd gekregen op 9-jarige leeftijd. Dat is al best oud en daarmee de prognose niet gunstig. Sinds kerst 2015 hebben we hem aan de homeopathische symphytum officinale D30 gezet. Dat bevordert botaangroei. De foto in maart laat alweer een mooie ronde witte heupkop zien, nog iets minder hoog dan de gezonde heup, maar toch! Hij heeft soms nog pijn en de avond4daagse lukte dit jaar nog niet. Maar hij loopt niet meer met krukken eind van de dag, en heeft voetbal en tennis weer opgepakt. Vandaag zelfs de eerste plaats gewonnen met een tennistoernooi!
Symphytum is natuurlijk niet wetenschappelijk onderzocht en toch denk ik dat het hem helpt de gevolgen te beperken. De behandelend arts was in ieder geval verrast over het vlotte herstel dat op de foto te zien was! Omdat het een homeopathisch middel betreft zou het mooi zijn dat er meer ouders dit gaan uitproberen. Het zou wel eens het eerste middel kunnen zijn dat significant een positief effect teweeg brengt bij deze ziekte! Reactie infoteur, 24-06-2016
Bedankt voor uw aanvulling. Sterkte met uw zoon.

Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.