Operatie Live: Keizersnede

Operatie Live: Keizersnede Op 30 oktober 2013 om 22.32 uur is het babymeisje Billy door middel van een natuurlijke keizersnede onder het oog van 1,3 miljoen kijkers ter wereld gekomen. Als vierde uit de reeks live uitgezonden operaties bracht omroep MAX ditmaal de keizersnede onder de aandacht in het live programma 'Operatie Live'. Tijdens de uitzending, die geleid werd door Charles Groenhuijsen, werd er uitgebreid informatie gegeven over de keizersnede. De operatie werd uitgevoerd in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam door gynaecoloog Annemarie Huijssoon.

Operatie Live

In november 2010 werd door omroepdirecteur Jan Slagter van omroep MAX voor het eerst groen licht gegeven voor het uitzenden van een live operatie op televisie. Een 70-jarige man onderging live een succesvolle open hartoperatie in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Na deze goed ontvangen uitzending volgden in 2011 en 2012 live uitzendingen van een hersenoperatie en een niertransplantatie. In oktober 2013 volgt omroep MAX met de uitzending van een live keizersnede in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam.

De natuurlijke keizersnede

De operatie die centraal staat in de vierde editie van het programma 'Operatie Live' is de natuurlijke keizersnede. Het is een operatie waarbij een baby operatief via de buikwand wordt geboren. De aanstaande moeder wordt verdoofd door middel van een ruggeprik. Het onderlichaam is verdoofd, maar de moeder is volledig bij kennis. Zodra de baby is geboren wordt hij of zij, net als bij een natuurlijke bevalling, direct op de borst van de moeder gelegd. Dit bevordert de binding tussen de moeder en haar baby. Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam is een van de eerste ziekenhuizen waar de natuurlijke keizersnede wordt uitgevoerd.

De operatie zelf duurt maar een kwartier, maar de voorbereiding, het hechten van de buikwand en de controle van de baby neemt ongeveer een uur in beslag. De keizersnede wordt uitgevoerd in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam door gynaecoloog Annemarie Huijssoon. Charles Groenhuijsen, presentator van Operatie Live, bespreekt tijdens de uitzending samen met collega gynaecoloog Marjolein Baaij en andere specialisten de voor en tegens van de ingreep. Er wordt uitleg gegeven over de operatie en er kunnen vragen gesteld worden via Twitter en via de vraagbaak van omroep MAX op de website www.omroepmax.nl/televisie/alle-programmas/operatielive/vraagbaak/. Tijdens de uitzending is er een live verbinding tussen de operatiekamer en de studio in het ziekenhuis.

Doel van Operatie Live

Het programma 'Operatie Live' van omroep MAX laat live operaties zien om mensen een duidelijke uitleg te geven over het hoe en waarom van een operatie. Zij geven in de vierde editie van het programma uitleg over de redenen van een keizersnede. Een gynaecoloog kiest voor een geplande keizersnede als:
  • De vrouw een te smal bekken heeft om het hoofdje door te laten
  • De placenta voor de baarmoedermond ligt
  • De baby dwars in de baarmoeder ligt
  • Complicaties bij een vorige bevalling hier aanleiding toe geven
  • De gezondheid van de moeder een gewone bevalling niet toelaat

Een gynaecoloog kiest voor een niet-geplande keizersnede als:
  • De vrouw maar geen ontsluiting krijgt
  • De gezondheid van de baby in gevaar komt
  • De gezondheid van de moeder in gevaar komt

Aan een operatie zijn altijd risico's verbonden. Dit geldt ook voor de keizersnede. Charles Groenhuijsen bespreekt tijdens de uitzending de risico's van de operatie, de voorbereidingen die moeten worden getroffen en het herstel van de moeder na de operatie. Het programma is niet uit op sensatie. Het ziekenhuis ziet het als een unieke kans voor mensen om getuige te zijn van het begin van een nieuw leven. Het is voor een gynaecoloog een vaak uitgevoerde en relatief veilige ingreep. Bij eventuele complicaties, was de afspraak, zou de uitzending direct worden stop gezet.

Baby Billy

In tegenstelling tot andere operaties krijgt, onder normale omstandigheden, de patiënt een prachtig cadeau voor het ondergaan van de operatie. Woensdag 30 oktober 2013 om 22.32 uur is tijdens de live uitzending van Operatie Live een gezond babymeisje geboren via een natuurlijke keizersnede. Het meisje heeft van haar ouders de naam Billy gekregen en moeder Nadia en kind maken het goed. De ouders hebben al een dochtertje, Mimi, van twee jaar oud.
© 2013 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Operatie Live, openhartoperatieOperatie Live, openhartoperatieJan Slagter, oprichter van omroep MAX, besluit in 2010 een openhartoperatie live op televisie uit te zenden. De reacties…
Operatie Live, hersenoperatieOperatie Live, hersenoperatieOp 26 oktober 2011 werd voor de tweede keer een live operatie uitgezonden op televisie. In het programma 'Operatie Live'…
Operatie Live, niertransplantatieOperatie Live, niertransplantatieOp 31 oktober 2012 heeft omroep MAX voor de derde keer op rij een operatie live op televisie uitgezonden. In het program…
Bevallen met een KeizersnedeWanneer een normale bevalling niet mogelijk is, wat door verschillende oorzaken kan zijn, besluit de arts tot een keizer…

Suikerziekte: Heb ik diabetes?Suikerziekte: Heb ik diabetes?Diabetes, ook wel suikerziekte, komt steeds vaker voor. In Nederland hebben een miljoen mensen diabetes; minstens een kw…
Ziekte van Crohn: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Crohn: symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking. Het gehele darmkanaal kan worden aangedaan door de ontstekingsproc…
Bronnen en referenties
  • http://www.omroepmax.nl/televisie/alle-programmas/operatielive/vraagbaak/
  • http://zappen.blog.nl/publieke-omroep/2013/10/30/vierde-editie-operatie-live-keizersnede
  • http://www.blikopnieuws.nl/bericht/206342/woensdagavond-live-keizersnede-op-televisie
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.