Ziekte van Crohn: symptomen, diagnose en behandeling

Ziekte van Crohn: symptomen, diagnose en behandeling De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking. Het gehele darmkanaal kan worden aangedaan door de ontstekingsprocessen. De Amerikaanse arts Burril B. Crohn ontdekte de ziekte in 1932. In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen de ziekte van Crohn. De aandoening begint vooral bij jongeren en gaat nooit meer over. De ziekte kan elk moment opnieuw opvlammen.

Symptomen

  • Eetlust neemt af
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Onverklaarbaar afvallen
  • (Chronische) diarree
  • Obstipatie
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Buikpijn
  • Bloedarmoede

Crohn kent een grillig ziekteverloop. Patiënten kunnen zich maanden tot jaren goed voelen en dan toch plotseling doodziek worden. De klachten treden meestal niet allemaal tegelijk op. De ziekte van Crohn gaat gepaard met periodes van zware ontstekingen in de darmen. Die kunnen elk moment weer terugkeren.

Diagnose

Bij een vermoeden van de ziekte van Crohn wordt de patiënt naar het ziekenhuis doorverwezen. In de meeste gevallen komt de patiënt bij een maag-darm-leverarts (MDL-arts) terecht. Er zijn verschillende onderzoeken nodig om te kijken of er sprake is van Crohn. Via bloedonderzoek kan gekeken worden of er ontstekingsprocessen actief zijn. Door een ontlastingonderzoek uit te voeren kunnen bacteriële infecties worden uitgesloten.

Endoscopie

In de meeste gevallen volgt een endoscopie om de toestand van de darmen in kaart te brengen. Daarbij kan gekozen worden via een sigmoïdoscopie (onderzoek van de endeldarm en het bochtige deel boven de endeldarm) of een colonscopie (onderzoek van de hele dikke darm). De dunne darm wordt bekeken via een dubbelballonendoscopie of endoscopie. Via een virtuele colonoscopie wordt de dunne darm in kaart gebracht door middel van een MRI of CT-scan. Hiervoor hoeft geen buisje ingebracht te worden in de darmen.

Camerapil

Via het slikken van een camerapil kunnen artsen de binnenkant van de darmen bekijken. De patiënt slikt een capsule met daarin een kleine camera die opnames maakt van het maagdarmstelsel. De camerapil verlaat via de ontlasting het lichaam.

Behandeling

De ziekte van Crohn wordt vooral behandeld met medicijnen. Deze medicatie kan Crohn echter niet genezen. De behandeling richt zich op het terugdringen van de symptomen van Crohn en het verminderen van de ontstekingen. De medicatie kan er ook voor zorgen dat nieuwe ontstekingshaarden geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Een standaardbehandeling voor patiënten met Crohn bestaat niet. Elke patiënt reageert anders op medicatie. Daarom kan het een tijd duren, voordat de juiste medicijnen aanslaan. Ook de dosis die een cliënt krijgt voorgeschreven kan per patiënt verschillen. Als iemand met Crohn klachtenvrij is, kan de cliënt een kleine dosering van het betreffende medicijn gebruiken. Dat wordt een zogenaamde onderhoudsdosering
genoemd.

Soorten medicijnen

Mesalazinepreparaten
Mesalazineprepraten zijn gematigde ontstekingsremmers. Die zorgen ervoor dat de ontstekingen in de darmen verminderen. Ook worden nieuwe oprispingen van ontstekingen voorkomen.

Corticosteroïden
Corticosteroïden zijn sterke onstekingsremmers. Deze medicatie wordt vooral gebruikt tijdens een opvlamming van ontstekingen. Corticosteroïden hebben hevige bijwerkingen en mogen daarom alleen kort worden gebruikt.

Immunisuppresiva
Immunosuppressiva onderdrukken het afweersysteem van het lichaam. Hierdoor krijgen ontstekingen minder snel de kans om zich te vormen.

TNF-Blokkers
TNF-Blokkers vallen ook onder groep afweeronderdrukkende medicatie. TNF-Blokkers stoppen de vorming van de stof TNF. Uit onderzoek blijkt dat TNF een mogelijke oorzaak is van een ontsteking van Crohn. TNF-Blokkers zijn hele dure medicijnen en worden vaak pas voorgeschreven indien de andere medicijnen niet werken.

Antibiotica
Antibiotica wordt niet vaak voorgeschreven tegen Crohn, omdat antibiotica alleen helpt tegen bacteriën. Indien er sprake is van zogenaamde overgroei door bacteriën wordt er wel antibiotica ingezet.

Diarreeremmers
Veel patiënten met de ziekte van Crohn hebben last van (chronische) diarree. Omdat tegen te gaan kunnen diarreeremmers helpen. Diarreeremmers helpen alleen als symptoombestrijding.

Operatie/stoma

Voor een operatie wordt niet vaak gekozen bij de ziekte van Crohn. In het uiterste geval moet er geopereerd worden. Dat is het geval als door littekenweefsels vernauwingen of fistels ontstaan. In het uiterste geval wordt de doorgang van de darm geblokkeerd. Die worden dan chirurgisch weggehaald. Als de darm ernstig is aangetast, volgt soms een verwijdering van een deel van de darm of de gehele darm. Er wordt dan een stoma aangelegd waar de ontlasting inkomt. De stoma kan tijdelijk of permanent zijn.

Verschil ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Crohn en colitis ulcerosa lijken erg op elkaar en geven ongeveer dezelfde klachten. Het belangrijkste verschil is dat de ziekte van Crohn voor kan komen in het gehele maagdarmkanaal (van tong tot kont). Colitis ulcerosa komt alleen voor in de dikke darm. Ook dringen de ontstekingen van colitis ulcerosa nooit verder dan het binnengedeelte van de darm. Bij de ziekte van Crohn is dat vaak wel het geval.

Complicaties

Bij de ziekte van Crohn kunnen zich tal van ernstige complicaties voordoen. Als de ziekte lang duurt, gaan de darmen minder goed werken, waardoor tal van vitaminen en mineralen niet meer worden opgenomen. Daardoor ontstaan complicaties als ongewenst gewichtsverlies en verlies van eetlust. Ontstekingen kunnen verder uitgroeien tot fistels (onnatuurlijke verbindingen tussen organen) en vernauwingen. Patiënten met Crohn hebben grotere kans op het krijgen van darmkanker. Daarnaast kunnen Crohnpatiënten ook last krijgen van aandoeningen aan de huid, ogen en gewrichten.
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
Chronische darmziekten bij kinderen: algemene beschouwingenNiet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen komen chronische darmaandoeningen(Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa…
Colitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa (CU) is een ziekte waarbij het slijmvlies van de dikke darm chronisch in ontstoken. Deze ontsteking doe…
Leven met een stomaHoe is het om te leven met een stoma? Het krijgen van een stoma is het schrikbeeld van veel darmpatienten. Maar is dit s…

Operatie Live: KeizersnedeOperatie Live: KeizersnedeOp 30 oktober 2013 om 22.32 uur is het babymeisje Billy door middel van een natuurlijke keizersnede onder het oog van 1,…
Diabetes mellitus: symptomen, behandeling en complicatiesDiabetes mellitus: symptomen, behandeling en complicatiesDiabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is de meest voorkomende stofwisselingsstoornis. De ziekte wordt gekenme…
Bronnen en referenties
  • http://www.crohn-colitis.nl/crohn/crohn
  • http://www.ziekte-van-crohn.org/symptomen/ziekte-van-crohn-symptomen/
  • https://www.cyberpoli.nl/faq/99
  • http://www.mlds.nl/ziekten/135/crohn-ziekte-van/behandeling/
  • https://www.cyberpoli.nl/faq/104
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.