Het verband tussen diabetes type 2 en gewichtsverlies

Overgewicht, of obesitas, verhoogt de kans op diabetes type 2 (suikerziekte) en kan tevens de ziekte verergeren voor mensen die al suikerziekte hebben. Dit artikel behandelt de medicijnen die worden gebruikt om overgewicht tegen te gaan.

Obesitas en diabetes

Obesitas komt wereldwijd steeds vaker voor. Niet alleen in westerse landen, maar ook in ontwikkelingslanden, waar overgewicht en obesitas traditionelere ontwikkelingslandproblematiek zoals infectieziekten en ondervoeding als belangrijkste oorzaken van slechte gezondheid verdringen. Ook diabetes mellitus type 2, ook wel suikerziekte genoemd, komt steeds vaker voor. Onderzoekers vroegen zich daarom af of er soms een verband is tussen deze twee aandoeningen, en dit blijkt inderdaad het geval: het aantal mensen met diabetes type 2 in een bevolkingsgroep neemt toe bij bevolkingsgroepen waar obesitas vaker voorkomt. Obesitas blijkt een sterke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarnaast blijkt een grote meerderheid van mensen met diabetes mellitus type 2 obese.

Behandeling van diabetes type 2 en obesitas

De behandeling van diabetes type 2 is een lastige kwestie. Een veelvoorkomende bijwerking van medicijnen die gebruikt worden om diabetes mellitus type 2 te behandelen is namelijk gewichtstoename. Hierdoor kunnen patiënten met diabetes mellitus type 2 in een vicieuze cirkel terecht komen. Een gezond gewicht lijkt een positief effect te hebben op de diabetes mellitus type 2. Het is daarom verstandig om in de behandeling van suikerziekte ook aandacht te besteden aan het bereiken van een gezond gewicht. Er zijn enkele diabetes mellitus type 2 medicijnen die een gunstig effect op overgewicht kunnen hebben.

Sibutramine (Reductil)

Sibutramine, ook wel Reductil genoemd, is een medicijn dat farmacologisch gezien sterke overeenkomsten vertoont met antidepressiva, medicijnen om een depressie te behandelen. Sibutramine blijkt het volle gevoel na een maaltijd te versterken, waardoor men minder snel geneigd is naar lekkere hapjes en zakken chips te grijpen. Daarnaast lijkt sibutramine de stofwisseling in rust te verhogen. Sibutramine heeft echter ernstige cardiovasculaire klachten als mogelijke bijwerking en is daarom in 2010 van de Nederlandse markt gehaald.

Orlistat (Xenical, Alli)

Orlistat, verkrijgbaar onder de merknamen Xenical en Alli,is een medicijn dat door de FDA (Food and Drug Administration) is goedgekeurd als medicijn om gewicht te verliezen. Orlistat moet driemaal per dag, vlak voor, tijdens of binnen een uur na de maaltijd ingenomen worden. Orlistat remt de opname van vet uit voedsel. Het vet dat in de darmen achterblijft verlaat het lichaam via de ontlasting. Patiënten met diabetes mellitus type 2 die dit medicijn gebruiken verliezen significant minder gewicht dan patiënten die een placebo gebruiken. Daarnaast heeft Orlistat positieve effecten op de hoeveelheden LDL-cholesterol en triglyceriden. Patiënten die bijwerkingen van Orlistat ervaren beschrijven voornamelijk maagdarm-gerelateerde klachten, zoals een zachte, vettige ontlasting en winderigheid.

Orlistat is onder de merknaam Xenical op recept verkrijgbaar in capsules van 120 mg. Zonder recept is Orlistat verkrijgbaar onder de naam Alli, in capsules van 60 mg. Orlistat wordt door artsen vaak pas voorgeschreven wanneer iemand een BMI van 30 of hoger heeft.

Exenatide (Byetta, Bydureon)

Exenatide is een middel dat het menselijk lichaam ondersteunt bij het produceren van de juiste hoeveelheid insuline op het juiste moment. Daarnaast zorgt exenatide ervoor dat de snelheid waarmee voeding de maag verlaat vertraagt. Een mogelijke bijwerking van exenatide is daardoor dat men een minder sterk hongergevoel heeft, wat gewichtsverlies tot gevolg kan hebben. Men moet exenatide aan het lichaam toedienen in de vorm van injecties, minaal 60 minuten voorafgaand aan het ontbijt en het diner. Naast het afgenomen hongergevoel zijn onder andere misselijkheid, duizeligheid, overmatig zweten en gevoelens van onrust mogelijke bijwerkingen van exanatide. Exantide is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Byetta en Bydureon.
© 2014 - 2024 Fngli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Latent autoimmune diabetes of adults (LADA)Latent autoimmune diabetes of adults (LADA)Circa 15% van de patiënten die de diagnose van diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 heeft gekregen, lijdt aan 'latent…

Nieuw medicijn forxiga/dapagliflozine en diabetes type 2Forxiga (dapagliflozine) is een nieuw middel tegen diabetes mellitus type 2. Het is het enige medicijn in zijn klasse en…
Poep als medicijn: onorthodox, maar wel effectiefPoep als medicijn: onorthodox, maar wel effectiefWat doe je, als je zó geplaagd wordt door darmproblemen, dat je geen uitweg meer ziet? Je laat de poep van een gezond pe…
Bronnen en referenties
  • Obesitas and Diabetes (2006). Barnett, A.H. & Kumar, S. Uitgeverij Pronounce editing life.
  • Evidence-based diabetes care (2001). Gerstein, H.C. & Haynes, R. B. Uitgeverij BC Decker.
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/orlistat.aspx?mId=10698&rId=377
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Byetta.aspx?mId=10704&rId=2252
  • http://www.abbottnederland.nl/nieuws/abbott-schort-verkoop-van-obesitasgeneesmiddel-op
Fngli (10 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.