Melatonine als medicijn voor kinderen met ADHD

Slaapproblemen komen veelvuldig voor bij kinderen met ADHD: ze liggen uren te woelen voor ze in slaap vallen en kunnen 's morgens juist niet goed opstaan. Hun biologische klok niet synchroon met het dagelijks leven. Melatonine is een lichaamseigen stof die de slaap van kinderen met ADHD kan verbeteren.

ADHD en de biologische klok

Een van de meest genoemde klachten van kinderen met ADHD zijn slaapproblemen. Dit kan komen door bijwerkingen van bepaalde ADHD medicijnen (psychostimulantia hebben als bijwerking slapeloosheid), maar ook los van dergelijke bijwerkingen komt het vaak voor. Kinderen met ADHD hebben vooral nogal eens moeite met inslapen, het duurt lang voordat zij de slaap vatten wanneer zij in bed liggen. Ze liggen te draaien en woelen en het kost ouders vaak veel moeite om hun kind met ADHD op bed te krijgen omdat ze simpelweg niet naar bed willen. Dit heeft te maken met de zogenaamde biologische klok, die ervoor zorgt dat een individu zich aanpast aan het ritme van het dagelijkse leven. Bij kinderen met ADHD blijkt deze biologische klok nogal eens van slag, hij loopt als het ware niet synchroon met het leven van alledag. Kinderen met ADHD worden vaak pas laat moe. Dit is onhandig, gezien de kinderen wel weer vroeg op moeten om op tijd op school te zijn.

Wat is melatonine?

Melatonine wordt ook wel het slaapstofje in de hersenen genoemd, melatonine zorgt er namelijk voor dat je op een bepaald moment moe wordt en naar bed wilt gaan. De aanmaak van melatonine wordt sterk beïnvloed door licht: zodra het licht is, wordt de aanmaak van melatonine geremd en zodra het donker is, neemt de aanmaak van melatonine toe. Dit komt ongeveer overeen met het normale dagelijkse ritme. Bij kinderen met ADHD blijkt dit slaapstofje een beetje in de war. De aanmaak van melatonine komt namelijk pas vrij laat op de avond op gang, waardoor kinderen met ADHD ook pas later slaperig worden. 's Morgens verdwijnt de melatonine daarentegen juist te laat uit het lichaam, waardoor kinderen met ADHD vaak moeite hebben om wakker te worden en aan de dag te beginnen.

Melatonine supplementen

Er zijn melatonine supplementen verkrijgbaar die de biologische klok van kinderen met ADHD een beetje bij kunnen sturen. De hersenen van het kind krijgen nu wel tijdig het seintje om slaperig te worden. In de meeste onderzoeken naar melatonine en ADHD bij kinderen slikten de kinderen 3 mg tot 6 mg, afhankelijk van het gewicht van het kind. Melatonine is zonder doktersrecept bij de drogist verkrijgbaar. Het is verstandig met een arts te overleggen voor een kind met melatonine begint.

Welke bijwerkingen heeft melatonine?

Omdat melatonine een stof is die door het lichaam zelf ook aangemaakt wordt, wordt het middel over het algemeen goed verdragen door het lichaam en treden er relatief weinig bijwerkingen op. Een bijwerkingen die door sommige kinderen genoemd wordt is slaperigheid overdag. Een oplossing hiervoor is de dosering van melatonine verlagen of het middel 's avonds iets eerder te slikken.

Is melatonine bij kinderen effectief?

Melatonine blijkt een veilig en effectief middel voor kinderen met ADHD te zijn. Melatonine blijkt de slaapkwaliteit van kinderen met ADHD te verbeteren: de kinderen vallen sneller in slaap en worden uitgeruster wakker. Bovendien blijken veel kinderen een beter humeur te hebben en verbetert het gedrag. Helaas verdwijnen deze positieve effecten van melatonine zodra kinderen het niet meer slikken. Het middel is echter niet verslavend.
© 2014 - 2024 Fngli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ODD en CD – MedicatieODD en CD – MedicatieEr is geen speciale medicatie voor kinderen met ODD en CD. Wel zijn er medicijnen die goed kunnen helpen de agressie in…
Melatonine (Circadin), tegen slapeloosheid en jetlagMelatonine (Circadin), tegen slapeloosheid en jetlagOver Melatonine is al veel geschreven. Het is een van de veiligste stoffen die er bestaan en onderzoeken hebben aangetoo…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…

EGPA, CSS: chronische ontsteking bloedvaten, longen en hartEGPA, CSS: chronische ontsteking bloedvaten, longen en hartEen zeer ingrijpende aantasting van de werking van bloedvaten, aderen en organen betreft EGPA. Een inwendige ontsteking…
Aderverkalking of arteriosclerose voorkomenAderverkalking of arteriosclerose voorkomenAderverkalking (arteriosclerose) is een proces waarbij de slagaders in verval raken. De benaming is niet helemaal juist…
Fngli (10 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.