Mitralisklepprolaps: symptomen, diagnose en behandeling

Mitralisklepprolaps: symptomen, diagnose en behandeling Twee tot zes procent van de bevolking heeft een mitralisklepprolaps: een afwijking aan de mitralisklep van het hart. De meeste mensen die lijden aan een mitraliskklepprolaps hebben daar geen enkel idee van, doordat ze zonder symptomen door het leven gaan. Een deel van de patiënten met een mitralisklepprolaps krijgt daar op den duur toch problemen van. De aandoening staat ook bekend als een fladderende mitralisklep.

Mitralisklep

De mitralisklep is de hartklep die zit ingesloten tussen de linkerboezem en de linkerkamer. Bij een gezond persoon sluit de klep hoorbaar dicht op het moment dat het hart zich samentrekt om het bloed rond te stuwen in de bloedsomloop. De mitralisklep heeft twee klepbladen. Als de kamers van het hart zich samentrekken opent de mitralisklep. Het bloed gaat dan van de linkerboezem naar de linkerkamer. Een mitralisklep is met een stethoscoop goed te beluisteren. Op het moment dat de mitralisklep ‘de deuren sluit’ is dat met de stethoscoop duidelijk hoorbaar. De mitralisklep staat ook bekend als de valvula mitralis of de tweeslippige klep.

Mitralisklepprolaps

Als er sprake is van een mitralisklepprolaps is de klep verwrongen en daarom niet helemaal juist van vorm. Daardoor duikt de mitralisklep door in de boezem, waardoor er soms wat bloed terugvloeit in de boezem. Een mitralisklepprolaps komt opvallend veel voor bij mensen in de leeftijd tussen de twintig en veertig jaar oud en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Patiënten die lijden aan het erfelijke syndroom van Marfan hebben vaak in combinatie met deze ziekte een mitralisklepprolaps. Ook lopen personen met deze hartafwijking verdere kans op toenemende schade aan de mitralisklep als er een infectie optreedt. Dat gebeurt vaak na een tandartsbehandeling of een chirurgische ingreep aan het spijsverteringskanaal of aan de urinewegen.

Symptomen

Bij veruit de meeste mensen met een mitralisklepprolaps treden er geen symptomen op. Bij patiënten waarbij dat wel het geval komen deze klachten het meeste voor:

  • Licht gevoel in hoofd
  • Duizeligheid
  • Migraine
  • Vermoeidheid
  • Scherpe pijn aan de linkerkant van borst
  • Snelle polsslag
  • Hartkloppingen

In zeldzame gevallen hebben mensen met een mitralisklepprolaps te maken met een dalende bloeddruk als ze recht overeind staan. Dit fenomeen staat bekend als orthostatische hypotensie.

Diagnose

Klepinsufficiëntie

Het belangrijkste kenmerk van mitralisklepprolaps is eenvoudig met een stethoscoop te beluisteren. Bij deze afwijking is dan een kenmerkend geruis te horen. Dat gebeurt op het moment dat de linkerkamer zich samenvoegt. Dit geruis heet ‘klepinsuffiënctie’. Meestal wordt er na deze diagnose nog aanvullend onderzoek gedaan om er zeker van te zijn dat er sprake is van mitralisklepprolaps.

ECG

De arts zal dan een elektrocardiogram laten uitvoeren, beter bekend als een ECG. Dit apparaat meet de elektrische activiteit van het hart. Dat gebeurt door elektroden op de borst te plakken waarmee de activiteiten van het hart worden vastgelegd. Ook kan een ambulante ECG worden uitgevoerd. Met een draagbare monitor wordt de activiteit van het hart in totaal 24 uur gevolgd.

Echocardiografie

Via een echocardiografie kan het goed in kaart worden gebracht. Via geluidsgolven met een hoge frequentie krijgt de arts een goede indruk van het hart en kan hij zien hoe ernstig de mitralisklepprolaps is.

Behandeling

Personen waarbij de mitralisklepprolaps toevallig wordt ontdekt hoeven meestal geen behandeling te ondergaan als zij verder geen klachten hebben.

Bètablokkers

Patiënten met een te snelle hartslag krijgen bètablokkers. Die zorgen ervoor dat het hart beter wordt doorbloed. Hierdoor krijgt de hartslag weer een normaal ritme en verdwijnen de hartkloppingen.

Antibioticakuur

Omdat mensen met een mitralisklepprolaps kans hebben op toenemende schade aan de mitralisklep krijgen zij vaak preventief een antibioticakuur voorafgaand aan een tandartsbehandeling of een chirurgische ingreep aan het spijsverteringskanaal of aan de urinewegen.

Prognose

Patiënten waarbij de mitralisklepprolaps geen klachten geeft hoeven daar ook in de toekomst meestal niet bang voor te zijn. Als er wel symptomen zijn is de aandoening met de juiste medicatie goed te behandelen en is de levensverwachting gelijk aan dat van een gezond persoon. Wanneer de mitralisklep slechter gaat functioneren is soms een operatie nodig, maar ook daarbij hoeft er aan levensverwachting niet te hoeven ingeboet.
© 2014 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mitralisklepprolaps: Bloed stroomt terug naar linkerboezemMitralisklepprolaps: Bloed stroomt terug naar linkerboezemDe mitralisklep bevindt zich tussen de linkerboezem en linkerkamer van het hart. De klep zorgt er voor dat het bloed aan…
Hartafwijking: mitralis prolaps (een verwijde hartklep)Hartafwijking: mitralis prolaps (een verwijde hartklep)Ons hart zorgt ervoor dat alle delen van het lichaam worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Het hart bestaat u…
Werking van en afwijking aan de hartklep(pen)Mijn zusje Anna is op jonge leeftijd overleden aan een aandoening aan een van de hartkleppen. Ik heb nooit echt beseft w…
Hartklepafwijkingen: oorzaken, symptomen, behandelingHartklepafwijkingen: oorzaken, symptomen, behandelingEen hart kan alleen doeltreffend bloed pompen als de hartkleppen en de hartspier gezond zijn. De linkerkant van het hart…

Pancreascarcinoom: nare buik-, rugpijn met gewichtsverliesPancreascarcinoom: nare buik-, rugpijn met gewichtsverliesEen vervelend zeurende pijn in buik of rug, gepaard gaande met veel gewichtsverlies kan een teken van alvleesklierkanker…
Schizofrenie: een ziekte of een maatschappelijk probleem?Schizofrenie: een ziekte of een maatschappelijk probleem?Tegenwoordig geloven de meeste mensen dat schizofrenie een biologische oorzaak heeft, andere meningen worden genegeerd.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mitralisklep
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec03/ch028/ch028c.html
  • http://o.elobot.eu/artikel/mitralisklepprolaps
  • Het medisch handboek, onder hoofdredactie van Dr. Jannes J.E. van Everdingen, Kosmos-Z&K Uitgevers
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.