Ui, knoflook en verkoudheid

Ui, knoflook en verkoudheid We maken het allemaal wel eens mee. Het begint met vermoeidheid, niezen en af en toe hoofdpijn. Niet veel later krijg je een loopneus, keelpijn en begin je met hoesten: een verkoudheid. Bij sommige mensen is het zo weer over, andere liggen een tijd op bed. Maar wist je dat ui en knoflook kunnen helpen bij het overwinnen van je verkoudheid?

Verkouden

Verkoudheid is een virusinfectie van het bovenste deel van van het ademhalingsstelsel. Het meest getroffen worden de neus en de keel. De symptomen zijn hoesten, keelpijn, een loopneus, niezen en mogelijk ook koorts. Deze koorts kan wel tot 10 dagen duren, terwijl de andere symptomen pas na 3 weken afnemen. De symptomen zijn meestal geen gevolg van het virus dat lichaamscellen aanvalt, maar zijn het gevolg van een immuunrespons.
Er zijn meerdere virussen die tot verkoudheid kunnen leiden. Zo zijn er inmiddels al meer dan 200 virusstammen geïndentificeerd die verkoudheid veroorzaken. Het meest voorkomende virus dat voor verkoudheid zorgt is het rhinovirus. Dit virus heeft de eigenschap dat het zeer snel kan muteren, waardoor het immuunsysteem van mensen telkens opnieuw omzeild wordt door dit virus. Dit is dan ook één van de verklaringen voor het feit dat je meerdere keren verkouden kunt worden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je met een ander virus geïnfecteerd bent.
Er bestaat geen specifieke behandeling voor de virusinfecties die verkoudheid veroorzaken. Wel is het mogelijk om de symptomen aan te pakken, middels specifieke behandelingen. Ook is het aan te raden om in tijden dat verkoudheid heerst goed de handen te wassen en op te passen met fysiek contact.

Knoflook en Ui

Knoflook en ui bevatten tot dezelfde plantenfamilie, de lookfamilie (Alliaceae). Deze familie bestaat uit kruidachtige planten, die meerdere jaren overleven en meerdere keren kunnen bloeien. Naast ui en knoflook behoren ook de volgende gewassen tot de lookfamilie:

  • Bieslook
  • Prei
  • Sjalot
  • Berglook
  • Daslook
  • Moeslook

Deze groep gewassen is vooral bekend vanwege haar grote rol in de voedingsindustrie wereldwijd. Maar wat veel mensen niet weten is dat deze gewassen nog veel meer positieve effecten hebben.

Bestrijden van verkoudheid

Eén van de vervelendste dingen van verkoudheid is een dichte neus. Dit kan echter makkelijk verholpen worden met ui. Pel een ui en snijd de ui in stukjes. Als je deze stukjes op een schoteltje naast je bed legt, zul je merken dat je 's ochtends wakker wordt met een lege neus. Hierdoor zul je ook beter kunnen slapen. Ook kun je een paar stukjes ui eten, zodat je luchtwegen van binnenuit weer wat meer open raken. Onthoud dat de ui je dus niet geneest van de verkoudheid, maar wel de symptomen tijdelijk kan verlichten, waardoor je bijvoorbeeld beter slaapt of kunt ademen.

Knoflook staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale, antifungale en ontstekingsremmende werking. Hierdoor is het ook effectief in het geval van verkoudheid. Probeer dus lekker veel knoflook door het eten te doen als je voelt dat je verkouden of grieperig wordt. Het hoeft niet per se door het eten. Je kunt ook een kleine knoflookteen in één keer doorslikken met een glas water. Hierdoor zal je adem iets minder stinken dan wanneer je het door het eten doet.
Als je snel genoeg reageert zal het eten van extra knoflook een erge verkoudheidsinfectie nog kunnen voorkomen. Als je niet snel genoeg reageert, zal het alleen de symptomen kunnen onderdrukken. Neem er dus je voordeel mee, en eet wat extra knoflook als je het gevoel hebt dat je ziek gaat worden. Dat kan je een heleboel vervelende dagen schelen.\

Naast knoflook en ui zijn er nog veel andere dingen die kunnen helpen bij verkoudheid:

  • Water: water helpt bij het zuiveren van het lichaam en zorgt bovendien dat je niet uitdroogt.
  • Kruidenthee: het is aan te raden om kruidenthee te drinken voor het slapen. Het zorgt voor transpireren, remmen van ontsteking en vermindert de keelpijn.
  • Citrusvruchten (vitamine C): citrusvruchten zitten bomvol met vitamine C. Vitamine C is een belangrijke vitamine bij het herstel van griep en verkoudheid.
  • Kippensoep: kippensoep schijnt zowel te werken door de ontsteking te remmen, als door het stomen van de luchtwegen. Hierdoor zul je vrijer adem kunnen halen.
  • Waterijs: het zuigen op een waterijsje helpt tegen keelpijn. De koude werkt verdovend.
  • Stoom: stomen is belangrijk, omdat het kan voorkomen dat je verkoudheid omslaat in een holteontsteking. Ook maakt het de luchtwegen vrij en zorgt dus voor een betere ademhaling.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tsimon92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie verkouden is, heeft nog geen griepWie verkouden is, heeft nog geen griepIn de koude jaargetijden zijn hoesten en snotteren aan de orde van de dag. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat de pati…
Griep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkouden? Ken de overeenkomsten en verschillen tussen griep en een (forse) verkoudheid. Als je wakker wordt en…
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…

De taken van de nierenDe taken van de nierenDe beide nieren worden omgeven door een stevig bindweefselkapsel. Bovenop de nieren liggen ook onder ditzelfde kapsel de…
Bijnieren en de aanmaak van onder meer hormonenBijnieren en de aanmaak van onder meer hormonenDe bijnieren maken minimaal 150 essentiële hormonen aan, waaronder adrenaline en cortisol. De beide bijnieren liggen zow…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/huismiddeltjes-bij-griep-en-verkoudheid
  • https://www.promovendum.nl/blog/verkouden-tips-top-5-wat-te-doen-tegen-verkoudheid
Tsimon92 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.