Waterpokken, wat is het en wat kan je er tegen doen?

Waterpokken is een kinderziekte die erg besmettelijk is. Vrijwel ieder kind heeft weleens de waterpokken gehad.

Waterpokken, wat is het?

Vrijwel ieder kind krijgt de waterpokken. Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus, en worden het meest geconstateerd bij kinderen tussen de 2 en 8 jaar. 93% van de kinderen in Nederland heeft op de leeftijd van 5 jaar waterpokken doorgemaakt. De meeste kinderen hebben hierbij lichte koorts.

Waterpokken kunnen ontstaan over het hele lichaam. Er ontstaan rode blaasjes, en na een paar dagen veranderen deze rode blaasjes in blaasjes met vocht. De blaasjes kunnen heel erg jeuken, en ze barsten open. De blaasjes gaan verdrogen en er komen korstjes op. Sommige kinderen zijn wat verkouden als ze de waterpokken hebben, maar het is vrijwel altijd een onschuldige infectieziekte. Wel kan het gevaarlijk zijn als je kind een minder sterk afweersysteem heeft. Als je merkt dat je kind echt ziek wordt, is het slim om de dokter te waarschuwen.

Het waterpokkenvirus wordt verspreid bij hoesten en praten, het wordt namelijk via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na besmetting duurt het ongeveer drie weken voordat je de eerste symptomen van waterpokken constateert. Waterpokken zijn heel besmettelijk, door contact met het vocht uit de blaasjes wordt het virus gemakkelijk overgedragen. Het is besmettelijk zolang de blaasjes zichtbaar zijn, vanaf dag één tot de dag dat ze ingedroogd zijn. Als je kind in de buurt is geweest van een ander kind met waterpokken, kun je er vrijwel zeker van zijn dat jouw kind ook de waterpokken krijgt.

Dat een kind op latere leeftijd nogmaals de waterpokken krijgt is zeer zeldzaam, als je eenmaal de waterpokken hebt gehad ben je tegen de ziekte beschermd. Maar er zijn ook kinderen die geen waterpokken krijgen en dit op een latere leeftijd, las volwassene, alsnog krijgen. Het kan dan bijvoorbeeld voorkomen dat zwangere vrouwen die eerder nog nooit de waterpokken hebben gehad, deze krijgen met de zwangerschap. Als de waterpokken een aantal weken voor de bevalling plaats vinden, kan de baby ook geïnfecteerd zijn met de waterpokken. In zulke gevallen moet onmiddellijk contact opgenomen worden met de dokter. De dokter stelt dan meestal voor om een vaccinatie toe te dienen, namelijk het varicella-zoster-immunoglobulinen, om besmetting te voorkomen of deze af te zwakken.

Wat kun je doen als je kind waterpokken heeft?

Er bestaan géén medicijnen voor waterpokken. Aan waterpokken hoeft in principe helemaal niks gedaan te worden, omdat het vanzelf weg gaat.

  • Het is verstandig om te melden op school dat je kind waterpokken heeft. Zo zijn de leidinggevenden en de ouders van de andere kinderen ook op de hoogte.
  • Houd de nagels van je kind goed kort. Dit is niet alleen hygiënischer, maar voorkomt ook het krabben waardoor littekens kunnen ontstaan. Ook kunnen vieze vingers bij het krabben er voor zorgen dat de blaasjes gaan ontsteken. Blijft je kind krabben, dan kun je hem/haar ook katoenen handschoentjes aan doen.
  • Doe je kind luchtige, katoenen kleding aan die niet te strak zit.
  • Er is ook waterpokkenschuim. Hiermee kun je je kindje wassen, dit helpt goed tegen de jeuk.
  • Als je kindje nog een luier om heeft, is het verstandig deze wat vaker te verschonen dan normaal. Dit voorkomt broeien en smetten van de blaasjes onder de luier.
  • Zwemmen met de waterpokken is absoluut niet verstandig. Met het zwemmen kan je kindje veel andere kinderen besmetten, en daarbij kan de jeuk verergeren door het chloor water.
  • Geef je kind vooral geen zure vruchtensappen, dit kan heel erg prikken bij de blaasjes in de mond.
  • Waterijsjes kunnen verlichting geven bij de blaasjes in de mond.
© 2014 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – WaterpokkenWaterpokken is wel de bekendste infectieziekte. Bijna ieder kind krijgt het en het is een zeer besmettelijke ziekte. Maa…
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Waterpokken bij volwassenenWaterpokken bij volwassenenDat kinderen waterpokken krijgen is heel gewoon, maar bij volwassenen is dat anders. De laatste jaren krijgen volwassene…
Waterpokken: besmettelijk, zwanger, koortsWaterpokken: besmettelijk, zwanger, koortsBijna ieder kind krijgt vroeg of laat de waterpokken. Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Een van de symptomen bij water…

Genetisch advies of preconceptiezorgGenetisch advies of preconceptiezorgGenetisch advies of genetische informatie is het verstrekken van informatie aan paren die een kindje willen, maar om een…
XYY-syndroom, supermale syndroomXYY-syndroom, supermale syndroomHet XYY-syndroom wordt ook wel het supermale syndroom genoemd. Het moet niet verward worden met het XXX-syndroom (superf…
Bronnen en referenties
  • http://baby-op-komst.nl/404/waterpokken-kind.html
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.