Multiple Sclerose (MS): beweging

Multiple Sclerose (MS): beweging Multiple Sclerose (MS) is een ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast, waarbij er in het begin allerlei vage klachten ontstaan. Kenmerkend is dat klachten kunnen verbeteren en verergeren. Geleidelijk aan zal iemand achteruit gaan omdat er steeds meer littekenweefsel ontstaat. Het verloop van deze ziekte is niet te voorspellen en is per persoon verschillend. Iemand met MS moet zorgen dat hij niet te weinig beweegt, maar ook niet teveel. Hoe kan een MS-patiënt zijn conditie zo goed mogelijk op peil houden?

Wat MS inhoudt

MS (Multiple Sclerose) is een ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Cellen in de hersenen en ruggenmerg kunnen aangetast raken. In het begin is het lichaam meestal in staat om deze beschadigen te herstellen, waardoor de klachten weer zullen verdwijnen. Na verloop van tijd ontstaan er verhardingen, ook wel plaques genoemd om het zenuwweefsel, waardoor er problemen ontstaan met de zenuwgeleiding. Dit kan leiden tot blijvende klachten zoals spierstijfheid en spasticiteit. Het verloop van MS is niet te voorspellen en is bij iedereen anders. Meestal zal iemand geleidelijk aan achteruit gaan. Het is niet duidelijk waarom iemand MS krijgt en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Waarom bewegen?

Ieder mens heeft lichaamsbeweging nodig, ook iemand met MS. Voor iemand met deze ziekte is het belangrijk het lichaam in een zo’n goed mogelijke conditie te houden. Als je te weinig beweegt, gaan de conditie en bewegingsmogelijkheden achteruit. Spieren worden dunner en slapper, waardoor de gewrichten meer last kunnen krijgen van stijfheid. Beweging zal het verloop van MS niet stoppen, maar het kan soms wel de gevolgen van MS beperken. Iemand in een goede conditie voelt zich meestal lekkerder.

Ken je eigen grenzen

Mensen met MS moeten wel opletten tijdens inspanning. Wanneer je in een slechte periode zit, kan inspanning al gauw te veel zijn. Bekijk eventueel samen met je arts of fysiotherapeut wat je mogelijkheden zijn. Zit je in een goede periode, is het nuttig om zoveel mogelijk te doen om het lichaam in goede vorm te houden. Ook hierbij moet je zorgen dat je goed op je vermoeidheidsgrens let. Je mag niet te moe worden en je vermoeidheid na inspanning moet binnen een half uur tot een uur weer zijn verdwenen. Het is beter om regelmatig kortdurende oefeningen te doen. Dit kan van alles zijn, van lopen, zwemmen tot fietsen.

Sporten

Mensen met MS hebben ook behoefte aan beweging. Het kan naast ontspanning, ook leiden tot sociale contacten in de sportschol. Iemand met MS zal vaak thuis zijn en de sportschool kan ook een prettige afleiding zijn. Kies een sport die bij je past en niet te zwaar is. Zware vechtsporten of wedstrijdsporten worden afgeraden, maar er blijven genoeg andere mogelijkheden over zoals fitness, wandelen en yoga. Misschien kon je voordat je MS had wel op hoog niveau sporten. Als dat niet meer kan, is het een grote teleurstelling. Zoek iets waarbij je jezelf goed voelt zodat je gemotiveerd blijft. Dit geeft positieve energie. Hulpmiddelen zoals een sportrolstoel, worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

Beweegadvies

Het is belangrijk om regelmatig, bij voorkeur op vaste tijdstippen te bewegen. Voor een goede gezondheid is het nodig dat je minstens vijf dagen per week, minstens een half uur matig intensief sport. Je mag hierbij zweten, maar je hoeft niet buiten adem te raken. Zorg dat je niet te moe wordt. De grens kan elke keer als je sport anders liggen. Luister goed naar de signalen die je lijf afgeeft.

Oefeningen

Omdat het per persoon en per dag anders kan zijn, is er geen vast oefenschema. Je kunt in overleg met je (revalidatie)arts of fysiotherapeut overleggen wat het beste bij je past. Het doel van oefeningen doen is:

  • Het opheffen of verminderen van beperkingen bij dagelijkse activiteiten
  • De conditie verbeteren of op peil houden
  • De spierkracht vergroten of op peil houden
  • De spieren beter te laten ontspannen
  • De bloedsomloop bevorderen wat goed is voor je spieren

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple Sclerose en HomeopathieMultiple Sclerose en HomeopathieMultiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen…
Multiple Sclerose en sportMultiple Sclerose en sportVoor mensen met Multiple Sclerose is sport geen gewone zaak. Toch kan beweging juist voor mensen met Multiple Sclerose p…

Toxine in het lichaamToxine in het lichaamToxine is een gif dat schade toebrengt aan het lichaam. We onderscheiden exogene en endogene toxines. Exogene zijn de gi…
Virulentie, schade door een micro-organismeVirulentie, schade door een micro-organismeVirulentie duidt aan in hoeverre een micro-organisme als een schimmel, gist, bacterie of virus in staat is de gastheer z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • Zorgboek Multiple sclerose (MS) ISBN: 9789086480609
  • www.toekomstmetms.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.