Chlamydia: hoe loop je het op, symptomen, behandeling

Chlamydia: hoe loop je het op, symptomen, behandeling Als een van de twee partners een geslachtsziekte heeft dan kan de ander deze ziekte ook krijgen. Het lastige bij geslachtsziekten is dat je lang niet altijd klachten krijgt, de ziekten kunnen heel sluimerend verlopen. Chlamydia kan voor verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw zorgen. Chlamydia kan ook gevaar opleveren voor de baby als het in het geboortekanaal wordt blootgesteld aan de ziekte. Vermoed je dat je een geslachtsziekte hebt, schaam je niet, maar maak een afspraak bij een arts. De meeste SOA's zijn goed te behandelen met medicatie.

Inhoud artikel


SOA

SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening, het gaat om geslachtsziekten zoals chlamydia, herpes, gonorroe, hiv en syfilis (lues). Geslachtsziekten geven niet altijd klachten en kunnen dus sluimeren in het lichaam zonder dat je dat zelf weet. Het is verstandig om als je een nieuwe partner krijgt en je heb al een andere partner gehad, je eerst te laten testen. Je kunt dit doen bij SOA-poliklinieken, maar vaak ook in ziekenhuizen, bij GG & GD's.

Voorkomen van een SOA

Je kunt de kans op een SOA verminderen door veilig te vrijen. Dit kun je bewerkstelligen door wisselende contacten te vermijden, gebruik een condoom, zorg voor een glijmiddel op waterbasis (glijmiddel op oliebasis kan het rubber van condooms aantasten), doe geen handelingen waarbij je kans hebt dat een condoom scheurt.

Chlamydia

Chlamydia behoort tot de bacteriële infecties. Het is een van de meest voorkomende SOA's. Bij zowel mannen als vrouwen kan chlamydia leiden tot uretritis en bij vrouwen kan de infectie zich verbreiden via de baarmoeder richting de eileiders en het bekken.

Oorzaak chlamydia

Chlamydia trachomatis is de boosdoener bij deze SOA. Je kunt het krijgen als je onbeschermde seks hebt met iemand die besmet is.

Symptomen chlamydia

Je kunt de ziekte hebben zonder dat je er iets van merkt, het sluimert in je lichaam. Dit is heel jammer want het kan leiden tot blijvende schade aan de eileiders bij de vrouw. Mogelijk merk je het als je het niet lukt om zwanger te worden, dit kan dan komen omdat de eileiders afgesloten zijn. Zijn er wel verschijnselen dan kan het gaan om de onderstaande symptomen. Bij de vrouw wordt in eerste instantie vaak gedacht dat het om een blaasontsteking gaat.

Verschijnselen bij een vrouw

  • Verlies van bloed na het vrijen;
  • Pijn als er diep gepenetreerd wordt tijdens de gemeenschap;
  • Pijnlijke onderbuik;
  • Niet normale afscheiding uit de vagina;
  • Frequent moeten urineren;
  • Een branderig gevoel tijdens het urineren.

Verschijnselen bij een man

  • Druppelafscheiding, meestal in de ochtend;
  • Testikels kunnen gezwollen zijn en pijn doen.

Complicaties van chlamydia bij de vrouw

Een chlamydia infectie kan opstijgen richting de eileiders en kan zich ook nog verder uitbreiden naar de buikholte en kan leiden tot Pelvic Inflammatory Disease (PID). Dit zal gepaard gaan met een verhoogde lichaamstemperatuur, meer pijnklachten. Het is mogelijk dat de infectie zorgt voor een litteken in de eileiders, dit kan onvruchtbaarheid veroorzaken of een zwangerschap buiten de baarmoeder. Chlamydia kan ook leiden tot reactieve artritis. Dit is een ontsteking van de gewrichten die kan optreden ten gevolge van een kortgeleden doorgemaakte infectie ergens anders in het lichaam, in dit geval chlamydia. Het is dus zeer belangrijk dat chlamydia behandeld wordt.

Diagnose chlamydia

Bij vrouwen wordt de diagnose gesteld door onderzoek van materiaal wat wordt afgenomen met een vaginale wattenstok door de vrouw zelf of door de huisarts. Bij een man wordt de eerste straals-urine gebruikt voor het urineonderzoek. Eerste ochtendurine heeft de voorkeur.

Behandeling chlamydia

Chlamidia wordt behandeld met antibiotica. Het beste is om ook de partner te laten controleren omdat iemand de ziekte kan hebben zonder er klachten van te krijgen. Veilig vrijen is zeer belangrijk om chlamydia te voorkomen.

Bevallen en chlamydia

Als een vrouw chlamydia heeft en gaat bevallen dan kan de baby blootgesteld worden aan de ziekte in het geboortekanaal. Er is dan risico om een ernstige oogontsteking te krijgen.
© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besmetting met de Chlamydia-infectieBesmetting met de Chlamydia-infectieJaarlijks worden 60.000 mensen besmet met een Chlamydia-infectie. Hiermee staat deze SOA op de eerste plaats van meest v…
Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Zwanger worden wordt lastiger wanneer er bepaalde risicofactoren aanwezig zijn. Een flink deel van deze risicofactoren k…
Eileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking symptomen en behandeling eileiderontsteking ten gevolge van chlamydia-infectie, een seksueel overdraa…

Multiple sclerose (MS): logopedieMultiple sclerose (MS): logopedieMultiple sclerose (afgekort MS) is een ziekte, waarbij het centraal zenuwstelsel is aangedaan. In het begin zal het lich…
Verkoudheid: tipsVerkoudheid: tipsWat te doen tegen verkoudheid? Een verkoudheid wordt ook wel neusverkoudheid genoemd. Het is een acute ontsteking van he…
Bronnen en referenties
  • Cri.be
  • Nhg.org
  • Chlamydiasymptomen.nl
  • Handboek Kinderziekten
  • Het Medisch Handboek
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 03-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.