Tips om kanker te voorkomen

Tips om kanker te voorkomen Kanker is de grootste doodsoorzaak in Nederland en het aantal sterfgevallen ten gevolge van deze ziekte zal in de komende jaren alleen maar blijven stijgen. Helaas is er geen kant-en-klare oplossing die ons kan beschermen tegen kanker. Toch kunnen we zelf invloed uitoefenen op het verkleinen van de kans op het ontwikkelen van kanker.

Eet meer groente er fruit

Als je echt werk wil maken van kankerpreventie, is het eten van meer groente en fruit essentieel. Meer dan de helft van alle Nederlanders komt niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groente per dag, aangevuld met twee stuks fruit. Erg jammer, want dit kan het aantal nieuwe gevallen van kanker terugbrengen. Van een aantal groente en fruitsoorten is hun werking tegen kanker al bekend. Zo zal het eten van broccoli en bloemkool de kans op borstkanker kunnen verkleinen. Een goede multivitamine slikken is altijd goed als extra toevoeging. Pas wel op met overdosering.

Eet minder rood vlees

Onze voedingsgewoonten zijn verantwoordelijk voor een groot aantal vormen van kanker. Rood vlees hoort niet thuis in een antikanker-dieet. Wetenschappers hebben aangetoond dat rood vlees het risico op kanker verhoogt.

Ga gezonder barbecueën

We houden allemaal van barbecue. Maar houd er rekening mee dat verkeerde barbecuegewoontes een heel ongezond resultaat kunnen opleveren. Sommige mensen vinden die zwarte verkoolde randjes rondom spareribs juist het lekkerste wat er is. Maar met het oog op je gezondheid kun je ze er beter vanaf snijden.

Gebruik zonnebrandcrème

Huidkanker is gelukkig één van de makkelijkst te voorkomen vormen van kanker. Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor die zowel UV-A als UV-B-straling blokkeert. Beperk jezelf niet tot de zonnige dagen: ook wolken kunnen, zeker in zomerse zuidelijke gebieden, nog ruime hoeveelheden schadelijke straling doorlaten. Mensen met een lichte huidtype hebben nood aan een hogere beschermingsfactor. Kies bewust voor de juiste beschermingsfactor en vraag eventueel voor advies bij apotheek of drogist. Voor extra bescherming is het een goed idee om een hoofddeksel te dragen, zeker als de hoeveelheid hoofdhaar begint af te nemen. Vermijd de middagzon tussen twaalf en drie uur.

Verdachte moedervlekken

Controleer regelmatig je huid op nieuwe moedervlekken of veranderingen in de huid. Onrustige moedervlekken, verandering van kleur, jeuken, bloeden kunnen aanwijzingen zijn van huidkanker. Indien je op tijd laat controleren blijft je veel ellende bespaard.

Zelfonderzoek

Helaas hebben we geen invloed op onze celdeling waardoor kanker wordt veroorzaakt. In dit geval is het van belang om op tijd aan de bel te trekken. Regelmatig je eigen lichaam onderzoeken kan een hoop ellende voorkomen. Het is van belang regelmatig te controleren op veranderingen. Zijn er knobbeltjes die er voorheen niet waren, verhardingen in de oksels of het scrotum of veranderingen aan de tepel. Merk je een veranderde situatie, ga dan direct naar de huisarts.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vanaf de leeftijd van dertig jaar krijgen vrouwen elke vijf jaar een oproep voor bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Deze onderzoeken zijn er niet voor niks. Veel vrouwen reageren niet op deze oproep. 'Het gebeurd mij toch niet', 'ik voel me prima', 'daar heb ik nu geen tijd voor' zijn redenen om de oproep te negeren. In feite is het een simpel onderzoek en kost het amper tijd. Het voorstadium van baarmoederhalskanker is goed te behandelen, waardoor baarmoederhalskanker geen kans krijgt zich te ontwikkelen.

Gebruik toch maar dat condoom

Wetenschappers vermoeden dat sommige seksueel overdraagbare aandoeningen een rol spelen bij het ontstaan van bepaalde kankersoorten. Het hepatitis-B-virus bijvoorbeeld verhoogt de kans op leverkanker, en het humaan papillomavirus wordt bij mannen in verband gebracht met peniskanker en veroorzaakt bij vrouwen baarmoederhalskanker.

Stop met roken

Roken leidt, volgens het Amerikaanse National Cancer Institute, tot kanker aan mond, strottenhoofd, slokdarm en longen. Het maakt ook niet uit of je sigaretten of sigaren rookt: de hoeveelheid heeft niets te maken met het risico op kanker. Niet alleen de roker maar ook zijn meerokers worden bloot gesteld aan schadelijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken.

Koester je familie en vrienden

Stress kan schadelijk zijn voor de effectiviteit van het immuunsysteem. Mensen met veel stress houden er bovendien allerlei ongezonde eet- en drinkgewoontes op na. Een goede band met familie en vrienden beschermt het beste tegen stress.

Ga vaker sporten

Je regelmatig in het zweet werken vermindert de kans op dikke darm- en prostaatkanker. Kom je niet aan sporten toe? Zorg er dan in elk geval voor dat je dagelijks minimaal een half uur beweegt. Ga op de fiets naar het werk of ga wandelen met de hond. Voldoende beweging draagt bij aan het voorkomen van overgewicht. Overgewicht vergroot de kans op kanker, waaronder bijvoorbeeld darmkanker en baarmoederkanker.

Praat met al je familieleden

Hoe irritant ze ook kunnen zijn tijdens verjaardagen, ze hebben informatie die van levensbelang zijn. Hoe meer familieleden met een kanker-geschiedenis, hoe groter de kans dat je zelf aanleg hebt. Mocht dat zo zijn, dan is dat overigens nog geen reden tot paniek. Maar je moet je dan wel regelmatig laten onderzoeken. Met je huisarts kun je ook afspraken maken om vaker preventief onderzoek te laten uitvoeren.
© 2014 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkomen is beter dan genezenVoorkomen is beter dan genezenPreventie is het voorkomen van iets. Als je spreekt over de preventie van aandoeningen kun je deze verschillende soorten…
7 tips om kanker te voorkomenEr zijn heel wat dingen die je kunt doen om het risico dat je kanker krijgt te verkleinen. Dit betekent misschien wel kl…
Verminder de kans op borstkanker en beweeg meer!Verminder de kans op borstkanker en beweeg meer!Borstkanker gaat uit in het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen, 22% van alle k…

MELAS: spierzwakte en groeiachterstand door genmutatieMELAS: spierzwakte en groeiachterstand door genmutatieDe stofwisselingsziekte MELAS wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de A3243G-genmutatie! Het zorgt ervoor dat de…
Daten met een chronische ziekteDaten met een chronische ziekteDaten is leuk. Nieuwe mensen leren kennen, gezellige dingen doen en ondertussen je kans op het vinden van een fijne part…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PDPics, Pixabay
  • http://www.kwf.nl
  • http://www.wcrf.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Humaan_papillomavirus
  • http://www.cancer.gov
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.