Epilepsie: wanneer een operatie nodig is

Epilepsie: wanneer een operatie nodig is Epilepsie is een aandoening in de hersenen, waarbij er kortsluiting ontstaat in de elektrische geleiding in het hersenweefsel. Er bestaan verschillende vormen van epilepsie. Meestal wordt er bij een aanval gedacht dat iemand op de grond valt en gaat stuiptrekken. In sommige gevallen is iemand te behandelen door middel van een operatie. In dat geval moet er een duidelijke haard aanwezig zijn waar de aanvallen ontstaan. Wie komt er in aanmerking voor een operatie en wat houdt het in?

Wat epilepsie inhoudt

Iemand die aan epilepsie lijdt heeft last van een storing in de elektrische geleiding in de hersenen. Een typisch beeld is dat iemand komt te vallen en begint te schokken. Er bestaan ook andere vormen van epilepsie. In sommige gevallen valt het de buitenwereld nauwelijks op. Iemand kan dan even afwezig zijn. Epilepsie kan ontstaan in een deel van de hersenen, maar het kan ook overal in de hersenen ontstaan. In veel gevallen kunnen aanvallen behandeld worden met medicijnen. Er zijn mensen die daardoor vrij zijn van aanvallen of veel minder vaak een aanval krijgen.

Een operatie

Soms kan epilepsie worden behandeld met een operatie. Niet iedereen komt ervoor in aanmerking. Er moet een duidelijke haard aanwezig zijn in de hersenen waar de epileptische aanval ontstaat. Deze wordt dan operatief verwijderd of stilgelegd. Het is een ingrijpende operaties waar risico’s aan verbonden zijn. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer honderd mensen geopereerd aan epilepsie. Na de operatie zal snel duidelijk zijn wat het resultaat is.

Wie komt er in aanmerking?

Alleen in bepaalde gevallen kan er geopereerd worden, bijvoorbeeld wanneer iemand de aanvallen niet onder controle kan krijgen door middel van medicijnen. Wanneer iemand veel last heeft van de aanvallen, kan er in overleg met de arts worden besloten om te opereren. Verder moet iemand één tot twee haarden hebben waaruit de aanvallen ontstaan. Wanneer de aanvallen ontstaan uit meer dan twee haarden, dan is een operatie niet mogelijk. Meestal ontstaat de epilepsie dan in het gehele hersengebied. Een neuroloog bepaalt of je in aanmerking komt voor een operatie. Hij kan je eventueel doorverwijzen naar een epilepsiecentrum of naar een academisch centrum.

Het resultaat

Soms wordt de haard (gedeeltelijk) verwijderd. Het kan ook zijn dat de haard wel blijft zitten, maar wordt uitgeschakeld. Het belangrijkste is dat een operatie niet mag leiden tot uitval van belangrijke functies zoals verlies van spraak, blijvende verlamming, blindheid of ernstig geheugenverlies. Als hier een kans op is, gaat de operatie niet door. Over het algemeen zal een operatie ervoor zorgen dat de aanvallen verminderen of minder ernstig worden. Soms verdwijnen ze helemaal.

De fasen van de operatie

Als uit vooronderzoek blijkt dat je in aanmerking komt voor een operatie, wordt het traject gestart. Dit wordt opgedeeld in een aantal fasen:

Fase 1

In de eerste fase wordt niet-invasief onderzoek gedaan. Dit zijn onderzoeken waarbij er geen ingrepen plaatsvinden, maar onderzoeken zoals een EEG, neuropsychologisch onderzoek en MRI-scan. Deze periode kan geruime tijd in beslag nemen.

Fase 2

In deze fase wordt er invasief onderzoek gedaan, zoals een WADA-test (onderzoek hersenen via injectie halsslagader) of een diepte EEG (electroden onder de schedel aanbrengen). Hieraan zijn enkele risico’s verbonden.

Fase 3

In deze fase wordt de operatie uitgevoerd.

Fase 4

Na de operatie wordt de patiënt opnieuw onderzocht. Er wordt gekeken of alles goed is gegaan en of de operatie effect heeft gehad. Je blijft nog een tijdje onder controle staan van je behandelend arts.

Net na de operatie

Als gevolg van de operatie kan er hersenweefsel opzwellen. Dit kan tot allerlei problemen leiden, zoals tijdelijk (een paar dagen) krachtsverlies in één lichaamshelft of spraakproblemen. Op het moment dat de zwelling afneemt, zullen de klachten verdwijnen. Er is een kans van één procent op een ernstige hersenbeschadiging na de operatie.

Succesvolle operatie

Er is een kans dat er nog enkele aanvallen volgen, maar de kans is groot dat je aanvalsvrij bent. Als er na twee weken nog aanvallen hebt, dan is de operatie niet (volledig) gelukt. Wanneer je aanvalsvrij bent of minder last hebt van aanvallen, kan het leven er ineens heel anders uit gaan zien. Mogelijk kun je weer autorijden, hobby’s uitoefenen of werken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De soorten en behandeling van de hersenaandoening epilepsie30 op de 100,000 mensen in Nederland hebben de hersenaandoening epilepsie. Het klinkt misschien heel weinig, maar dit be…
Absence is een vorm van epilepsieAbsence is een vorm van epilepsieLichte epilepsie komt soms voor bij kinderen. Bij 1 op de 2000 kinderen is er sprake van deze lichte epilepsie, ook wel…
Epilepsie, epileptische aanvallenEpilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. De aanvallen verschillen van persoon tot persoon. Epi…
Dingen waar een epilepsiepatiënt op moet lettenDingen waar een epilepsiepatiënt op moet lettenEr zijn veel dingen waar een epilepsiepatiënt rekening mee moet houden. Hier heb ik wat informatie over dingen waar epil…

Ziekte van Darier: schilfers, bruine korsten op borst en rugZiekte van Darier: schilfers, bruine korsten op borst en rugDoor toedoen van een genetische genmutatie wordt een enzym onvoldoende of niet juist aangemaakt, waardoor cellen minder…
Harde en zachte sjankerHarde en zachte sjankerSjanker is een zweertje dat zich voornamelijk rondom en op de geslachtsorganen bevindt, maar kan ook voorkomen elders op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Scotth23, Pixabay
  • Zelfzorgboek epilepsie. ISBN 9789086480715
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.