Enterovirus D68: symptomen, oorzaak en behandeling

Enterovirus D68: symptomen, oorzaak en behandeling Enterovirus D68 symptomen zijn hoesten, ademhalingsproblemen en huiduitslag. Soms gaat een besmetting met Enterovirus D68 gepaard met koorts of een piepende ademhaling of meer ernstige symptomen. De meeste gevallen zijn mild en duren ongeveer een week, maar als het ernstig is, moet je mogelijk naar het ziekenhuis. Vooral baby's, kinderen en tieners krijgen het. Mensen met een zwak immuunsysteem en mensen met ernstige chronische medische aandoeningen lopen het grootste risico op ernstige complicaties. Dit virus is niet nieuw. Deskundigen ontdekten het voor het eerst in 1962. In de decennia daarna leek het slechts een zeer klein aantal mensen te treffen. Dat veranderde in 2014 toen de CDC (het Amerikaanse RIVM) een nationale uitbraak meldde in de VS. Er zijn meer dan 100 andere enterovirussen.

Wat is Enterovirus D68?

Enterovirus D68 (EV-D68) is één van de meer dan 100 non-polio enterovirussen. Dit virus werd voor het eerst geïdentificeerd in Californië (Verenigde Staten) in 1962. Het is een verkoudheidsvirus dat astma-achtige symptomen veroorzaakt. Meestal zijn enterovirussen niet dodelijk. Eind augustus 2014 dook het virus op in Colorado, Denver (VS). Vooral jongeren met astma die slachtoffer worden, kunnen door dit ademhalingsvirus ernstige klachten krijgen. Het virus heeft niet alleen in 2014 maar ook in 2016 een golf van besmettingen veroorzaakt. In Nederland zijn in 2016 tientallen patiënten bekend besmet geraakt met EV-D68 en twee patiënten zijn verlamd geraakt.

Waar werd het virus voor 't eerst opgemerkt (2014)

Legenda
A. Colorado, Denver

Symptomen van een infectie met enterovirus D68

Verschijnselen

Enterovirus D68 kan milde tot ernstige klachten aan de luchtwegen veroorzaken.
Milde symptomen zijn onder meer:

Meer ernstige klachten

In ernstiger gevallen begint het met een gewone verkoudheid die zich in rap tempo ontwikkelt tot ernstige ademnood, kortademigheid en piepende ademhaling. Personen met astma of andere luchtwegaandoeningen die geïnfecteerd raken met het virus, lopen meer risico op het ontwikkelen van ernstiger symptomen. Bij hen kan dit ademhalingsvirus ernstige gevolgen hebben. Er zijn zelfs kinderen aan overleden, maar over het algemeen veroorzaakt het Enterovirus 68 ziekte van de luchtwegen van kinderen en heeft het niet de dood tot gevolg.

Wie lopen het meeste risico?

Baby's, kinderen en tieners hebben een groter risico dan volwassenen om besmet te raken met enterovirussen zoals EV-D68 en klachten te ontwikkelen. Dat komt omdat ze nog niet of in verminderde mate zijn blootgesteld aan deze soorten virussen en om die reden nog geen immuniteit (bescherming) hebben opgebouwd. Een kind dat astma heeft, loopt meer risico op ernstige ziekte van de luchtwegen bij besmetting.

Hoe kan het virus zich verspreiden?

Doordat Enterovirus D68 ziekte van de luchtwegen veroorzaakt, kan het virus worden aangetroffen in slijm, snot en speeksel van de geïnfecteerde persoon. De boosdoener verspreidt zich van persoon tot persoon wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest of via een besmet voorwerp. In de Verenigde Staten en Europa hebben mensen meer kans om besmet te raken met enterovirussen in de zomer en herfst.

Behandeling van Enterovirus D68

Er is geen specifieke behandeling voor mensen met een aandoening van de luchtwegen, welke is veroorzaakt door het Enterovirus D68. Er is geen vaccin of remedie bekend. Er zijn geen antivirale medicijnen die momenteel beschikbaar zijn voor mensen die besmet zijn geraakt met het virus. De behandeling is volledig afhankelijk van hoe erg het kind ziek is. Bij ernstige klachten van de luchtwegen, kan het nodig zijn om te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Preventie

Verspreiding van het virus vindt plaats door nauw contact met besmette mensen. Om te voorkomen dat je besmet wordt, moet je de volgende maatregelen in acht nemen:
  • Was je handen vaak en grondig met water en (desinfecterende) zeep gedurende 20 seconden.
  • Vermijd het aanraken van ogen, neus en mond met ongewassen handen.
  • Vermijd fysiek contact zoals zoenen, knuffelen en deel geen kopjes of eetgerei met mensen die ziek zijn.
  • Bedek je mond bij hoesten en niezen met een tissue of mouw, niet met je handen.
  • Reinig en desinfecteer regelmatig aangeraakte oppervlakken, zoals speelgoed en deurknoppen, vooral als iemand ziek is.
  • Blijf thuis als je ziek bent.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enterovirussen: Virale infecties met griepachtige symptomenEnterovirussen: Virale infecties met griepachtige symptomenEnterovirussen zijn een groep virussen die meestal milde virale infecties met griepachtige symptomen en koorts veroorzak…
CMV-virus: De oorzaken en symptomenHet cytomegalievirus of CMV is een virus dat behoort tot de groep van herpesvirussen. CMV is zeer besmettelijk en naar s…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…

Zijn er risico's en gevaren voor mensen bij vogelgriep H5N8?nieuws uitgelichtZijn er risico's en gevaren voor mensen bij vogelgriep H5N8?Bij een pluimveehouderij in het Zuid-Hollandse Hekendorp is op zaterdag 15 november 2014 vogelgriep geconstateerd. De La…
Kinkhoest verschijnselen en symptomenKinkhoest verschijnselen en symptomenKinkhoest is een ernstige luchtweginfectie waar je veel klachten van hebt. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/tatyana_tomsickova
  • http://www.cdc.gov/non-polio-enterovirus/about/ev-d68.html
  • http://www.cdc.gov/features/evd68/
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3743727/2014/09/08/Zeldzaam-virus-teistert-Amerikaanse-jongeren.dhtml
  • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23056144/__Longvirus_velt_kinderen_VS__.html
  • http://www.medicinenet.com/enterovirus_non-polio_enterovirus_infection/article.htm
  • http://www.webmd.com/children/news/20140909/enterovirus-d68-parents
  • http://www.foxnews.com/health/2014/10/03/6-things-all-parents-should-know-about-enterovirus-d68/
  • http://Wikipedia.com/enterovirus-d68
  • UMCG. Onbekend virus EV-D68 kan leiden tot verlammingen. https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Onbekend-virus-EV-D68-kan-leiden-tot-verlammingen.aspx (ingezien op 2-1-2019)
  • WebMD. What Is Enterovirus D68? https://www.webmd.com/children/enterovirus68-infection (ingezien op 15-11-2020)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.