Uitslag uitstrijkje baarmoeder

Het wachten op de uitslag van een uitstrijkje is voor elke vrouw spannend, als daar dan ook nog een uitslag als pap 2 of hoger uitkomt dan is dat zeker even schrikken en dan is het handig om te weten waar de verschillende varianten pap nou voor staan. Het is raadzaam om elke vraag die je hebt te stellen aan de huisarts of gynaecoloog.

HPV

HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dit virus wordt door jonge vrouwen rond de leeftijd van 16 jaar opgelopen tijdens de seks. Dit kan zowel gebeuren tijdens het hebben van veilige als onveilige seks, omdat het virus zich ook rondom de huid van het geslachtsdeel bevindt, een condoom beschermt hier dus niet tegen. 8 van de 10 vrouwen loopt het virus op, maar in de meeste gevallen wordt in een jaar tot anderhalf jaar na besmetting het virus door het lichaam zelf opgeruimd en heeft de besmetting geen verdere gevolgen. Het virus kent 80 verschillende typen waarvan er 2 ook daadwerkelijk kanker veroorzaken, dit zijn de typen HPV 16 en HPV 18. Na besmetting duurt het nog zo'n 10 tot 15 jaar voordat er kanker ontstaat.

Uitstrijkje

Het uitstrijkje kun je laten doen door de huisarts. De belangrijkste uitslag van het uitstrijkje is de PAP, hierin varieert de uitslag van PAP 0 tot en met PAP 5.

PAP 0

Het uitstrijkje kon in dit geval niet goed worden beoordeeld, dit kan zijn omdat er te weinig cellen aanwezig waren. Het uitstrijkje zal in de geval herhaald moeten worden maar meestal volgt er een normale uitslag.

PAP 1

Het uitstrijkje is goed en er is geen sprake van afwijkingen in de cellen. Het uitstrijkje kan 5 jaar later opnieuw worden gedaan.

PAP 2

Er is sprake van cellen die er anders uit zien dan dat zij er normaal uit zouden moeten zien, een ingreep is vaak niet nodig. Er wordt in het geval van PAP 2 geadviseerd om het uitstrijkje een half jaar later opnieuw te laten doen om te kijken of er sprake is van veranderingen. Zijn de cellen een half jaar later weer normaal dan kan het uitstrijkje 5 jaar later weer gedaan worden, is er nog steeds sprake van een lichte afwijking in de cellen dan is het raadzaam een onderzoek te laten doen door een gynaecoloog.

PAP 3 A

Er is sprake van een lichte afwijking in de cellen. In dit geval zal er meestal een tweede uitstrijkje worden gedaan door de huisarts of er zal sprake zijn van een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Bij de vijftig procent blijkt een behandeling niet nodig en de andere helft krijgt het advies een eenvoudige behandeling te laten doen.

PAP 3 B

De cellen zijn meer afwijkend dan de cellen bij een PAP 3A. Er zal een onderzoek plaatsvinden door de gynaecoloog en er zal vaak sprake zijn van een behandeling. Onder de PAP 3B. Er kan sprake zijn van:
  • PAP 3B cyn 1: Dit houdt in dat er zo'n een derde van de cellen een afwijking vertonen
  • PAP 3B cyn 2: Ongeveer twee derde van de cellen is afwijkend
  • PAP 3B cyn 3: Er is sprake van een ernstige afwijking waarbij bijna alle cellen afwijkend zijn.

Om welke cyn het gaat wordt vastgesteld door de gynaecoloog na het nemen van een hapje weefsel en onderzoek hiervan. Nadat de cellen zijn verwijderd is het volgende bezoek aan de gynaecoloog een half jaar later, als dan alles in orde is zal er een jaar later opnieuw een onderzoek plaatsvinden en als deze ook positief is zal het volgende onderzoek 5 jaar later zijn.

PAP 4

Een nog grotere afwijking in de cellen is gevonden. Er vindt een bezoek aan de gynaecoloog plaats en de kans op een behandeling is groot. Er kan in dit geval sprake zijn van kwaadaardige cellen welke nog niet zijn uitgezaaid of doorgegroeid.

PAP 5

De kans op baarmoederhalskanker is in dit geval het grootst, het kan echter zo zijn dat dit niet het geval is. De gynaecoloog zal hier onderzoek naar moeten verrichten.

Hou je lichaam in de gaten

Vertrouw op de signalen die je lichaam je geeft en ga in de volgende gevallen langs bij je huisarts:

  • Doorbraak bloedingen (bloedingen tussen de menstruatie door)
  • Bloeden tijdens of na de seks
  • afwijkende afscheiding

Heb je andere symptomen waar je je zorgen om maakt ga dan altijd naar de huisarts. Het is beter te voorkomen dan te genezen.

Een PAP 2 of hoger

Heb jij een uitslag gekregen van een PAP 2 of hoger voel je dan niet schuldig als je even van de kaart bent. Het is schrikken om een uitslag te horen en er bij stil te staan dat je misschien wel kanker zou kunnen krijgen of hebt. We staan er vaak niet bij stil en dan komt het ineens toch wel heel dicht bij dus verdriet en verwarring is daar een logisch gevolg van. Ga je langs bij de gynaecoloog? Schrijf dan de vragen die je hebt op. Je krijgt opeens veel informatie waardoor je makkelijk vergeet de vragen te stellen die je zelf nog hebt. Soms geeft de huisarts je de keuze bij welk ziekenhuis je langs wilt gaan, kies in dit geval een ziekenhuis uit waar jij je prettig bij voelt.
© 2014 - 2024 Facts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het maken van een baarmoederhals uitstrijkjeHet maken van een baarmoederhals uitstrijkjeVrouwen in de leeftijd van dertig tot zestig jaar worden elke vijf jaar ogperoepen door hun huisarts voor het maken van…
Thuistest virus baarmoederhalskankerThuistest virus baarmoederhalskankerVoor alle vrouwen in Nederland is het mogelijk om een online thuistest te bestellen waarmee zelf in alle privacy onderzo…
Hoe werkt een uitstrijkje?Het idee van een uitstrijkje laten afnemen is voor de meeste best eng en onprettig, echter zorgt het uitstrijkje er well…
BaarmoederhalskankerWe willen allemaal in goede gezondheid oud worden. Helaas zijn er velen ziekten die dit ons bemoeilijken. Voor vrouwen i…

Het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS: Hoe herken je het?Iedereen is wel eens moe. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Te weinig slaap, slecht slapen of een tekort aan bepaal…
Ebola en preventie in Belgiënieuws uitgelichtEbola en preventie in BelgiëEbola (genoemd naar de Ebola rivier in Congo) is een ernstige virusziekte die ontstaan is Afrika, maar sinds september 2…
Bronnen en referenties
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker
  • http://www.bergmanclinics.nl/divisies/vrouwenzorg/behandelingen/afwijkend-uitstrijkje
Facts (16 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.