Allergieën: voedselallergieën

Zo’n 20 op de 100 volwassenen zeggen last te hebben gehad van een voedselallergie. Als deze 20 mensen echter medisch onderzocht zouden worden, zouden slechts één of twee van hen een echte allergie blijken te hebben. De andere gevallen kunnen deels verklaard worden met intolerantie, toxiciteit of aversie. Voedselintolerantie is geen echte allergie, maar brengt in het lichaam wel processen op gang die tot allergieachtige symptomen leiden. Deze kunnen een gevolg zijn van een gebrek aan bepaalde stoffen die nodig zijn voor de vertering. Of van de aanwezigheid van de stof histamine in het voedsel. Als er sprake is van toxiciteit bevat het voedsel schadelijke of giftige stoffen waar iedereen last van zou hebben, ongeacht of ze een allergie hebben of niet. Mensen met een voedselaversie zijn ervan overtuigd dat ze allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel, maar medische testen laten geen allergische reactie zien.

Symptomen van voedselallergie

Symptomen van een echte voedselallergie zijn uitslag die over de huid verspreid is en kan jeuken, zwelling (zichtbaar op het gezicht, voeten en handen), en problemen met ademhalen zoals piepen. Op de langere termijn kunnen eczeem (zie vorige pagina), hoofdpijn en gedragsverandering zoals hyperactiviteit optreden. In sommige gevallen spelen buikpijn, overgeven, diarree en een onregelmatige hartslag (palpitaties) een rol, maar deze komen ook voor bij Voedselintolerantie. Bij het orale-allergiesyndroom kunnen de mond en keel rood en jeukerig worden.

In zeldzame, maar een toenemend aantal, gevallen kan voedselallergie iemands leven bedreigen.

De voornaamste boosdoeners van voedselallergie

Bijna elk voedingsmiddel kan een reactie opwekken. Er zijn echter zes belangrijke ingrediënten van voedingsmiddelen die 90 procent van de allergiegevallen bij jongere mensen veroorzaken: koemelk, eiwit (albumen), tarwe, witvis, pinda’s en sojabonen. Deze ingrediënten komen veel voor, maar soms zijn ze verborgen. Melk en eieren worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor koken en bakken; veel soorten brood worden gebakken van tarwe (in de vorm van meel); en soja zit in een enorme verscheidenheid aan bewerkte en bereide etenswaren.
Andere boosdoeners van voedselallergie:

  • Aardappelen
  • Kaas en yoghurt
  • Schelp- en schaaldieren zoals mosselen, oesters, gamalen
  • Varkensvlees (ook ham en bacon)
  • Kip en ander pluimvee
  • Tomaten, uien en knoflook
  • Citrusvruchten zoals sinaasappels
  • Cafeïne (in thee, koffie en cola)
  • Zachte vruchten zoals aardbeien, perziken, nectarines en kiwi's
  • Sla en artisjok
  • Noten - paranoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten, walnoten, cashewnoten, kokosnoten en pistachenoten
  • Sesamzaden
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen voedselallergie en voedingsintolerantieHet verschil tussen voedselallergie en voedingsintolerantieAls er al geruime tijd klachten ontstaan na het eten van bepaalde voedingsmiddelen en ze blijven steeds terugkeren, dan…
Voedselallergie; OAS, het oraal allergiesyndroomVoedselallergie; OAS, het oraal allergiesyndroomEen voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam op voedingsstoffen die voor ons lichaam eigenlijk gewoon no…
Paraberksyndroom: berkenpollengerelateerde voedselallergieParaberksyndroom: berkenpollengerelateerde voedselallergieVeel mensen met een berkenpollenallergie ontwikkelen ook een allergie voor een of meer voedingsmiddelen. De eiwitten van…
Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Steeds vaker duiken er mensen op met voedselallergie. De een is allergisch voor noten, de ander voor schelpdieren. Maar…

Allergie: diagnose en ondersteuningAls mensen denken dat ze een allergie hebben, is het verstandig om naar een arts te gaan. De arts stelt verscheidene vra…
Allergieën: huidallergieënHuidvlekken, bulten, zweren en uitslag zijn veel voorkomende symptomen van allergie. Soms worden deze problemen veroorza…
Bronnen en referenties
  • Bron: Allergieën, Acco Leuven 1982
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.