Signalen, oorzaken en behandeling van depressie

Signalen, oorzaken en behandeling van depressie Een depressie of depressieve symptomen zijn geen lachertje. Het is zelf een negatieve spiraal waar je zonder begeleiding of medicatie onmogelijk uitgeraakt. Een depressie kenmerkt zich door een voortdurend neerslachtig humeur en een negatief beeld over jezelf en de wereld in het algemeen. Een depressie kan je herkennen aan een aantal emotionele of lichamelijke signalen. Hierbij kan je denken aan een verminderd sociaal contact of een gestresseerd lichaam zonder dat dit eigenlijk hoeft. De behandeling van depressie kan bestaan uit specifieke medicatie. Gesprekken en begeleiding om uit de depressie te geraken zijn vaak een volwaardig alternatief.

Wat is een depressie?

Een depressie is een langdurige periode (minimaal twee à drie weken) waarin je met lichamelijk, geestelijke of emotionele malaise te maken krijgt. Daarenboven is het heel duidelijk dat je normale functioneren in het dagelijks leven erdoor gehinderd wordt. Problemen met de concentratie zorgen ervoor dat je op het werk snel afgeleid bent. Een depressie kenmerkt zich ook door het feit dat je niet meer kan genieten van de leuke en eenvoudige dingen in het leven. Je mag in ieder geval een depressie niet vergelijken met het populaire woord burn-out. Een burn-out heeft te maken met je professionele omgeving. Een teveel aan werk en stress kan op termijn een burn-out veroorzaken. Dit is een groot verschil met een depressie, waarbij je naast deze symptomen ook sociale problemen kan krijgen in de omgang met de medemens.

Welke signalen kan je onderscheiden?

Bij een depressie kan je 3 soorten signalen onderscheiden: de geestelijke, de emotionele en de fysieke signalen. Geestelijk is bij een depressie je concentratie niet meer zoals ze daarvoor was. Eenvoudig een boek lezen lukt niet meer omdat je er je aandacht niet kan bijhouden. Ook wordt een depressie op termijn geestelijk heel zwaar waardoor je af en toe aan zelfmoord begint te denken. Vragen zoals “Waarom leef ik nog?” Heeft dit allemaal nog wel zin?” spelen dan op. Emotioneel heb je bij een depressie geen zin meer om sociale contacten te leggen of kan de wereld rondom jou je niets meer schelen. Dingen waar je anders zo van genoot, kunnen je nu absoluut niet meer plezieren. Op lichamelijk vlak is het alvast ook kommer en kwel. Symptomen zoals misselijkheid, buikpijn, stress, spanning en weinig eetlust zijn schering en inslag.

Wat is de oorzaak van een depressie?

Een depressie kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken van een depressie zijn de moeilijke omgevingsfactoren zoals stress van bepaalde zaken of personen of heel negatieve levenservaringen zoals het overlijden van een familielid. Een tweede oorzaak is het genetisch bepaalde aspect van een depressie. Indien je ouders heel gevoelig zijn voor een depressie, dan heb jij immers ook een grotere kans om met depressie in contact te komen. Een laatste oorzaak van depressie, die meer en meer voorkomt, is een traumatische gebeurtenis uit het verleden die opduikt. Een voorbeeld hiervan is seksueel misbruik van iemand in zijn of haar kindertijd.

De behandeling van depressie

Een eerste vaststelling van een depressie zal gebeuren door de huisarts. Hij zal fysieke klachten kunnen vaststellen, maar tevens ook een gesprek hebben met jou. Hij zal heel snel vaststellen dat een depressie de oorzaak is van je algemene malaise en neerslachtigheid. Vervolgens kunnen er een aantal behandelingen worden opgestart.
Een behandeling met antidepressiva is perfect mogelijk. Dit is een veelgebruikte methode die aanslaat bij het merendeel van de depressieve patiënten. Er bestaat een behandeling om de stof serotine in je hersenen te versterken. Serotine heeft een gunstige invloed op je humeur en je positieve ingesteldheid. Daarnaast bestaat er ook een middel dat inwerkt op een andere stof in de hersenen, namelijk noradrenaline.
Een tweede behandeling bestaat eruit om geen medicatie toe te dienen. Praten over het probleem met een arts, psychotherapeut of psycholoog wordt heel veel toegepast en kunnen in sommige gevallen ook een oplossing bieden.
Uiteraard kunnen deze twee voorgaande methoden (medicatie en gesprekken) ook gecombineerd worden.

Mogelijke gevolgen

Een depressie is heel zwaar en niet eenvoudig om mee om te gaan. Indien je heel lang in een depressie blijft, geraak je op termijn uitgeput en fysiek en emotioneel overbelast. De kans op hart-en vaatziekten wordt groter naarmate de depressie blijft aanslepen. Ook je relatie met je partner en kinderen kunnen er onder lijden. Als je depressief bent, dan heb je de neiging om de hele dag in bed te blijven liggen. Tracht op te staan en toch enkele activiteiten met het gezin te ondernemen. Indien je dit niet doet, dan dreig je steeds dieper en dieper in de put te geraken. Stap voor stap moet je werken aan je terugkeer. Dit zal via een hobbelig parcours gebeuren, maar de aanhouder wint.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenHerfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenWelke symptomen, signalen en kenmerken kennen seizoensgebonden depressies, zoals een herfstdepressie of een winterdepres…
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Stress verminderen: De beste tips bij stress en burn-outStress is niet alleen vervelend maar kan met name op de langere termijn ook echt serieuze negatieve gevolgen hebben voor…
Burn-out: symptomen en behandelingBurn-out: symptomen en behandelingEen burn-out of het burn-out-syndroom is een veel voorkomende ziekte in de éénentwintigste eeuw. De ziekte ontstaat als…

Huidziekte rosaceaHuidziekte rosaceaRosacea wordt officieel acne rosacea genoemd. Het is een huidziekte waarbij er een ontstekingsreactie ontstaat. Hierdoor…
Syndroom van Asherman: symptomen, oorzaak en behandelingSyndroom van Asherman: symptomen, oorzaak en behandelingHet syndroom van Asherman of de Ziekte van Asherman wordt gekenmerkt door verklevingen in de baarmoeder, waarbij de wand…
Bronnen en referenties
  • CM, http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/depressie/index.jsp, 10 januari 2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Depressie_%28klinisch%29, 10 januari 2015
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=12920, 10 januari 2015
  • Depressie.org, http://www.depressie.org/behandeling/behindex.htm, 10 januari 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.