Genezing van hiv

Genezing van hiv Hiv is het voorstadium van de dodelijke ziekte aids. Mensen die besmet zijn met hiv zullen hier niet veel van merken, afgezien van wat griepachtige verschijnselen een tot enkele weken na besmetting. Het virus breekt het afweersysteem af. Wanneer het afweersysteem dermate verzwakt is dat het schadelijke indringers niet meer aan kan, spreken we van aids. Op dat moment kan een verkoudheid al dodelijk zijn. Aids is niet te genezen, maar hiv tot nu toe nagenoeg ook niet. Al jaren zoeken wetenschappers naar het medicijn tegen hiv. Tot 2015 zijn slechts twee mensen genezen van hiv.

Wat is hiv?

Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus. Dit is een retrovirus. Een retrovirus slaat zijn erfelijke materiaal op in RNA-vorm. Wanneer dit virus een gastheercel infecteert, zal het de eigen RNA kopiëren in het DNA van de gastheercel. Hierdoor gaat de gastheercel de eiwitbouwstenen van het virus aanmaken. Hierdoor kan er weer een nieuw virus ontstaan, die weer andere gastheercellen kan infecteren. Het virus maakt gebruik van de menselijke afweercellen.

Hiv veroorzaakt de ziekte aids. Aids is een ziekte waarbij het afweersysteem (immuunsysteem) niet meer in staat is om schadelijke indringers als virussen en bacteriën tegen te houden. hiv is een soa en wordt overgedragen door onder andere geslachtsgemeenschap. Maar ook door contact met besmet bloed kan het overgedragen worden. Denk hierbij aan een bloedtransfusie, aanraking met besmet bloed als je zelf een wondje hebt of via moedermelk.

Gemiddeld hebben 25.000 mensen in Nederland hiv. Bijna 7.000 mensen weten niet dat ze besmet zijn met hiv. Bij ruim 10.000 van deze mensen wordt de diagnose (te) laat vastgesteld. Jaarlijks raken ongeveer 1.250 mensen besmet met HIV.

Hoe weet ik of ik besmet ben?

Iemand die besmet wordt met het virus zal na ongeveer één tot zes weken last krijgen van griepachtige verschijnselen. Het lichaam gaat in dit stadium in verweer tegen het virus. Er kan koorts ontstaan en een algemeen ziek gevoel. Ook kan er huiduitslag ontstaan. De verschijnselen blijven ongeveer één tot vier werken lang aanhouden. Daarna verdwijnen de klachten weer. Deze griepverschijnselen geven geen uitsluitsel over het aanwezig zijn van een besmetting. Daarom zal er een test moeten worden uitgevoerd.

Een test kan pas worden uitgevoerd drie maanden na besmetting. Dit komt omdat het lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen het virus. Deze antistoffen zijn pas na drie maanden voldoende aanwezig om te herkennen middels een test. Hiervoor wordt een bloedtest gebruikt. Na 7 tot 10 dagen is de uitslag van de test bekend. Wanneer je positief getest bent, betekent dit dat je seropositief bent: er zijn antistoffen in het bloed gevonden en je bent dus besmet met het virus.

Genezing van hiv

Het klinkt heel vervelend, maar genezen van hiv is nog niet mogelijk. hiv is een virus. Zoals met alle virussen geldt, kan ook dit virus nog niet uitgeroeid worden. Het nadeel van een virus is het feit dat deze afhankelijk is van de gastheercel. Het heeft geen eigen stofwisseling maar parasiteert op de gastheercel. Vernietiging van het virus zou dan ook automatisch vernietiging van de gastheercel betekenen. Wel zijn er veel geneesmiddelen die het vermenigvuldigen van het virus sterk vertragen.

PEP-behandeling

PEP betekent Post Expositie Profylaxe. Een PEP-behandeling wordt gegeven aan iemand die in contact is geweest met een hiv-besmette patiënt. De kuur moet binnen 72 uur na mogelijke besmetting gestart worden. Er worden hiv-remmers toegediend in de vorm van een kuur. Deze duurt 4 weken. In de meeste gevallen is de behandeling succesvol. Dit kan pas met zekerheid na drie maanden gezegd worden door middel van een bloedtest.

Berlijnse patiënt genezen verklaard

Een Amerikaan die een tijd in Berlijn woonde, is in 2011 van hiv genezen na een behandeling tegen leukemie (bloedkanker). Hij werd eerst bestraald en kreeg later een beenmergtransplantatie. Nadien was de man genezen van zowel leukemie als hiv. Onderzoekers besloten hetzelfde bij apen te proberen, die geïnfecteerd waren met een variant van hiv bij apen. Helaas, alle apen bleken na dezelfde behandeling niet te genezen. Er werd bij de Berlijnse patiënt gebruik gemaakt van donorstamcellen die ongevoelig zijn voor hiv. Gemiddeld blijkt 1 procent van alle mensen immuun te zijn tegen het virus. Ook een Duitse patiënt genas in 2013 op dezelfde wijze van hiv. Helaas is deze behandelmethode alleen weggelegd voor mensen met leukemie. De kans op overlijden bij een beenmergtransplantatie is te hoog en de behandeling te ingewikkeld om dit bij iedere patiënt toe te passen.

HIV verstopt zich te goed

Inactief virus verstopt zich te goed in het lichaam. Door middel van virusremmers kan actief virus gestopt worden, waardoor het sterft. Maar inactief virus blijft aanwezig en wordt door middel van virusremmers niet gestopt. Dit inactief virus wordt actief zodra er gestopt wordt met de virusremmers. Het blijkt onmogelijk om het inactieve virus op actief te zetten, zodat het ook aangepakt kan worden.

In 2014 is het gelukt om bij muizen de verstopte hiv-cellen zichtbaar te maken door middel van een antigen. Daarna werden ze me succes gedood. De muizen hadden na behandeling zes keer minder virusdeeltjes dan na een gewone behandeling.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…

Onze grootste bedreiging? De ziekenhuisbacterie of superbug!De ziekenhuisbacterie, of superbug vormt een steeds grotere bedreiging. Het bewustzijn omtrent het gevaar van resistente…
Ziekten als sluipmoordenaar: welke ziekte groeit ongemerkt?Ziekten als sluipmoordenaar: welke ziekte groeit ongemerkt?De ene ziekte is de andere niet! Er bestaan verschillende ziekten, welke onverwachts de kop op steken terwijl we mogelij…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hiv
  • http://www.borstvoeding.com/aanverwant/infectieziekten/hivaids.html
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140925141220.htm
  • http://www.aidsfonds.nl/nieuws/genezing-hiv-verder-dan-gedacht
  • http://www.plospathogens.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.ppat.1003872
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.