De juiste diagnose: Griep of verkoudheid

Wie in deze dagen, geplaagd van keelpijn en hoesten, een apotheek bezoekt en daar op medische hulp hoopt, moet weten of hij nou griep of een verkoudheid heeft. In dit artikel vindt u kenmerken, gevolgen en grensgevallen. Wordt een slachtoffer gevraagd wat hij heeft, wordt er vaak ‘een griep’ gezegd. Toch is deze zelfdiagnose in de meeste gevallen fout. De ziektegolf, waaronder de mensen vooral in de winter leiden, is vaker kortweg gezegd een verkoudheid.

Kenmerken

Achter de uitdrukking ‘verkoudheid’ verbergt in de meeste gevallen een virusafhankelijke, acute infectie aan de bovenste ademwegen. Deze infecties tellen tot de meest voorkomende überhaupt. Gemiddeld lijdt elke volwassene twee tot vijf keer per jaar aan een verkoudheid, kleuters zelfs vier tot acht keer. Een verkoudheid treedt vaak op na kou vatten.

Symptomen

Typische symptomen zijn:
  • hoesten
  • ‘lopende’ neus
  • heesheid

De meeste verwekkers van een griepachtige infectie zijn bijvoorbeeld Rhino-, Corona-, Adeno- en Respiratory-Syncytial-virussen.
Wordt, vanwege de typische klachten van een ‘verkoudheid’ gesproken, kan dit dus een griepinfectie zijn.

Omdat een ‘echte griep’ (Influenza) levensbedreigend kan zijn, is het belangrijk in vroeg stadium, als de therapie optimaal werkt, te bepalen of het een verkoudheid of een griep is. Typische tekens bij een verkoudheid zijn hoesten, een ‘lopende’ neus en heesheid. Daarbij ontwikkelen zich de tekens sluipend en treden ook niet van de ene dag op de andere dag op. Daar de gewone verkoudheid door meer dan 200 verschillende virustypen verholpen kan worden, is tot vandaag de dag nog geen middel uitgevonden die de verkoudheid geneest. De therapie wordt daardoor ook alleen maar voor verlichting van de klachten doorgevoerd. Antibiotica wordt alleen door de arts voorgeschreven als er bacteriële infecties zijn (superinfecties), omdat deze soort medicijnen bij een verkoudheid niet helpen. Antibiotica wordt niet tegen een virus voorgeschreven.

Grensgevallen

Soms kan het voorkomen dat de grenzen tussen een simpele verkoudheid en een lichte griepinfectie vloeiend zijn. Des te belangrijker is het daarom, dat de arts zo vroeg mogelijk de juiste diagnose stelt en daarmee het succes van de behandeling verzekert.

Griep

De griep, ook wel Influenza genoemd, is een plotseling optredende virusziekte die zeer verschillend verlopen kan. Een mild verloop is mogelijk, net als een gevaarlijke, levensbedreigende griep.
Omdat ook een verkoudheid meestal door virussen veroorzaakt wordt, lijken in het begin de klachten op elkaar, zoals al beschreven. Verschillen komen later en in de zwaarte van het ziektebeeld. Typisch voor de echte griep is het heftige en plotseling begin van de ziekte. Daarbij treden meerdere symptomen gelijktijdig en intensief op.

Minstens twee van de vier criteria spreken van een Influenza:
  • acuut begin
  • hoesten
  • koorts
  • pijn

Gezwollen lymfeklieren zijn tekens van een infectie

De hoge koorts van meer dan 39˚C kan dagenlang aanhouden. Daarbij komt bij griep vaak koude rillingen om de hoek kijken, net als hoofdpijn, pijn in de ledematen, rugpijn en spierpijn. Ook ademnood en uitputting wijzen op een virusgriep, die vaak meer dan 3 weken nodig heeft om volledig te genezen.

Gevolg ziekte

De grootste problematiek van een influenza is niet de griep op zich. Het lichaam is door de infectie zo verzwakt, dat massieve gevolgen van de ziekte optreden: Vooral bacteriële infecties verzwakken het lichaam. Door een griep kunnen er vaak beschadigingen aan de longen en het zenuwensysteem ontstaan. Daarom is het niet zo gek dat er jaarlijks slachtoffers overlijden aan gevolg van een griep. Vooral bij oudere mensen, kleine kinderen en personen met een zwak immuunsysteem kunnen ernstig gevaar oplopen.

Griepprik

Daar de griep, net als de verkoudheid, een virusziekte is en medicijnen niet werken, bevelen medici dringen een jaarlijkse griepprik aan. De stoffen in deze prik bestaan uit afgezwakte Influenzavirussen, waartegen het menselijk lichaam na de inenting antistoffen vormt. Bij een infectie met ‘echte’ Influenzavirussen worden deze dan van de antistoffen bestrijdt.

Wanneer inenten?

Ingeënt worden dienen de personen boven de 60 jaar, kinderen, jongeren en volwassenen met een verhoogd gezondheidsprobleem, die in bejaardentehuizen wonen, verzorgingstehuizen, medisch en verzorgend personeel en mensen die veel in contact met anderen staan.

Houd vooral veel bedrust tijdens een griep
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…
Over griep, de griepprik en verschil verkoudheid/griepOver griep, de griepprik en verschil verkoudheid/griepHet griepseizoen begint binnenkort en de griepprik wordt weer gegeven. Mensen die in een risicogroep vallen krijgen een…
Wie verkouden is, heeft nog geen griepWie verkouden is, heeft nog geen griepIn de koude jaargetijden zijn hoesten en snotteren aan de orde van de dag. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat de pati…

Probleem of stoornis: Antisociale persoonlijkheidsstoornisMensen met deze stoornis vertonen een levenslang patroon van onverantwoorde- lijk gedrag waarbij ze zich weinig gelegen…
Probleem of stoornis: Afhankelijke persoonlijkheidsstoornisMensen met deze stoornis zijn geestelijk onzelfstandig, onderworpen en hulpeloos en alleen in staat te functioneren wann…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.