Zwanger en de ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière wordt steeds beter bekend. Bijna iedereen weet dat de ziekte gepaard gaat met duizeligheidsaanvallen en misselijkheid. Maar wat als je geen medicijnen mag nemen tegen de symptomen omdat je zwanger bent?

Wat is de ziekte van Ménière?

De ziekte van Ménière is een ziekte die gepaard gaat met duizeligheids aanvallen al dan niet gepaard met misselijkheid. Meestal begint de ziekte in een oor en kan het uitbreiden naar het tweede oor. Altijd is er sprake van gehoorsverlies (al dan niet in ernstige mate) en oorsuizingen. De ziekte is al enige jaren gekend, maar er is nog geen genezing mogelijk. Na de gestelde diagnose Ménière door de KNO arts, worden onder normale omstanigheden medicijnen voor geschreven die de aanvallen van duizeligheid en misselijkheid kunnen verminderen. (vb Bethahistine)

Maar wat als je zwanger bent en je hebt Ménière?

Iedereen weet dat wanneer je zwanger bent je beter geen medicijnen kan nemen. Dit kan zeer schadelijk zijn voor het ongeboren kind.Voor de meeste mensen is dit geen enkel probleem en kunnen ze die maanden goed zonder enig medicijn, of met alternatieve medicijnen die wel toegestaan zijn tijdens de zwangerschap.

Maar wanneer je zwanger bent wordt dat natuurlijk ineens heel anders. De medicijnen die de symptomen van duizeligheid tegen gaan mogen niet tijdens de zwangerschap ingenomen worden. Dit is vaak frustrerend voor de nieuwe moeder in spé, maar onvermijdelijk.

Wat kan je als zwangere dan doen tegen de symptonen?

De vraag is dan natuurlijk: Hoe kom ik die negen maanden door?
Allereerst is het het best wanneer je al een aantal maanden voor je zwanger wilt worden stopt met het nemen van de medicijnen. Maar dit geldt voor alle medicijngebruik. Het is mogelijk door een paar levensregels in acht te nemen, met zo min mogelijk klachten van de zwangerschap te kunnen genieten.
  • Leef gezond en regelmatig. Neem voldoende groenten en fruit, drink voldoende.
  • Sta op regelmatige tijden op en ga ook op regelmatige tijden weer naar bed.
  • Neem voldoende rust. Ga tussendoor ook een keer liggen.
  • Maak voor jezelf duidelijke regels en durf eens nee te zeggen tegen een ander.
  • Probeer stress te vermijden. Stress is een van de belangrijkste factoren die een aanval kunnen uitlokken.
  • Drink liever geen caffeine houdende dranken zoals koffie en cola, ook teveel thee is niet aan te raden.
  • En het laatste geniet er met volle teugen van!
© 2008 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Ménière: diagnose, symptomen, behandelingZiekte van Ménière: diagnose, symptomen, behandelingDe diagnose ziekte van Ménière is vervelend voor de betreffende persoon. De ziekte heeft een grote negatieve impact op h…
Draaiduizeligheid: een licht en draaierig gevoelDraaiduizeligheid: een licht en draaierig gevoelConcentratie is heel belangrijk voor de mens. Soms heeft men echter het gevoel er niet helemaal meer mentaal bij te zijn…
Ziekte van MénièreZiekte van MénièreDe ziekte van Ménière werd beschreven door de Franse KNO-arts Prosper Ménière. Hij ontdekte dat beschadiging aan het bin…
Duizeligheid en draaierigheidDuizeligheid en draaierigheidWanneer men last heeft van duizeligheid of draaierigheid krijgt men het gevoel dat alles rondom zich beweegt en licht in…

Probleem of stoornis: Borderline syndroomMensen met deze stoornis vertonen hun leven lang een patroon van heen en weer zwalkende emoties, chaotische relaties en…
Probleem of stoornis: Antisociale persoonlijkheidsstoornisMensen met deze stoornis vertonen een levenslang patroon van onverantwoorde- lijk gedrag waarbij ze zich weinig gelegen…
Bronnen en referenties
  • Ménière forum Stichting HOOR
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.