Huismiddelen bij de griep en het nut van vaccineren

Huismiddelen bij de griep en het nut van vaccineren Elke winter slaat de griep toe en veel mensen moeten het bed houden. Juist ´s winters zitten we meer binnen en kan het virus beter overleven. Het nut van vaccinatie wordt door veel mensen betwijfeld, zelfs deskundigen zetten vraagtekens bij het vaccineren. De griepinjectie zou er zelfs voor zorgen dat men meer kans loopt om griep te krijgen. Wel kunnen we ter ondersteuning gebruikmaken van huismiddelen die eenvoudig worden toegepast.

Griep slaat elke winter toe

Elke winter zijn er heel wat mensen als gevolg van griep uitgeschakeld. Griep is een virus dat wordt overgedragen door te hoesten of te niezen, hierbij komen speekseldruppeltjes vrij. Het kan ook worden overgedragen na contact met bijvoorbeeld besmette deurklinken. Dat er voornamelijk 's winters griep heerst komt waarschijnlijk doordat we in de winter meer binnen zitten en het virus langer kan overleven in koude en vochtige buitenlucht.

Griepsymptomen

Mensen hebben koorts en/of spierpijn, ze voelen zich beroerd en zijn verkouden. Soms zijn ze daarbij aan de diarree, voelen ze zich misselijk of moeten overgeven.

Wat kunt u zelf doen bij griep

Geef andere mensen geen hand of zoen en bedek mond en neus als u moet niezen en hoesten. Was de handen regelmatig en gebruik papieren zakdoekjes of, nog beter, een rol keukenpapier die u na gebruik weggooit in een emmer of zak. Bij erge hoofdpijn of spierpijn kan men een paracetamolletje nemen. Over het algemeen is dit een veilig middel om bij griep te gebruiken. Als u al andere medicijnen gebruikt kan het verstandig zijn om even bij de huisarts te informeren. Beter is het trouwens om de koorts niet te onderdrukken, want koorts is een prima reiniging van het lichaam. Virussen worden gedood en belastende afvalstoffen worden verbrand. En verder is het onder de wol kruipen, genoeg drinken en de ziekte uitzieken. Zo simpel is het.

Wel of niet laten vaccineren

Soms treden er complicaties op, griep kan overgaan in bronchitis of in longontsteking en hartpatiënten lopen het risico een hartaanval te krijgen. Bij mensen met een hartaandoening, diabetes, verminderde weerstand door ziekte of medicijngebruik wordt een jaarlijkse inenting aangeraden. Het blijkt dat 32 procent van de Nederlanders tot een van deze doelgroepen behoort.
De griepinjectie wordt standaard eveneens aangeboden aan zestigplussers, ook als het om gezonde ouderen gaat. U kunt uzelf afvragen of dit echt nodig is. Er is namelijk geen bewijs dat vaccinatie gezonde ouderen beschermt tegen overlijden als gevolg van griep. Het blijkt eveneens dat tussen de 60 en 65 jaar zich steeds minder gezonde ouderen laten vaccineren.

Zonder griepvaccinatie minder kans op griep

De griepprik kost de samenleving miljoenen euro´s terwijl deskundigen twijfelen aan het effect hiervan. Onderzoeksresultaten uit het verleden over griepvaccinaties die tot positieve conclusies leidden bleken na de uitzending in 2010 van Zembla, het documentaireprogramma van BNNVARA, door de industrie gesponsord. En dat is niet vreemd als u bedenkt dat de jaarlijkse griepprik de farmaceutische industrie veel geld oplevert. Statistisch is het zelfs zo dat u minder kans hebt op griep als u geen griepvaccinatie hebt gehaald.

Bron: Young Amyc, PixabayBron: Young Amyc, Pixabay

Huismiddelen bij griep

Bij griep kan het geen kwaad om een paar dagen niet te eten. Zolang u geen echte honger hebt hoeft u niet te eten, behalve als er om medische redenen op vaste tijden moet worden gegeten of als u diabeet bent. Maar drinken is uiteraard wel belangrijk. Ter ondersteuning kunnen we gebruikmaken van huismiddelen die eenvoudig kunnen worden toegepast.
  • gorgel ´s morgens met kamillethee
  • neem ´s middags een heet voetbad en drink daarbij hete lindebloesemthee; als u flink begint te zweten is het tijd om naar bed te gaan
  • wrijf uzelf in met pepermuntolie of laat dit door iemand anders doen; pepermuntolie verlicht pijnlijke spieren, vermindert hoofdpijn en maakt een verstopte neus weer vrij
  • drink een beker heldere bouillon of neem een kop kippensoep; om de kou te verdrijven zo heet mogelijk
  • eet geconfijte gember met citroensap

Het effect van hete dranken

Hete dranken laten het lichaam transpireren, bovendien helpen ze om het slijm los te maken. Andere voorbeelden van geschikte dranken zijn: hete thee van gemberwortel, vlierbloesem, tijm, anijs en salie.

Een oud recept voor griepthee

Neem voor 1 kop thee 1 theelepel gedroogde lindebloesem. Overgiet de bloesem met kokend water en laat het mengsel 15 minuten trekken. U kunt ook gelijke delen linde- en vlierbloesem met elkaar mengen.

Griep slaat vaak toe als een mens te weinig rust heeft genomen. Uw lichaam dwingt u dan om rust te nemen en de boel de boel te laten.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Vaccinatie voor je babyBijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. D…
Wat doet een vaccinatie?Wat doet een vaccinatie?De Mexicaanse griep slaat om zich heen. We zijn met z’n allen paniekerig en weten niet wat we moeten. Vaccins liggen kla…

Ruggenmergstering, tabes dorsalisRuggenmergstering, tabes dorsalisTabes dorsalis heet ook wel ruggenmergstering. Dit wordt vroeger nogal eens verward met tabes van Friedreich. Uittering,…
Wat is Ebola en hoe bestrijden wij het?Ebola is een beruchte ziekte die vele mensen in ontwikkelingslanden heeft getroffen. Openbare ruimtes moesten dicht, en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.youtube.com/watch?v=3_P5SvActE0
  • http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/145060/Discussie-over-nut-griepprik-houdt-aan.htm
  • http://zorgenvoormorgen.org/2013/02/26/oma-weet-wel-raad-met-griep/
  • Medische kennis voor hulpverleners Martha van Endt-Meijling
  • Afbeelding bron 1: Young Amyc, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 30-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.