Angina pectoris: symptomen, behandeling

Angina pectoris: symptomen, behandeling Angina pectoris geeft een drukkende pijn op de borst, die uitstraalt naar de armen, ellebogen, kaak, gezicht of rug. Een aanval van angina pectoris duurt ongeveer 5 tot 15 minuten, en wordt veroorzaakt als er een grotere inspanning van het hart wordt gevraagd. De hartspier krijgt te weinig zuurstof. Na het nemen van rust, nemen de klachten over het algemeen in een minuut of tien weer af.

Angina pectoris


Angina pectoris

Angina pectoris ontstaat als de hartspier te weinig zuurstof en voeding krijgt tijdens inspanning, doordat de kransslagaders vernauwd zijn, doordat zich vetachtige stoffen en bloedplaatjes hebben afgezet op de wanden. Angina pectoris komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar bij vrouwen geeft het hormoon oestrogeen nog wat bescherming. Na de overgang hebben vrouwen net zoveel kans om angina pectoris te krijgen. Door angina pectoris treedt er geen blijvende schade aan het hart op, wat bij een hartinfarct wel het geval is. Als je een aanval van angina pectoris krijgt, moet je dit zien als een waarschuwing dat je risico loopt voor het krijgen van diverse hartkwalen. Om hier wat tegen te doen, is het van belang om je levensstijl aan te passen.

Verbeteren levensstijl

  • Ga gezonder eten met veel groenten en fruit, weinig ongezonde vetten, en door het eten van meer vette vis.
  • Stop met roken
  • Neem meer lichaamsbeweging
  • Laat de bloeddruk regelmatig controleren
  • Laat het cholesterolgehalte controleren

Symptomen bij angina pectoris

  • Drukkende pijn op de borst, eventueel uitstralend naar armen, gezicht en rug
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Misselijkheid
  • Zweten
  • Slecht slapen

Wanneer treden de klachten op?

  • Bij lichamelijke inspanning
  • Na het eten
  • Op een koude dag bij het naar buiten gaan
  • Als je overstuur of angstig bent

Diagnose stellen

Naar aanleiding van de symptomen kan de arts vaak wel weten of er sprake is van klachten met het hart. Als het niet helemaal duidelijk is kan er aanvullend onderzoek plaatsvinden als een inspannings- ECG, angiografie of coronairgrafie.

Pijn op de borst kan echter ook andere oorzaken hebben, als;

  • Galstenen
  • Brandend maagzuur
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Maagzweer
  • Hyperventilatie, angst
  • Gekneusde rib of een verrekte spier

Behandeling angina pectoris

Angina pectoris wordt over het algemeen eerst behandeld met medicijnen en het aanraden van een gezondere levensstijl. Voor het verhelpen va de pijn op de borst, krijg je meestal een flesje met nitraat tabletten. Deze tabletten verhogen de bloedtoevoer naar het hart, doordat ze de kransslagaders tijdelijk wijder maken. Het is verstandig om deze tabletten altijd bij je te hebben.
Helpen de medicijnen en verbeterde levensstijl niet afdoende, dan kunnen er een dotterbehandeling of een bypassoperatie noodzakelijk zijn.

Bij een dotter- of stentbehandeling worden de vernauwingen in de kransslagaders opgeheven, door een ballonnetje herhaaldelijk op te blazen op de plek van de vernauwing. Een stent is een soort metalen frame, wat op de plek van de vernauwing wordt geplaatst, en zo het bloedvat openhoudt. Het is geen erg grote ingreep.

Bij een bypassoperatie wordt met een stukje ader, een omleiding gemaakt om één of meerdere vernauwingen heen. Deze ingreep is groter dan een dotteroperatie.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angina pectoris: aderverstoppingAngina pectoris is een ziekte waarbij de kransslagader van het hart vernauwd of volledig afgesloten is. Het gevolg hierv…
Hartaandoening angina pectorisBij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door ee…
Angina pectoris: een drukkende pijn op de borstAngina pectoris: een drukkende pijn op de borstAngina pectoris is een drukkende pijn midden op de borst. De pijn neemt toe bij inspanning en neemt weer af als er rust…
Instabiele angina pectoris: Onregelmatige pijn op de borstInstabiele angina pectoris: Onregelmatige pijn op de borstInstabiele angina (onstabiele angina pectoris) is een aandoening waarbij het hart niet voldoende bloedstroom en zuurstof…

Blindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking is een ontsteking van een doodlopend stukje darm dat zich bij de overgang van de dunne naar de dikk…
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…
Bronnen en referenties
  • Website hartstichting
  • Boek Gezondheid & lifestyle ISBN 90 215 3750 8
Reactie

Coby Morcus, 09-07-2017
Sinds een week heb ik een druk op mijn borst.bij inspanning verergert het. Ik leef gezond, train voor de vierdaagse van Nijmegen. Heb notabene afgelopen woensdag nog 25 km. gewandeld. Wel al met een lichte druk op mijn borst.
De pijn straalt uit naar mijn armen, schouders, zelfs mijn kaken geven een soort druk. Ook bij diep ademhalen voel ik de pijn. Ook heb ik het gevoel dat het verergert na de maaltijd. we hebben wel de afgelopen week een vriendin geholpen met de verhuizing. Dus denk je aan spierpijn.
Wat moet ik doen, morgen toch maar naar de huisartsenpost? Reactie infoteur, 19-07-2017
Ik zie de reactie nu pas en hoop dat je direct naar de huisarts gegaan bent. Met zulke klachten moet je nooit aarzelen en je gezondheid zo snel mogelijk laten checken bij de huisarts.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.