Leverkanker herkennen: hoe herkent men kanker aan de lever?

Leverkanker herkennen: hoe herkent men kanker aan de lever? De lever is een belangrijke zuiveraar van het lichaam en is verantwoordelijk voor uiteenlopende noodzakelijke processen. Door inname van gifstoffen (roken, alcohol) of zwaarlijvigheid kan levercirrose en/ of leverkanker ontstaan. Afvalstoffen worden daardoor niet goed meer afgevoerd en zullen accumuleren. Daardoor ontstaat geelzucht. Het aantal overlijdens per jaar veroorzaakt door leverkanker neemt toe. Wat zijn zoal de veroorzakers van leverkanker en hoe kan men het herkennen?

Leverkanker herkennen


Mate van voorkomen

Leverkanker komt steeds vaker in ons land voor, doordat steeds meer mensen overgewicht hebben. Daarnaast heeft de levensstijl grote invloed om deze ernstige ziekte te krijgen. Tussen 1996 en 2011 is het aantal overlijdens door deze kanker bij mannen verdubbeld (235->468), terwijl het bij vrouwen met meer dan 50% is gestegen (182->286) (lit.1). Wat zijn zoal de redenen waarom leverkanker optreedt en hoe kan men de symptomen ervan herkennen?

Meest voorkomende oorzaken

Niet ieder geval van leverkanker wordt door een specifieke reden veroorzaakt. In de meeste gevallen ligt de levensstijl eraan ten grondslag. Het kan bijvoorbeeld om de volgende veroorzakers gaan.

Diabetes en overgewicht

Bij overgewicht of het hebben van een bierbuik wordt insulineresistentie veroorzaakt, waardoor suikers niet goed uit het bloed worden gehaald. Het teveel aan glucose wordt door de lever omgezet in vet en die vetten worden in het orgaan opgeslagen. Hierdoor ontstaat leververvetting en dat kan leiden tot kanker (lit.2).

Roken

In rook zitten circa 4.500 stoffen, waarvan 40 kankerverwekkend zijn. Een deel van deze stoffen wordt via de longblaasjes overgedragen aan het bloed, waarna de lever de kankerverwekkers uit het bloed haalt. Door continue aanvoer van deze stoffen worden levercellen structureel aangetast (lit.3).

Alcoholisme

Indien men iedere dag veel drinkt, dan is de lever overactief om alcohol in asceetaldehyde om te zetten. Door deze omzetting worden levercellen aangetast en kan levercirrose leidend tot leverkanker worden veroorzaakt. Er wordt verondersteld dat als men meer dan 4,5 glazen oftewel 45 mg alcohol per dag binnenkrijgt er verhoogde kans op leverkanker bestaat (lit.4).

Hepatitis

Hierbij gaat het om een virale ziekte, waarbij de werking van de lever wordt aangetast. In vergevorderd stadium tast het eveneens cellen aan, waardoor woekering kan ontstaan.

Hoge kans op overlijden

Indien men met leverkanker is gediagnosticeerd, dan is het praktisch altijd in een laat stadium. De ziekte is als het ware een sluipmoordenaar en woekert met de tijd geleidelijk aan voort. Omdat het orgaan diep in het lichaam ligt, kan men aan het oppervlak (de huid) niet zien dat er iets aan de hand is. Oftewel men moet letten op indirecte symptomen om te kunnen merken of er iets aan de hand is. Wat zijn zoal de symptomen bij leverproblemen of –kanker?

Symptomen

Ondanks dat leverkanker vaak in een laat stadium wordt herkend, zijn er enkele aspecten waar men op moet letten. De volgende symptomen zullen met het verstrijken van de tijd qua heftigheid verergeren. Daarnaast neemt de kans eveneens toe, dat de woekering naar andere delen van het lichaam uitzaait.

Geelzucht

Rode bloedlichaampjes bevatten hemoglobine en dat komt vrij als bloedcellen na 120 dagen afbreken. Het wordt omgezet in de stof bilirubine en dat heeft een gele kleur. Normaal wordt het door de lever via de galwegen afgevoerd. Bij leverproblemen zal deze stof in het bloed accumuleren, waardoor het ook in de huid terechtkomt. De kleur van de huid en de ogen zal veranderen naar geel. Geelzucht is een kenmerkend teken dat de werking van de lever is aangetast.

Urine en ontlasting

Het hebben van problemen aan de lever uit zich in een aantal kenmerkende symptomen gerelateerd aan urine en ontlasting. In eerste instantie kan de geur van de plas veranderen. De lever kan minder goed afvalstoffen via gal aan de ontlasting meegeven en dus moeten die afvalstoffen via de plas worden afgevoerd. Vervolgens kan de kleur van de urine veranderen, waardoor paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie ontstaat. De urine is bij het opstaan donkerbruin en heeft een intens riekende geur. Omdat de kleurstoffen via de plas worden afgevoerd, zal de ontlasting geel of juist wit van kleur zijn.

Energie en uitgeput zijn

Bij glucolyse wordt uit glucose (suiker) pyrodruivenzuur aangemaakt, waarmee lichaamscellen van energie worden voorzien (lit.5). In het geval van kanker kan dit proces tot op 200 maal zo snel verlopen (Warburg effect) (lit.6), waardoor de energievoorraad van het lichaam compleet voor kankergroei wordt aangewend. De rest van het lichaam zal daardoor onvoldoende energie hebben. Men zal oververmoeid zijn en weinig kracht meer hebben. Aanvullend is er sprake van verzuring van het lichaam, doordat melkzuur accumuleert. Dit leidt tot aanvullende pijnen en verkrampingen. Omdat veel energie wordt verbruikt, kan men ook last hebben van veel zweten, voornamelijk gedurende de nacht.

Leverkanker herkennen en medische check

Herkent men een combinatie van voorgaande symptomen, dan is het noodzaak om per ommegaande medisch te worden gecheckt. Omdat de lever in toenemende mate slechter functioneert, worden uiteenlopende noodzakelijk lichaamsprocessen aangetast. Dit leidt tot meerdere complicaties. Wordt leverkanker pas in een vergevorderd stadium gediagnosticeerd, dan is de kans op spoedig overlijden groot.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: leverkankerEr zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de…
Leverkanker: symptomen en behandelingLeverkanker: symptomen en behandelingLeverkanker kan primair zijn of een uitzaaiing van een kanker op een andere plaats in het lichaam. De primaire vorm komt…
Leverkanker: geregistreerd aantal gevallen verdubbeldLeverkanker: geregistreerd aantal gevallen verdubbeldOp zich is leverkanker een ziekte die - gelukkig - slechts in beperkte mate om zich heen grijpt. Maar het aantal geregis…

Bijschildklier: functie en aandoeningenBijschildklier: functie en aandoeningenDe bijschildklier of de glandula parathyreoïdea is een zeer klein kliertje ter grootte van een rijstkorrel. De hoogte be…
Ziekte van Wernicke/syndroom van KorsakovZiekte van Wernicke/syndroom van KorsakovDe ziekte van Wernicke is in veel gevallen de voorganger van het syndroom van Korsakov. Beiden ziekten hebben soortgelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cdw0107, Rgbstock
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 27 maart 2015:
  • Lit.1: http://www.nu.nl/binnenland/2856846/aantal-doden-leverkanker-stijgt-snel.html
  • Lit.2: http://www.mlds.nl/ziekten/112/leververvetting/oorzaak/
  • Lit.3: http://www.tegenkanker.be/welke_stoffen_zitten_er_tabaksrook
  • Lit.4: http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/03/grotere-kans-leverkanker-bij-meer-dan-45-glas-drank
  • Lit.5: http://nl.wikipedia.org/wiki/Glycolyse
  • Lit.6: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2849637/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.