Natuurgeneeskunde: Bof, Rode hond, Roodvonk

Roodvonk begint aan de hals en borst en breidt zich over het hele lichaam uit, alleen niet in het gezicht. Strijkt men met de nagel over de rode vlekken, dan ontstaat er direct een witte streep. Ieder drukken en krabben op de huid doet een puntvormige huidbloeding ontstaan.

Bof

Symptomen:

Rondom het oor is het dik opgezet, daar doet het pijn en er is koorts. Kauwen en slikken gaat moeilijk. De lymfklieren en de milt zwellen op. Matheid en hoofdpijn. Enige dagen later komt de koorts weer op en beginnen de oorspeekselklieren aan de gezonde kant op te zetten. Kinderen hebben er bijna alleen maar last van, bij jongens kan de ziekte een nog wat erger aanzien krijgen doordat er een ontsteking in de teelbal kan ontstaan. Ook kunnen de zenuwen en de alvleesklier ontsteken.

Oorzaak:

Virusziekte met een incubatietijd van 8 tot 30 dagen.

Behandeling:

Zolang er koorts is, vasten met verdund vruchtensap en dagelijks een of twee lavementen. Dagelijks een steeds heter wordend voetbad met zweetpakking. Als de pakking weggenomen wordt, lauwe afwassingen. Been- en lichaamswikkels tijdens de nacht. De mond goed verzorgen met saliethee. Warme olieomslagen op de klieren. ‘s Nachts warme oliewikkels om de hals en de wangen. De teelbal eventueel omhoog leggen. Homoeopathische maatregelen. Zoveel mogelijk de kamer van de patiënt vermijden (zeer besmettelijk), het bestek apart houden.

Genezingsproces:

Als de koorts weg is kan men overgaan op vloeibaar en later op vegetarisch voedsel. Totdat alle verschijnselen weg zijn in bed blijven. Nog twee weken na de koorts alleen blijven.

Ter voorkoming:

Niet mogelijk.

Rode hond

Symptomen:

Hevig zweten, één tot twee dagen voordat een mazelachtige uitslag uitbreekt (de vlekken zijn zo groot als een spelde- knop en zijn rose). De koorts loopt snel op tot 40°C, lymfklieren zwellen op, het duidelijkst is dit te zien in de nek, erwt- tot hazelnootgrote knobbels die in het algemeen geen pijn doen. De zo voor de mazelen typerende ziekteverschijnselen komen hierbij niet voor.

Oorzaak:

Virusziekte en komt vooral voor bij kinderen. Incubatietijd: twee tot drie weken. Men blijft na deze ziekte altijd immuun. De ziekte is besmettelijk als de huiduitslag net doorbreekt en twee dagen ervoor. In deze tijd isoleren.

Behandeling:

Schoolkinderen 14 dagen lang niet naar school laten gaan.

Genezingsproces:

In het algemeen snel en zonder bijverschijnselen.

Voorkoming:

Niet mogélijk.

Roodvonk

Symptomen:

Begint plotseling met hoge koorts, koude rillingen, hoofd- en keelpijn, moeilijkheden bij het slikken, overgeven en zich naar voelen. Al op de tweede dag breekt de uitslag uit (licht- rood en in elkaar overvloeiend). Het begint aan de hals en borst en breidt zich over het hele lichaam uit, alleen niet in het gezicht. Strijkt men met de nagel over de rode vlekken, dan ontstaat er direct een witte streep. Ieder drukken en krabben op de huid doet een puntvormige huidbloeding ontstaan. Op de vierde of vijfde dag na het uitbreken van de ziekte wordt de bruine aanslag op de tong afgestoten. De tong is daarna érg rood en doordat de papillen opgezwollen zijn ziet de tong er bobbelig uit (frambozentong). Na een week zakt de koorts, verdwijnen het ziekte- gevoel en de andere kenmerken. Begin van vervellen, eerst heel kleine stukjes, alleen van de handen en voeten komen er grote vellen af. Tegen het einde van de derde week kunnen de volgende ziekten opsteken; vaak koorts, keelontsteking, een keel die de neiging heeft om erg te gaan zwellen, middenoorontsteking, opzwellen van de klieren, hart- en nierontstekingen (er kan een blijvend gebrek aan een hartklep ontstaan), en gewrichtsontstekingen. Naast deze complicaties, die vooral bij kinderen erg gevaarlijk zijn, kan roodvonk ook een mild verloop hebben, zodat er niet eens koorts bijkomt. Als men weer gezond is heeft men een blijvende immuniteit.

Oorzaak:

Overgevoeligheid voor etterverwekkers. De incubatietijd schommelt tussen twee en zeven dagen. Overdracht gebeurt door mensen of via de voorwerpen die deze mensen in hun bezit hebben gehad. Meestal krijgen kinderen het, bij volwassenen is het verloop van de ziekte veel erger.

Behandeling:

Zoals bij alle infectieziekten ook hierbij de dokter laten komen. De zieke moet geïsoleerd worden en nog minstens een week nadat de koorts verdwenen is in bed blijven. De urine regelmatig onderzoeken om er op toe te zien dat er geen nierontsteking optreedt. Twee tot drie keer een zouthemd aantrekken. Homeopathische injecties.

Genezingsproces:

Hoe vroeger en intensiever er met de behandeling wordt begonnen, des te sneller is men weer gezond. Ook voor de nabehandeling geven we plantaardige injecties. Voor zieke kinderen en hun broertjes en zusjes geldt een schoolverbod van 14 dagen. (Ook geen andere kinderen met hen laten spelen). Grote hygiëne.

Ter voorkoming:

Eventueel een vaccinatie, maar de vraag ernaar wordt hoe langer hoe minder, omdat roodvonk steeds vaker in een mildere vorm optreedt.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Help, mijn kind heeft roodvonk!Help, mijn kind heeft roodvonk!Iedereen krijgt te maken met hinderlijke virussen. Omdat jonge kinderen de benodigde antistoffen nog niet hebben krijgen…
Kinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindKinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindRode vlekjes en uitslag bij baby of kind? Er zijn meerdere kinderziekten met vlekjes. De belangrijkste kenmerken en symp…
Roodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een erg ongevaarlijke ziekte die meestal bij kinderen voorkomt. Het is een vorm van keelontste…

Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…
ODD en CD – MedicatieODD en CD – MedicatieEr is geen speciale medicatie voor kinderen met ODD en CD. Wel zijn er medicijnen die goed kunnen helpen de agressie in…
Bronnen en referenties
  • Bron: naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.