Aambeien (Hemorroiden): symptomen, oorzaken en behandeling

Aambeien (Hemorroiden): symptomen, oorzaken en behandeling Aambeien zijn onderdelen van ons lichaam waarmee je problemen kan krijgen. De problemen worden veroorzaakt om verschillende redenen. De aandoening staat bekend onder dezelfde naam: aambeien. Je kunt last hebben van inwendige, uitwendige en uitpuilende aambeien. Gelukkig gaat deze aandoening vanzelf over maar in sommige gevallen is het wel nodig dat er een medische ingreep plaatsvindt om verdere problemen te voorkomen. Wat zijn aambeien? En hoe herken je de symptomen? En wat zijn de behandelmethoden van aambeien?

Wat zijn aambeien of hemorroiden?

Sommige mensen denken dat de naam aambeien enkel de vervelende aandoening beschrijft maar eigenlijk zijn de aambeien een onderdeel van ons lichaam. De naam aambeien staat voor de zwellichamen die bestaan uit bloedvaten en weefsels die zorg dragen voor de goede afsluiting van de anus. Ze zorgen er namelijk voor dat deze lek- en luchtdicht afgesloten wordt. Er kunnen allerlei vervelende problemen ontstaan met deze zwellichamen zodra deze onder hoge druk komen te staan. Zodra deze problemen ontstaan, zal de aandoening onder dezelfde naam bekend staan namelijk aambeien. Sommige mensen denken dat de aandoening zodanig ernstig is dat er altijd een medische ingreep aan te pas moet komen maar dit is niet helemaal waar. Afhankelijk van het soort aambeien en de mate waarop je er last van hebt, kan de aandoening zichzelf oplossen of is een medische ingreep gewenst. In een enkel geval is een medische ingreep noodzakelijk.

Soorten aambeien

Wanneer de aambeien onder druk komen te staan kunnen er problemen ontstaan die kunnen worden gecategoriseerd in drie verschillende typen:
  1. Uitwendige aambeien deze bevinden zich na de kringspier en buiten het endeldarmkanaal.
  2. Inwendige aambeien deze bevinden zich binnen het endeldarmkanaal.
  3. Uitpuilende aambeien: deze bevinden zich inwendig en zijn door de kringspier naar buiten gezakt. Deze aambeien kunnen na de ontlasting wel weer terugtrekken en geven vaak slijm af.

Bovenstaande typen aambeien kunnen problemen geven doordat er tijdens de ontlasting een hoge druk wordt uitgeoefend. De bloedvaten boven de anus en onderin de endeldarm kunnen verwijden en de aambeien zullen gaan opzetten. Hierdoor ontstaat er jeuk of pijn en zelfs bloedingen rond de anus.

De oorzaken van aambeien

In principe kan iedereen problemen met de aambeien krijgen. Als je vaak last hebt van verstoppingen, langdurig op het toilet zit of te hard perst dan is de kans op het krijgen van aambeien groot. De kans op het krijgen van problemen met aambeien is nog groter als je met overgewicht kampt, aambeien in je familie voorkomen of wanneer je net een bevalling achter de rug hebt. Mensen ouder dan dertig hebben een grotere kans op het krijgen van deze problemen en ook voor mensen die te weinig vezels eten zal de kans op het krijgen van problemen met aambeien groter zijn.

Symptomen van aambeien, hoe herken je dat je aambeien hebt?

De symptomen voor aambeien zijn per type verschillend. Inwendige aambeien hebben echter wel andere symptomen dan uitpuilende en uitwendige aambeien. Van deze laatste twee komen de symptomen enigszins overeen.

Inwendige aambeien kan je herkennen wanneer je een branderig of jeukerig gevoel hebt rondom de anus. Ook kan er bloed op de ontlasting of op het toiletpapier zitten na het afvegen.

Als de jeuk rondom de anus erger is dan bij inwendige aambeien, je pijn hebt bij het zitten en je last hebt van een branderig of pijnlijk gevoel rondom de anus, dan is de kans groot dat je last hebt van uitpuilende of uitwendige aambeien. Als je bij uitpuilende aambeien ook nog last hebt van een hevige pijn die wordt veroorzaakt door een bloedprop die blauw opzwelt, dan heb je last van een getromboseerde aambei.

De behandeling van aambeien

Voorkom aambeien door veel te drinken, veel vezelrijk voedsel te eten en niet te hard te persen. Afhankelijk van de oorzaak kan het zijn dat je het niet kan voorkomen dat je aambeien krijgt. In principe hoef je niks te doen aan aambeien en zullen deze vanzelf weer verdwijnen. Er bestaan verschillende soorten zalfjes en gels die je kan aanbrengen om de klachten te verlichten en waarmee je anale ongemakken kan verminderen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een toiletdouche te gebruiken in plaats van toiletpapier omdat dit vaak zachter is. Mochten deze middelen niet helpen en gaan de aambeien niet vanzelf weg, dan kan je het beste contact opnemen met de huisarts. Dit geldt ook als je last hebt van chronische aambeien, je last hebt van een felle pijn rond de anus of wanneer je onophoudelijk last hebt van bloed bij de ontlasting. Als de aambeien gepaard gaan met koorts dan is het ook raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Er bestaat dan de kans dat de aambeien ontstoken zijn waardoor deze lastige complicaties met zich mee kunnen brengen. Het hebben van koorts is een teken dat er iets niet goed zit in het lichaam. Je dient dan waakzaam te zijn en te waken dat je niet onnodig zieker wordt. Aambeien gepaard met koorts is hét teken dat je naar de huisarts moet stappen zodat deze je op een goede manier kan helpen.

Vele mensen hebben last van aambeien. Alhoewel dit een erg lastig en vervelend probleem is, hoeven de gevolgen ervan niet ernstig te zijn. Wees wel altijd waakzaam op je eigen lichaam en zorg dat je voldoende drinkt en gezond eet en dat je niet te hard perst als je op de wc zit. Hoe vervelend de aambeien ook zijn, ze lossen zich altijd vanzelf op tenzij je te maken hebt met de ernstigere vormen waarvoor een medische ingreep gewenst of zelfs noodzakelijk is.
© 2017 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Aambeien behandelen - hoe herken ik aambeienAambeien behandelen - hoe herken ik aambeienAambeien zijn zeer vervelend en irritant. Het gaat vaak om ontstoken en opgezette aambeien, ook wel hemorroïden genoemd.…

Leververvetting, een welzijnsziekte: symptomen & behandelingLeververvetting, een welzijnsziekte: symptomen & behandelingIn onze samenleving staat eten centraal. De meesten onder ons gaan wel eens graag naar een restaurant of naar een bistro…
DCIS: voorstadium van borstkanker maar nog geen kankerDCIS: voorstadium van borstkanker maar nog geen kankerDuctaal carcinoom in situ (DCIS) is een voorstadium van borstkanker dat vaak wordt vastgesteld naar aanleiding van bevol…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/aambeien/item32901
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 09-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.