Reizigersdiarree: havermout met water, de oplossing!

Reizigersdiarree: havermout met water, de oplossing! Bijna iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken: reizigersdiarree. Reizigersdiarree is eigenlijk gewoon diarree, maar dan diarree die je op vakantie krijgt en vaak ook juist doordat je op vakantie bent. Meestal komt dit door een virus dat je oploopt of door een voedselvergiftiging. Diarree is iets wat niemand wenst op zijn vakantie, je kunt namelijk lastig inschatten hoe vaak en wanneer je naar de toilet moet en sterker nog; of er wel een toilet aanwezig is.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is dunne/waterige ontlasting (diarree) die je krijgt tijdens het reizen. Reizigersdiarree kun je in alle landen oplopen. Het vaakst komt dit echter voor in warme landen en in onhygiënische omstandigheden. Het bestaat meestal door eten of drinken dat besmet is met bacteriën. De mensen die in dat land wonen hebben geen last van die bacteriën, voor hen is dat normaal en hun lichaam is daar aan gewend.

Normaal gesproken gaat reizigersdiarree na een paar dagen over. Dit klinkt echter makkelijker dan het is. Reizigersdiarree is een lastige kwaal op vakantie. Je hebt weinig tot geen eetlust, in de erge gevallen geef je zelfs over en het eten dat je tot je neemt, gooit je lichaam er vaak erg snel uit. Toch is het juist heel belangrijk dat je wel wat blijft eten en dan met name blijft drinken. Zo is het het belangrijkste dat je blijft drinken om uitdroging te voorkomen.

Bij reizigersdiarree zal het eten wat je tot je neemt er via diarree of via een braakreactie meteen weer uitkomen. Dit komt doordat het eten dat in de maag terechtkomt, automatisch de darmen prikkelt. De maag en darmen zijn dan heel gevoelig en willen alleen maar 'saai' en makkelijk verteerbaar voedsel. De maag-darmreflex zorgt er dan voor dat er een nieuwe golf van diarree wordt opgewekt. Het is dus juist van belang dat je maag die prikkel niet doorgeeft en krijgt naar wat hij vraagt.

Apotheek

Bij een apotheek in het land waar je je bevindt, zijn vaak meerdere middeltjes te halen die je kunt nemen om de diarree te stoppen. Zo is een bekend medicijn Loperamide. Loperamide mag je echter niet nemen op het moment dat er bloed in de ontlasting zit of wanneer er sprake is van (hoge) koorts. Helaas is dit dus niet altijd de oplossing.

Om uitdroging te voorkomen bestaat er ORS; een oplossing van zouten en suiker in water. ORS zorgt ervoor dat je lichaam water tot zich neemt en vasthoudt in plaats van het feit dat het meteen als diarree weer uit je lichaam gaat.

Er zijn dus verschillende middelen bij de apotheek te halen, het is echter niet altijd mogelijk om bij een apotheek langs te gaan en/of de medicijnen te gebruiken.

De oplossing: havermout met water

Voor velen zal dé oplossing zijn om havermout met water te eten. Havermout is een vezel die oplosbaar is in water. De vezels kunnen daardoor makkelijk worden verteerd door de darmen. Hierdoor zullen er geen vezels achterblijven. De havermout kan dus makkelijk worden opgenomen. Tevens bevat havermout belangrijke B-vitamines, verschillende aminozuren, calcium, magnesium, silicium, ijzer, zink en vezels. Je krijgt dus een hoop gezonde stoffen binnen en doordat je lichaam de havermout niet meteen 'doorspoelt', heeft je lichaam de tijd om die stoffen op te nemen. Haver bevat van alle granen de beste proteïne. Dat helpt bij de groei en herstel en wordt gezien als een oppepper van het immuunsysteem. Aangezien er bij reizigersdiarree vaak sprake is van een (darm)infectie, is havermout dus een goede oppepper om mogelijk te vechten tegen de infectie / het virus.

Naast het feit dat het goed opneembaar is en gezonde stoffen bevat, bevat een bord havermout ook genoeg energie voor een maaltijd. Mensen met reizigersdiarree voelen zich vaak zwak en futloos, de havermout zorgt ervoor dat je evengoed energie binnenkrijgt en daardoor weer dingen kunt ondernemen. Natuurlijk is havermout dus ook een product dat bij normale diarree kan worden gegeten.

Wijze van bereiding: ja, dat is ook echt belangrijk!

In het buitenland wordt al vaker aangeraden om het water uit flessen te drinken. Dit is zeker van belang wanneer je diarree hebt. Koop daarom water uit een fles, kook het water eerst nog even en voeg dan de havermout eraan toe. De havermout moet je echt even laten 'weken' in het water. Voeg de havermout (60g / 6 eetlepels) aan het kokende water (250ml) toe en laat het minimaal 10 minuten weken. De havermout wordt daardoor extra oplosbaar en verteerbaar voor je lichaam. Je darmen hoeven niet veel te werken om de stoffen op te nemen en er is daardoor een grote kans dat je niet meteen diarree krijgt.
Voeg eventueel de ORS (zie kopje apotheek) toe aan de havermoutpap. Dit zorgt ervoor dat je nog eens extra zouten en suikers binnenkrijgt, zodat je lichaam niet uitdroogt.

Preventieve maatregelen

Denk bij een volgende vakantie aan de volgende punten:
  • Vermijd het eten van rauwe groente.
  • Eet geen ongeschild fruit.
  • Bewaar je eten in de koelkast.
  • Drink geen water uit de kraan.
  • Drink geen dranken met ijsblokjes erin. Neem een blikje.
  • Verhit je voedsel goed.
  • Neem geen gewassen salade, kies eerder voor iets wat verhit is.

Houd je jezelf aan bovenstaande punten, dan is de kans veel kleiner om reizigersdiarree op te lopen tijdens de vakantie.
© 2017 - 2024 Lin25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reizigersdiarree: wat is het, wat kan je doen?Reizigersdiarree: wat is het, wat kan je doen?De vakantieperiode breekt weer aan en veel mensen gaan op vakantie naar warme, zonnige oorden. In deze gebieden krijgen…
Oorzaken van diarreeBij diarree is meestal het maag-darm kanaal door een bacterie of virus geinfecteerd. je spreekt dan ook van een buikgrie…
Turista, reizigersdiarreeHet zal je maar gebeuren. Eindelijk op vakantie naar een tropische bestemming, typisch restaurantje, exotische sfeer en…

Verlaging van de bloeddruk met Cozaar (losartan)Verlaging van de bloeddruk met Cozaar (losartan)Cozaar is een bloeddrukverlagend medicijn uit de groep van Angiotensine II Receptor Blokkers (ARBs). Cozaar is een merkn…
LTT-test bij de ziekte van Lyme: zelf aanvragenLTT-test bij de ziekte van Lyme: zelf aanvragenDe diagnose ziekte van Lyme is moeilijk te stellen. Veel van de in Nederland gebruikte tests geven een vals negatieve ui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TanteTati, Pixabay
  • https://www.thuisarts.nl/diarree/ik-heb-reizigersdiarree
  • https://tallsay.com/page/4294968048/top-20-redenen-om-havermout-te-eten-goedkoop-superfood
  • https://gezond10.nl/ziekte/diarree-stoppen-tips/
  • https://www.avogel.nl/Indicaties/Diarree-buikgriep-symptomen.php
Lin25 (21 artikelen)
Laatste update: 13-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.