Bodyscan: preventief medisch onderzoek

Bodyscan: preventief medisch onderzoek Meestal wordt een ziekte pas ontdekt als men klachten krijgt. Ver daarvoor is de ziekte echter vaak al aanwezig in het lichaam. Dit is met het blote oog en de meeste medische onderzoeken niet eenvoudig boven water te krijgen. Met een bodyscan kunnen lichamelijke aandoeningen echter al in een vroeg stadium ontdekt worden.

Wat is een bodyscan?

Een full bodyscan is een preventief medisch onderzoek (pmo) waarbij men met behulp van MRI- en CTscans aandoeningen en ziekten in een vroeg stadium op kan sporen. Een bodyscan is een soort medische check up, een gezondheids onderzoek. Andere benamingen voor de bodyscan zijn body checkup, gezondheidscheck of medische check.

Wat is het nut van een bodyscan?

De gezondheidszorg in Nederland is gericht op het genezen van ziekten en is maar weinig gericht op preventie. Maar veel ziekten en aandoeningen blijken voorkomen te kunnen worden en beter behandeld te worden wanneer zij in een vroeg stadium ontdekt worden. De body scan biedt de mogelijkheid om uw lichaam te onderzoeken op aandoeningen in de dop. Daarnaast kunnen zwakke plekken in uw lichaam gedetecteerd worden en kunt u uw levenswijze er mogelijk op aan passen.

Hoe gaat een bodyscan in zijn werk?

Een bodyscan of lichaam scan kunt u zonder verwijzing van een arts of iets dergelijks laten doen. Over het algemeen zijn er geen wachtlijsten en kunt u direct geholpen worden. De uitslag van het onderzoek krijgt u nog dezelfde dag mondeling te horen.

Methode

Met behulp van MRI onderzoek en CTscans worden de meest vitale organen en bloedvaten gecontroleerd. Dit is eventueel uit te breiden met het Cardioprogramma en het Labonderzoek Compleet. MRI werkt met radiogolven die ongevaarlijk voor het lichaam zijn. Met behulp van een groot magneetveld worden beelden gecreëerd waarop de artsen structuren in het binnenste van uw lichaam vast kunnen stellen. Dit onderzoek duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten. CT is een speciale vorm van röntgenonderzoek waarmee een doorsnede gemaakt wordt van de interne lichaamsdelen. Dit onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Wat wordt er onderzocht?

  • Risico op herseninfarct
  • Risico op hersenbloeding
  • Goed- en kwaadaardige tumoren
  • Ontstekingen
  • Littekenweesfel
  • Longemfyseem
  • De aorta
  • Bovenbuikorganen
  • Longen
  • Gal- en nierstenen
  • Cystes
  • Lymfeklieren
  • Prostaat (bij de man)
  • Baarmoeder en eierstokken (vrouw)
  • Bekken
  • Heupgewrichten

Als er iets wordt gevonden...

Wanneer er naar aanleiding van de body scan reden is voor een verder onderzoek in het ziekenhuis kunt u meestal binnen een paar dagen terecht in een ziekenhuis waarmee de scan-organisatie samenwerkt. Bovendien wordt u vaak begeleidt door de scan-organisatie.

Wat kost een bodyscan?

Een complete bodyscan kost gemiddeld zo'n €1500. Sommige verzekeringen vergoeden een bodyscan. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Total Body Scan, informatieTotal Body Scan, informatieDe Total Body Scan brengt het lichaam in beeld. Steeds meer mensen laten vrijwillig en op eigen kosten, een Total Body S…
Full body scan: De gevarenFull body scan: De gevarenVeel bedrijven adverteren met zogenaamde 'Full body scans'. Tijdens een Full body scan onderga je een medische check-up.…
Preventieve Scan: Preventieve CT-scan, MRI-scan en Body ScanPreventieve Scan: Preventieve CT-scan, MRI-scan en Body ScanTwee op de drie Nederlanders wil een preventieve medische check-up of second opinion. Veel mensen vermoeden dat er iets…
Bodyscan op Schiphol, gevaarlijk?Bodyscan op Schiphol, gevaarlijk?De bodyscan wordt ook wel eens de naaktscan genoemd oftewel een securityscan. De bodyscan is niet hetzelfde als de Secur…

IgA-deficiëntie: tekort aan immuunglobuline AIgA-deficiëntie: tekort aan immuunglobuline AIgA-deficiëntie ontstaat door een stoornis in het afweersysteem en gekenmerkt zich door een tekort aan de antistof immuu…
Inenten tegen gele koortsInenten tegen gele koortsWie op vakantie gaat naar bepaalde delen van Zuid-Amerika of Afrika krijgt vaak het advies en soms zelfs de verplichting…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 17-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.