Massage op je werk - Tegen spierspanning, werkstress en RSI

Het met regelmaat ondergaan van een vitaliserende en ontspannende stoelmassage verbetert de concentratie, vermindert spierspanning, werk stress, en RSI-klachten en zorgt voor een moment van ontspanning tijdens de drukke werkweek.

Wat is Stoelmassage?

Stoelmassage of bedrijfsmassage is een 15 tot 20 minuten durende massage van nek, schouders, hoofd, armen, handen, rug en heupen. Een speciaal hiervoor opgeleide masseuse of masseur behandelt de meest belaste spieren en gewrichten. De massage wordt door de kleding heen gegeven, u zit voorover gebogen in een comfortabele stoel. Stoelmassage is een drukpunt massage die is afgeleid van traditionele massage technieken uit China en Japan (Shiatsu). Massage van specifieke drukpunten op het lichaam stimuleert de doorbloeding, verbetert de toevoer van zuurstofrijk bloed naar spieren en organen en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Het lichaam wordt van binnenuit gestimuleerd om blokkades op te heffen.

Effecten van Stoelmassage

  • Ontspanning van spieren
  • Ontspanning van hersenen
  • Toename concentratie vermogen
  • Verbetert de doorbloeding
  • Verminderen of opheffen van RSI / CANS / KANS klachten
  • Verminderen of opheffen van werk gerelateerde klachten als hoofdpijn, migraine, stress, werkstress, pijn in nek, pijn in schouders, rugpijn, frozen shoulder, tintelingen, muisarm, tennisarm, carpaaltunnel syndroom, koude handen en vingers
  • Draagt bij aan het verminderen van ziekteverzuim door het tijdig onderkennen en behandelen van beginnende klachten
  • Algeheel gevoel van welbehagen - verbetert het humeur
  • Positieve werksfeer
  • Waardering voor werkgever
  • Motivatie van personeel
  • Cadeau / Incentive voor personeel

Ziekteverzuim Preventie

Door zittend werk / werken achter de computer worden spieren vaak langdurig statisch (eenzijdig) belast. Indien dit langere tijd voortduurt kunnen hieruit werk gerelateerde klachten als hoofdpijn, pijn in nek en schouders, rugpijn, muisarm, frozen shoulder, carpaal tunnel syndroom e.d. ontstaan.

Hoge werkdruk zorgt in toenemende mate voor werk stress. RSI (Repetitive Strain Injury) of CANS/KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouder) en Stress op het werk zijn belangrijke oorzaken van ziekteverzuim (Bron: Arboned).

Een regelmatige bedrijfsmassage zorgt ervoor dat lichaam en geest telkens kunnen terugkeren naar de oorspronkelijke staat van ontspanning, waardoor statische aanspanning van spieren en/of stress worden onderbroken. Sluimerende klachten krijgen minder kans om op te bouwen en te leiden tot ziekteverzuim.

De bedrijfsmasseur m/v behandelt de meest belaste spieren en gewrichten en de medewerker wordt actief betrokken om zwakke plekken / aandachtspunten te verbeteren. Dit kan zijn op het gebied van werkhouding, werkplek instelling, sporten of eventueel belastende gewoontes en leefwijze.

Motivatie Personeel/Incentive

Stoelmassage biedt een moment van ontspanning tijdens de drukke werkweek. Tevens wordt er op een ontspannen wijze aandacht besteed aan het welzijn van de medewerkers. Dit zal de motivatie van medewerkers, de werksfeer en prestaties van personeel verbeteren.

Tarieven Stoelmassage

De kosten van Stoelmassage op locatie liggen tussen de € 15,00 en € 20,00 excl. btw. per massage; dit is afhankelijk van het aantal deelnemers en de frequentie. Daarbij kunnen nog reiskosten worden doorberekend. De werkelijke kosten van stoelmassage in bedrijven vallen echter veel lager uit, omdat deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Met de nieuwe werkkostenregeling 2011 valt stoelmassage onder de vrije arbo voorzieningen (Bron: Belastingdienst). inmiddels is stoelmassage met die regeling zonder verdere voorwaarden fiscaal verrekenbaar. Dit gaat niet ten koste van het forfait van 1,4 procent. Indien uw organisatie nog niet met deze werkkostenregeling werkt, is stoelmassage verrekenbaar indien aan een aantal voorwaarden (Bron: Belastingdienst) wordt voldaan.

Stoelmassage kan binnen uw organisatie volledig vanuit het bedrijf worden aangeboden, of met betaling van een eigen bijdrage door de medewerkers. Het bedrag van een eventuele eigen bijdrage is niet fiscaal aftrekbaar.

Toepassingen voor stoelmassage

  • Ter ontspanning bij hoge werkdruk
  • Anti werk stress
  • Ter preventie en behandeling van RSI / CANS / KANS klachten
  • Als onderdeel van een ziekteverzuim preventie beleid
  • Als Incentive of cadeau voor personeel
  • Ter motivatie/ stimulans van medewerkers
  • Als entertainment op bedrijfsfeesten en personeelsfeesten
  • Als gewilde publiekstrekker op uw beurs stand of bedrijfs evenement
  • Als persoonlijk en origineel relatiegeschenk
© 2011 - 2024 Infoteur88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoelmassage op het werkStoelmassage op het werkStoelmassage, daar wordt u helderder en fitter van. Onderstaand wordt besproken wat stoelmassage is, wat het doet, het w…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…

Blaasstenen: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenBlaasstenen: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenBlaasstenen zijn meestal kleine samenklonteringen van chemische afvalproducten die zich geleidelijk in de blaas vormen.…
Anorexia nervosa en Boulimia nervosa bij Jongens en MannenAnorexia nervosa en Boulimia nervosa bij Jongens en MannenEen eetstoornis is een psychische aandoening waarbij men een afwijking van het normale eetgedrag vertoont. Over het alge…
Bronnen en referenties
  • Vitalatwork.nl
  • Arboned
  • Belastingdienst
Infoteur88 (6 artikelen)
Laatste update: 13-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.