Besmetting met schurft

Besmetting met schurft Schurft is geen ernstige ziekte, maar een besmetting met schurft is wel heel vervelend. Je kunt last krijgen van heftige jeuk over je hele lichaam. Krabben helpt niet, maar beschadigd op den duur wel de huid.. Schurft wordt veroorzaakt door schurftmijt. Schurftmijt zijn kleine beestjes, die niet makkelijk met het blote oog te zien zijn, maar wel goed met een microscoop bekeken kunnen worden.

Schurftmijt

De schurftmijt is een klein beestje dat alleen onder de microscoop goed te zien is. De vrouwtjes maken kleine gangetjes of inkepingen in de huid, waar zij hun eitjes in kunnen leggen. Deze eitjes komen na een paar dagen (drie tot vier) al uit. Hierdoor kan de schurftmijt zich ontzettend snel verspreiden over uw lichaam. De beestjes veroorzaken een vreselijke jeuk. Krabben helpt niet, maar omdat u (uit gewoonte) toch blijft krabben aan de jeuk, raakt uw huid op den duur beschadigd en de jeuk is nog niet verdwenen. Schurft valt in sommige gevallen onder SOA. (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen)
Schurft wordt vaak overgedragen door middel van intiem contact. Wanneer je vrijt met een schurft-besmet persoon, is de kans groot dat je besmet raakt. Je kunt niets doen om dit tegen te gaan. De schurftmijt kan zich overal op het lichaam bevinden en niet alleen bij de geslachtsdelen. Een condoom tegen besmetting (bijvoorbeeld) beschermt dus niet!

Verschijnselen van schurft

Schurft veroorzaakt aanhoudende jeuk die niet vanzelf over gaat. De jeuk kan zich verspreiden over het hele lichaam. De vrouwelijke schurftmijt graaft gangetjes in de huid, welke op sommige plaatsen op het lichaam goed te zien (kunnnen) zijn. Ze zijn bijvoorbeeld zichtbaar in huidplooien, zoals onder de borsten, tussen de tenen of vingers en in de knieholten. Ook op de polsen of onderarmen kunnen de gangetjes goed zichtbaar zijn. Rond de schaamstreek kunnen roodpaarse vlekjes ontstaan.

Besmetting met schurft

Zoals eerder genoemd kun je besmet raken met schurft wanneer je intiem bent met een besmet iemand. Dit is niet de enige manier om besmet te kunnen raken met schurft. Je kunt het ook van iemand overnemen wanneer je in hetzelfde bed slaapt, dezelfde kleding draagt of dezelfde voorwerpen op de huid te gebruiken, zoals een kam.

Behandeling

De arts kan eenvoudig vaststellen of je inderdaad besmet bent geraakt met schurft. Via de microscoop is de schurftmijt goed te zien. Afhankelijk van de manier waarop je besmet bent geraakt, kan hij voorstellen een onderzoek te doen naar eventuele andere opgelopen SOA. De behandeling is eenvoudig en snel. De arts schrijft meestal een creme of gel voor, welke je na het douchen over het hele lichaam moet smeren. Het is belangrijk dat je de gel of creme echt over het hele lichaam goed uitsmeert, ook de handen en voeten, tussen de vingers en tenen. Alleen je hoofd hoeft niet ingesmeerd te worden. Deze creme of gel moet meestal tussen de 8 en 12 uur blijven zitten. Daarom is het verstandig het vroeg in de avond na het douchen op te smeren en het de volgende ochtend pas af te wassen. In sommige gevallen is het verstandig (wanneer je in ernstige mate last had van schurft) om de behandeling nog een keer te herhalen. Zo ben je er zeker van dat de huid helemaal gereinigd is van de schurftmijt. De gel of creme zorgt ervoor dat de schurftmijt sterft. Ook dode schurftmijt kan nog jeuk veroorzaken. Nog tot enkele weken na de behandeling kun je daarom last houden van jeuk, maar wel in mindere mate dan wanneer de schurftmijt nog leefde. Je kunt een ander niet meer besmetten wanneer je alleen nog dode schurftmijt op je lichaam hebt.

Voorkomen dat schurft terugkeert

Was al je kleding en beddengoed op minimaal 60 graden. Alles wat niet gewassen mag worden (of niet op zo'n hoge temperatuur) kun je het beste minimaal drie dagen in een volledig afgesloten vuilniszak buiten zetten. Zorg wel dat de zak volledig afgesloten is.

Laat alles waar schurftmijt op kan zitten goed luchten. Denk hierbij ook aan je kussen(s) en je matras. Wanneer je intiem bent geweest met iemand of iemand anders heeft gebruik gemaakt van jouw bed of kleding e.d. is het verstandig dat deze persoon zich ook laat onderzoeken en eventueel laat behandelen. Wanneer iemand (nog) geen last heeft van klachten, betekent niet dat deze niet besmet is geraakt. Het is zeker noodzakelijk dat je vaste partner (wanneer je deze hebt) zich laat behandelen en ook alles wast en lucht. Hiermee voorkom je dat jullie elkaar onbewust over en weer besmetten.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schurft zeer besmettelijkSchurft zeer besmettelijkWat is schurft, scabiës? Pas op, schurft is vooral zeer besmettelijk en iedereen kan het krijgen, ook dieren. Wat is sch…
Schurft bij het paardSchurft en een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van schurft? Wat zijn de…
Schurft of scabies: oorzaak, symptomen, behandelingSchurft of scabies: oorzaak, symptomen, behandelingSchurft wordt ook wel scabies genoemd. Het is een jeukende huidziekte die veroorzaakt wordt door de schurftmijt (sarcopt…
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…

Infectie met een lintworm & Oorzaak en behandelingInfectie met een lintworm & Oorzaak en behandelingEen infectie met een lintworm geeft vervelende symptomen. Drie soorten lintwormen kunnen in het menselijke spijsverterin…
Optimaal afweersysteem bevordert genezing van kankermijn kijk opOptimaal afweersysteem bevordert genezing van kankerKankerbestrijding berust grotendeels op het wegsnijden van tumoren, bestralen en chemotherapie. Geen van deze 3 methoden…
Bronnen en referenties
  • www.infosoa.nl www.soortensoa.nl
Reacties

Twinkel, 16-06-2015
Hoeveel mensen raken er jaarlijks besmet met schurft? Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Twinkel,

in Nederland komt schurft bijzonder weinig voor. Het is zelfs zo dat van alle actieve huisartsen in Nederland meer dan 90% nog nooit een diagnose schurft heeft gesteld. In diverse andere landen, ook binnen Europa, komt schurft wel erg veel voor.

Groetjes, Marensa

Anoniem1970, 18-06-2013
Sinds gister heb ik de indicatie dat ik schurft heb opgelopen (waarschijnlijk door een hond te aaien die schurft had, anders kan IK me niet bedenken hoe ik het in huis heb gekregen). Hiervan ben ik me rotgeschrokken. Natuurlijk ge je je meteen afvragen of ikzelf dan wel schoon genoeg ben op alles. Maar ik las later op internet dat dit er niks mee te maken heeft!
Wel moet er om het uit te bannen hygiëneprotocol aangescherpt worden en dat is iets wat ik niet alleen kan. Hulptroepen worden dus ingeschakeld. Ik vraag me alleen af of mijn hond het ook kan krijgen door mij!
Vriendelijke groeten van mij. Reactie infoteur, 26-06-2013
Beste Anoniem1970,

ik kan me goed voorstellen dat je geschrokken bent van de diagnose. Het heeft inderdaad niets te maken met hoe schoon je op jezelf en je omgeving bent. Schurft is ontzettend besmettelijk en iedereen kan het krijgen, of je nu 10x per dag doucht of 1x per week.

Het is inderdaad belangrijk om je omgeving goed te reinigen om alle schurft weg te krijgen, en hierbij is het inderdaad ook belangrijk om de hond in deze zorg mee te nemen. Het gebeurt niet altijd, maar het is heel goed mogelijk dat de hond ook last krijgt van schurft. Schurft is een van de weinige aandoeningen die van mens op dier en van dier op mens overgegeven kan worden.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Josepha, 23-04-2013
Mijn dertigjarige dochter is hoogzwanger. Zij was dertien april uitgerekend en het is nu bijna twee weken later. Mijn uitwonende zoon is 29. Bij hem is twee weken geleden ontdekt dat hij schurft heeft. Hij heeft dat behandeld met een smeerseltje. Bovendien moet hij iedere dag zijn beddengoed e.d. wassen.Toen het pas was ontdekt dat hij dat had, werd door de huisarts duidelijk gemaakt dat mijn zoon geen contact met zijn zus mocht hebben en al helemaal niet op kraambezoek mocht komen. Het lijkt erop dat de schurft onder controle is, want mijn zoon heeft geen klachten meer. Wel moet hij zich vandaag nog een keer behandelen met dat smeerseltje. Nu is mijn vraag, als de baby geboren wordt, wat in ieder geval voor het weekend moet plaatsvinden (vrijdag of zaterdag wordt mijn dochter dan ingeleid) mag mijn zoon dan wel op kraambezoek? En als het niet meteen mag, wanneer dan wel? Hij is erg betrokken bij zijn zus en wil het kindje natuurlijk ook graag zien. Maar we willen natuurlijk niet dat het kindje ook schurft krijgt. Ik hoor graag uw reactie, hartelijk alvast daarvoor. Reactie infoteur, 23-04-2013
Beste Josepha,

allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je kleinkind (op komst). Erg leuk!

Ik begrijp het probleem. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de baby besmet wordt, maar het is ook heel begrijpelijk dat je zoon naar zijn zus en haar kind wil. Belangrijk om te weten is dat schurft alleen besmettelijk is wanneer de schurftmijt nog niet volledig is gestorven. Dit is zelf heel lastig te beoordelen, vooral omdat de dode schurftmijt nog wekenlang voor jeuk kan zorgen, maar in diezelfde weken al niet meer besmettelijk is. Het is dus heel belangrijk dat de schurftmijt dood is door de behandeling. Dan is het niet meer besmettelijk, en al zijn er nog jeukende schilfertjes, de baby (of wie dan ook) zal hier geen last van hebben. Of de schurftmijt voldoende behandeld is om al helemaal uitgestorven te zijn, kan worden vastgesteld middels onderzoek. Ik zou dus aanraden je zoon zo snel mogelijk naar de arts te laten gaan om dit te controleren, zodat de kans het grootst is dat het vastgesteld is voor de geboorte. Wellicht hoeft hij dan niets te missen.

Heel veel sterkte, succes en toch ook heel veel geluk te komende dagen!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 19-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.