Wanneer een tetanusvaccinatie

Een bloedende wond moet natuurlijk altijd goed schoongemaakt worden. Verder moet er bekeken worden hoe diep de wond is en of het nodig is dat iemand gevaccineerd wordt. Maar wat is tetanus precies en hoe kan je voorkomen dat je tetanus krijgt.

Tetanus

Tetanus is een ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door het toxine van Clostridium tetani bacterie. Deze bacteriën kunnen in de aarde, straatvuil, mest en ontlasting lang overleven. Als iemand een wond krijgt doordat hij bijvoorbeeld op straat is gevallen of aan een vies mes heeft gesneden kan hij besmet raken met de bacterie. Deze bacterie gaat zich na het sluiten van de wond vermedigvuldigen en geeft dan giftige stoffen af. Deze giftige stoffen veroorzaken spierkrampen, voornamelijk van de kaak, slik en ademhalingsspieren en kan in korte tijd tot de dood leiden. Als iemand niet zeer snel op de intensive care van het ziekenhuis terecht komt is genezing bijna niet mogelijk.
Deze ziekte komt gelukkig erg weinig voor.

Voorkomen

Tetanus kan voorkomen worden door een vaccinatie. Er wordt dan ingespoten met een onwerkzaam gemaakte tetanusbacterie. Het lichaam zal hier afweerstoffen tegen aan maken. Mocht het dan voorkomen dat iemand toch besmet raakt met de bacterie, dan herkent het lichaam die en zal het afgebroken worden.

Vaccinatie

Baby's worden in het eerste levensjaar al volledig geënt. De volledige enting bestaat uit 4 injecties. Op negenjarige leeftijd wordt er nog een herhalings vaccinatie gegeven. De vaccinatie is tien jaar geldig. Kinderen zijn dus tot hun negentiende volledig beschermd. Loopt iemand na het negentiende jaar een wond op, dan zal bekeken moeten worden of een tetanusvaccinatie nodig is. Als dit het geval is, wordt er één injectie gegeven.

Bij welke wonden een vaccinatie

De tetanusbacterie plant zich voort zonder zuurstof. Als er zuurstof bijkomt, gaat de bacterie dood. Een wond moet dus diep zijn om te kunnen overleven. Dit is de reden dat er bij oppervlakkige schaafwonden geen vaccinatie hoeft worden gegeven.
Bij de volgende wonden moet een vaccinatie overwogen worden:
  • Bij een vieze wond
  • beet van een dier
  • de omstandiheden waar de wond is ontstaan. In een schone keuken geeft een diepe wond minder kans op besmetting dan een klein sneetje van een vies zakmes.
  • de behandeling van de wond, een wond die meteen goed schoongemaakt is, geeft ook minder kans op besmetting dan een wond waar niks aan gedaan is.
  • wanneer iemand voor het laatst is gevaccineerd. Is dit korter dan 10 jaar geleden, dan is er geen vaccinatie nodig. Is dit langer dan 10 jaar geleden dan is één vaccinatie nodig.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus kan ook honden treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'clostridium tetani'. Die gedijt onder meer…
Tetanus, wat is tetanus?Tetanus, wat is tetanus?Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie genaamd Clostridium tetanie. Tetanus wordt veroorzaakt doordat deze bacterie…
Tetanus en tetanusprikTetanus en tetanusprikTetanus is een ziekte die nog weinig voorkomt in Nederland dankzij de tetanusspuit of de rijksvaccinatie. Gemiddeld stie…
Tetanus (klem) bij paarden: symptomen, behandelen, voorkomenTetanus is één van de ziektes waar paarden voor worden ingeënt bij de jaarlijkse vaccinatie. Paarden die niet zijn gevac…

Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…
BewusteloosheidDe hersenen zorgen voor een helder bewustwijn. Als dit te kort schiet door bijvoorbeeld tekort aan zuurstof of glucose,…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.