Het verschil tussen een virus en een bacterie

Het verschil tussen een virus en een bacterie Bacteriën en virussen zijn allebei erg klein. De mens kan van beide behoorlijk ziek worden. Voor beide geldt dat hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je een ziekte oploopt. Daarmee houden de overeenkomsten zo´n beetje op. Hier lees je over het verschil tussen een bacterie en een virus. Daarnaast kun je lezen welke ziekten worden veroorzaakt door een virus en welke door een bacterie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bacterie

De bacterie is een ééncellige levensvorm en kent een stofwisseling. Hij is geheel ´zelfverzorgend´, eet, drinkt en plant zich voort. Hij plant zich alleen anders voort dan diersoorten; de bacterie splitst zichzelf. Dit mechanisch maar toch levende wezentje komt overal in de natuur voor, ook in het menselijk lichaam. De meeste bacteriën zijn nuttig. Darmflora bestaat uit levende en zeer nuttige bacteriën voor de mens. Sommige bacteriën kunnen een ziekte veroorzaken. Deze is te bestrijden met antibiotica.

Virus

Een virus is 100 keer zo klein als een bacterie. Het kan niet tot een levensvorm gerekend worden. Hij heeft geen stofwisseling dus hij eet en drinkt niet. Het is een eiwitomhulsel met een stukje DNA of RNA-materiaal erin. Ze voeden zich met DNA van een andere levenscel, bijvoorbeeld van een plant, dier of mens. Sommige virussen leiden tot een ziekte bij de ´gastheer´. Een virusziekte is niet te bestrijden met antibiotica. Toch wordt er soms wel antibiotica gegeven aan een patiënt om bacterieziekten te voorkomen. Doordat het immuunsysteem van het lichaam is afgezwakt, hebben bacterieziekten meer kans zich te ontwikkelen.

Nuttige virussen zijn nog nooit ontdekt

In tegenstelling tot het bestaan van nuttige bacteriën is het bestaan van nuttige virussen niet voldoende aangetoond. Virussen lijken er dus alleen maar te bestaan om organismen ziek te maken. Het bestrijden van een virusziekte kan een langdurige kwestie zijn. Sommige virussen gaan nooit meer helemaal weg. Langdurige virusinfecties kunnen leiden tot kanker bijvoorbeeld baarmoederhalskanker.

Reproductie

Een bacterie vermeerdert zich door zichzelf in tweeën te delen. Hij maakt een extra celwand en deelt zich doormidden. Een virus vermeerdert zichzelf door van een gastheercel DNA-materiaal te gebruiken. Het virus gebruikt een gastheercel om zich te vermeerderen. De virus-cel injecteert zijn DNA in de gastheercel en de gastheercel zorgt ervoor dat er nieuwe virussen ontstaan.

Hieronder staat een opsomming van virus- en bacterieziekten die voorkomen bij de mens:

Ziekten door bacteriën

Ziekten die door bacteriën worden veroorzaakt:
  • Difterie
  • Cholera
  • Kinkhoest
  • Syfilis
  • Tyfus
  • Pest
  • Salmonella
  • Legionella
  • Lepra
  • Tetanus

Ziekten door virussen

Ziekten die door een virus worden veroorzaakt:
  • Verkoudheid
  • Griep (Influenza)
  • Gordelroos
  • Pokken
  • Waterpokken
  • Koortslip
  • Mazelen
  • Vogelpest
  • Hepatitus A
  • Polio
  • AIDS
  • Ebola
© 2008 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…
Goede resultaten met vaccin tegen kankerGoede resultaten met vaccin tegen kankerKanker is een geduchte tegenstander van de mens. Het veelkoppige monster heeft zoveel gezichten dat het bijna onmogelijk…
CMV-virus: De oorzaken en symptomenHet cytomegalievirus of CMV is een virus dat behoort tot de groep van herpesvirussen. CMV is zeer besmettelijk en naar s…
Bacteriën en virussen, de verschillenBacteriën en virussen, de verschillenBacteriën en virussen kunnen je ziek maken maar veel meer hebben ze niet gemeen. Er bestaan veel verschillen. Misschien…

Huidsmetten, hoe behandelen?Huidsmetten, hoe behandelen?Er zijn veel huidproblemen, waaronder smetten. Bijvoorbeeld smetplekken onder de borsten of in de liezen. Wat is er tege…
Kamelenmelk lijkt goed voor mensen met diabetesOnderzoek heeft uitgewezen dat mensen met diabetes resultaat hebben bij het drinken van kamelenmelk. Nederland telt 1 ka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://biology.about.com/od/virology/ss/Virus-Replication.htm
Reacties

Jose, 08-05-2017
Kunnen jullie mij zeggen, kan als je een virale infectie hebt dit door verwaarlozing een bacteriële worden? Reactie infoteur, 28-05-2017
Een virale infectie vergroot de kans op bacteriële infecties.

Pernambuco (infoteur), 10-09-2011 #2
Je stukje over viral replicatie is fout. Je schrijft: "Een virus vermeerdert zichzelf door van een gastheercel DNA-materiaal te gebruiken. Het virus brengt een stukje DNA van de gastheer binnen zijn eiwit-omhulsel. Hierdoor kan het virus zichzelf kopiëren".

Dit is onzin. Een vrirus vermeerdert zichzelf door zijn eigen DNA (niet het gastheercelDNA) of RNA UIT zijn eigen eiwit-omhulsel te injecteren. Dit wordt vervolgends vermenigvuldigd door de gastheer, waarna er vele nieuwe virussen ontstaan. Het DNA uit het virus wordt in de gastheercel dus gebruikt om nieuwe virussen te maken, dit betekend dus nieuw virus-DNA + eiwit-omhulsel. Een virus koipeert zichzelf dus niet, maar moet dat voor zich laten doen en een vrius brengt dus ook geen gastheer DNA binnen zijn eigen eiwit-omhulsel. Reactie infoteur, 10-09-2011
Het stond er idd wat ongelukkig, waardoor er grote kans was dat het fout gelezen kon worden. Dank je voor het wijzen hierop. Het is aangepast in andere zinnen. De oorspronkelijke zinnen hadden beter zo kunnen luiden: Een virus vermeerdert zichzelf door van een gastheercel DNA-materiaal te gebruiken. Het virus brengt een stukje van zijn DNA binnen het eiwit-omhulsel van de gastheer. Hierdoor kan het virus zichzelf kopiëren

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.