Wat is Gordelroos (Herpes Zoster) en wat is er aan te doen?

Wat is Gordelroos (Herpes Zoster) en wat is er aan te doen? Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een pijnlijke huiduitslag. Hier lees je hoe gordelroos ontstaat, wat de symptomen zijn hoe je gordelroos kunt behandelen. Gordelroos is goed te behandelen met aciclovir. Aciclovir is er in tabletvorm, zalf en oogdruppels.

Wat is Gordelroos?

Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een besmettelijke en pijnlijke huiduitslag. Het treedt meestal plotseling op en het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Waterpokken, een virusinfectie, hebben we bijna allemaal in onze kinderjaren meegemaakt. Als de waterpokken voorbij zijn dan heeft het afweersysteem van ons lichaam bijna alle virussen verwijderd maar niet alle virussen worden door ons afweersysteem verwijderd. Een klein deel blijft achter in de zenuwcellen van het ruggenmerg. Dit deel van de virussen blijft de rest van ons leven in ons lichaam zonder dat we daar iets van merken. Het kan voorkomen dat een deel van deze virussen weer actief wordt. Dit komt vooral voor bij mensen met een verminderde weerstand. In dit geval groeien de virussen langs de zenuwbanen naar de huid toe. Daar veroorzaken ze de pijnlijke huiduitslag die gordelroos heet.

Wat zijn de symptomen?

Gordelroos begint met jeuk en/of pijn in een huidstrook van je gezicht, romp of ledematen. Vlak daarna ontwikkelen zich met vocht gevulde blaasjes op de huid. De blaasjes kunnen bijvoorbeeld als een gordel om één helft van je borstkas zitten. Hier komt ook de naam “gordelroos” vandaan. Ondertussen kun je een grieperig gevoel krijgen en zelfs lichte koorts.
Een paar dagen later zijn de blaasjes uitgedroogd en komen er korstjes op. Trek deze korstjes er nooit af, dit kunnen later littekens worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor artsen is het meestal niet moeilijk om gordelroos vast te stellen. Mocht er toch twijfel bestaan dan kan de arts een monster van de gordelroosblaasjes microscopisch laten onderzoeken.

Is gordelroos besmettelijk?

Mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad, meestal baby’s of jonge kinderen, kunnen worden besmet door iemand die gordelroos heeft. Als je gordelroos hebt is het dus verstandig om het contact met deze groep mensen te vermijden. De besmetting vindt plaats door het vocht dat vrijkomt uit de blaasjes of door de lucht. Andersom kan ook. Gordelroos kan bij een oudere worden “uitgelokt” door in contact te komen met een kind dat waterpokken heeft.

Mogelijke behandeling van gordelroos.

Het is belangrijk dat in een vroeg stadium met de behandeling van gordelroos wordt begonnen. Hierdoor zal de gordelroos minder ernstig en minder langdurig zijn. Meestal schrijft de arts virusremmende middelen voor. Dit gebeurt meestal in tabletvorm (aciclovir). Als de ogen besmet zijn kan aciclovir ook in de vorm van zalf of oogdruppels worden gebruikt.

Wat gebeurt er als je eenmaal gordelroos hebt gehad?

Ongeveer 96% van alle gordelroos patiënten zijn na de eerste aanval van gordelroos voor de rest van hun leven immuun voor deze aandoening. Dit betekent dat in bijna alle gevallen gordelroos eenmalig is.
Als je toch voor een tweede keer gordelroos krijgt dan is onderzoek naar een verstoorde afweer en verminderde weerstand belangrijk.
© 2008 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antivirale medicijnen: Geneesmiddelen tegen virale infectiesAntivirale medicijnen: Geneesmiddelen tegen virale infectiesAntivirale geneesmiddelen zijn medicijnen die het vermogen hebben om de reproductie van virussen te verminderen. Bij geb…
Herpes zoster en herpes simplex, symptomen en behandelingHerpes zoster en herpes simplex, symptomen en behandelingHerpes is de benaming voor een virale infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Er zijn meer dan 100 ve…
Antivirale geneesmiddelenAntivirale geneesmiddelenVirusinfecties worden behandeld met antivirale geneesmiddelen. Virusinfecties kunnen onderverdeeld worden in onder ander…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Wubbo (61 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.