Aspirine, een wondermiddel

Aspirine, een wondermiddel Wie kent het niet, even snel een aspirintje nemen en je voelt je weer beter. Aspirine zou voor veel kwalen een oplossing zijn, sommige mensen beweren zelfs dat dagelijkse inname je tegen veel ziektes behoed, zoals hart- en vaatziektes en astma. Ook zorgt aspirine voor een pijnstillend effect,verlaagt aspirine de koorts verlagen en remt het ontstekingen. Maar heel belangrijk, bij een hoog genoege dosis, zou aspirine zelfs kanker kunnen bestrijden.

Oorsprong van Aspirine

Rond 2000 voor Christus werd aspirine al gebruikt, alhoewel men toen nog niet precies wist hóe het werkt, wist men wel dát het werkt. Als het uit de wilgenbast tot een drankje wordt gemaakt smaakt het vies. Maar ook is er een te grote vraag om dit zo te maken, daarom moeten er andere manier worden gevonden. En die worden gevonden, een Italiaan lukt het salicylzuur, de werkzamen stof, te isoleren uit de wilgenbast. En na wat ge-experimenteer door andere scheikundige lukt het om een synthetiseerbaar product te verkrijgen: acetylsalicylzuur. Het bedrijf Bayer brengt dit uiteindelijk op de markt onder de naam Aspirin. De aspirine is geboren.

Wat is eigenlijk de werking van aspirine?

Pijn wordt veroorzaakt door verschillende stoffen die vrijkomen bij beschadigingen in of aan het lichaam. Nog werkende cellen in beschadigd weefsel, geven stoffen af die werken op de zenuwuiteinden. De zenuwuiteinden geven een pijnsignaal af aan de hersenen. Het hormoon prostaglandine speelt een belangrijke rol bij de werking van die stoffen op de zenuwuiteinden. Bij de productie van prostaglandine is het enzym cyclooxygenase (COX) weer belangrijk. Cyclooxygenase is als een katalysator voor de omzetting van arachidonzuur naar prostaglandine, een reactie die anders vrijwel niet verloopt.

Aspirine (acetylsalicylzuur) remt de aanmaak van cyclooxygenase (COX), waardoor er dus minder prostaglandine in het lichaam komt en dat vermindert de afgifte van pijnsignalen aan de hersenen. Zo worden er minder pijnsignalen naar de hersenen gestuurd en voel je dus minder pijn

Koortsverlagend en ontstekingsremmend

Het koorstverlagende en ontstekingsremmende effect van asprine is hier nauw mee verbonden. Dit heeft namelijk ook weer met prostaglandine te maken. Prostaglandine wordt dus geproduceert door gewone cellen. Maar prostaglandine regelt niet alleen de pijnreacties, ook de ontstekingsreactie en lichaamstemperatuur wanneer er een infectie aan de gang is. Zodoende zal door het innemen van een aspirintje de koorts worden verlaagd en de ontsteking kunnen worden geremd.

Astma

Aspirine zou ook een effect op astma veroorzaken. Amerikaanse Physicians Health Study, waaraan sinds 1982 22.000 gezonde mensen aan hebben deelgenomen, laat zien dat acetylsalicylzuur bij volwassenen het risico op het ontstaan van astma vermindert. De frequentie van astma bij de personen die om de dag 325 mg acetylsalicylzuur (~1 pilletje) innamen was ongeveer 22 % lager dan bij de personen uit de placebogroep. De wetenschappers vermoeden dat het beschermende effect van acetylsalicylzuur moet worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende werking van het middel, dat ook het ontstekingsproces in de bronchiën remt. Ook hier is de precieze werking nog niet helemaal duidelijk.

Kanker

Aspirine zou ook helpen tegen kanker, zo kan het een bepaalde celdood veroorzaken in verschillende tumoren. Een onderzoek van de universiteit van Oxford laat zien dat inname van minstens 300 milligram (~1 pilletje) van de werkzame stof in aspirine gedurende een periode van 5 jaar de kans op het ontstaan van een darmtumor met 37% vermindert. Ook zou aspirine invloed hebben op het ontstaan van borst-, bloed- of longkanker. Maar hier is momenteel nog maar weinig over bekend, er wordt wel volop onderzoek naar gedaan. Zo zie je maar weer dat er toch nog weer meer werkingen van aspirine bijkomen, terwijl het al een eeuwen oud middeltje is wat ook al eeuwen wordt gebruikt!

Hart- en vaatziektes

Ook helpt Aspirine hart- en vaatziektes te voorkomen. Hart- en vaatziektes ontstaan doordat de bloedvaten (gedeeltelijk) dicht zijn, door bijvoorbeeld een bloedpropje. Aspirine werkt bloedverdunnend, dus zal er minder snel een (slag)ader helemaal dicht komen te zitten bij het gebruik van aspirine.

Maar pas op!

De keerzijde van aspirine zijn onder andere maag- en darmbloedingen. Het acetylsalicylzuur tast de maag- en darmwand aan, waardoor er daar makkelijk een bloeding kan ontstaan. En aangezien aspirine ook een bloedverdunnend effect heeft blijft de bloeding langer doorgaan. Hierdoor kan men overlijden, achter dit gebeurt maar zeer zelden. Ook een overdosis kan dodelijk zijn. Maar er kunnen wel degelijk veel voordelen zitten aan dagelijks een aspirintje nemen.
© 2009 - 2024 Combuster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Medicijnen tegen astma: Welke soorten en opties zijn er?Astma is een erg vervelende, ongeneeslijke aandoening. De luchtwegen zijn chronisch ontstoken waardoor iemand moeilijk k…
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…

BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingEen blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel, ook wel appendix genoemd, van de dikke darm. Dit aanhangs…
VerkoudheidsvirusVerkoudheidsvirusVerkoudheid is een besmettelijke virusziekte die veel voorkomt; in ons land alleen al miljoenen keren per jaar. Een juis…
Combuster (5 artikelen)
Laatste update: 22-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.