Bloeddruk meten met een eigen bloeddrukmeter

Bloeddruk meten met een eigen bloeddrukmeter De hoogte van de bloeddruk is vaak een indicator van je algehele gezondheid en welzijn. Een te hoge of te lage bloeddruk kan namelijk voor allerlei ongemakken zorgen, ziektes veroorzaken of het gevolg van een ziekte of aandoening zijn. De bloeddruk kan gemakkelijk en snel gemeten worden met een bloeddrukmeter.

Wat betekent bloeddruk eigenlijk

Wanneer de bloeddruk wordt gemeten, dan worden de bovendruk en de onderdruk gemeten. De waarde van de bloeddruk wordt uitgedrukt in een getal, namelijk in millimeters kwik (millimeters Hg). De bovendruk staat voor de druk die er ontstaat wanneer het bloed door het hart de slagaders wordt ingepompt. Hierdoor stijgt overigens de druk in de slagaders. De onderdruk is de druk die er ontstaat wanneer na de hartslag het hart weer met bloed wordt gevuld en waarbij de druk in de slagaders dus daalt.

Wanneer is je bloeddruk gezond

Er is niet een eenduidige conclusie over wat een gezonde bloeddruk is. Wat voor de ene persoon een gezonde bloeddruk genoemd kan worden, kan voor de andere persoon misschien aan de hoge of lage kant zijn. Alleen een arts kan hierover oordelen. Dit houdt dan ook in dat wanneer je zelf je bloeddruk gaat meten, dat je het beste vooraf bij je huisarts kunt navragen binnen welke waardes jouw bloeddruk zich hoort te bevinden, en wanneer je eventueel alarm moet gaan slaan. Overigens moet je je ook altijd realiseren dat je bloeddruk over de dag heen varieert, dat deze lager is wanneer je ligt en dat deze al snel wat kan stijgen bij spanning of inspanning. Voor volwassenen wordt over het algemeen een bloeddruk van 120/80, hetgeen staat voor een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80, als optimaal gezien. Echter wanneer je bloeddruk 140/90 is, hoef je je normaliter echt geen zorgen te maken. Komt je bloeddruk buiten de grenzen die voor jou gezond zijn, dan moet je een afspraak met je huisarts maken. Met name een langdurig te hoge bloeddruk kan schade in je lichaam veroorzaken, omdat er dan altijd een te hoge druk op de bloedvaten staat. Je hoeft dit zelf niet eens te merken, maar bij veel mensen veroorzaakt dit wel klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of een opgejaagd gevoel.

Eigenschappen van bloeddrukmeters

De traditionele manier van bloeddruk meten is dat er een band ofwel manchet strak om je bovenarm wordt gedaan, waarna deze met een handpompje wordt opgeblazen en daarna weer wordt leeg gelaten. Met de tegenwoordige bloeddrukmeters gebeurt dit opblazen en uitblazen bijna altijd automatisch. Een bloeddrukmeter voor thuisgebruik is bijna altijd een band waaraan de meter vastzit. Een bloeddrukmeter kan beschikken over de volgende eigenschappen en functies:
  • Automatisch opblazen en uitblazen van de band.
  • Geheugenfunctie om bloeddrukwaarden mee op te slaan om later te kunnen bekijken en vergelijken. Hiervoor is ook een datum- en tijdsaanduiding nodig.
  • Lcd display.
  • Bloeddrukmeter die zich automatisch uitschakelt om batterijcapaciteit te besparen.
  • Starten van het meten met een enkele druk op start, hetgeen het gebruiksgemak zeker ten goede komt.
  • Is de bloeddrukmeter goedgekeurd door de BHS (British Hypertension Society) en beoordeeld met een A of B of is deze goedgekeurd volgens het ESH (European Society of Hypertension) protocol? Dan weet je namelijk zeker dat je een goede en nauwkeurige bloeddrukmeter hebt.

Accessoires voor een bloeddrukmeter

Bij een bloeddrukmeter kan een reisetui worden geleverd, zodat je hem gemakkelijk mee kunt nemen, maar ook thuis netjes op kunt bergen.

Waar moet je op letten als je zelf je bloeddruk meet

Als je zelf regelmatig je bloeddruk meet, doe dit dan steeds op dezelfde manier, op ongeveer dezelfde tijd van de dag en onder gelijke omstandigheden. Wanneer je zelf gaat meten zijn de volgende tips van belang:
  • Het beste is het om de bloeddruk altijd zittend te meten.
  • Ga op een rechte stoel zitten en kruis je benen en armen niet.
  • Ga eerst enkele minuten rustig zitten en ontspan voordat je met meten begint.
  • Meet de bloeddruk altijd bij dezelfde arm.
  • Leg je arm heel ontspannen neer.
  • Praat en beweeg niet tijdens het meten.
  • Meet het liefst twee keer en neem dan het gemiddelde, maar wacht wel een halve minuut tot je de tweede meting doet.

Je eigen bloeddrukmeter en die van de huisarts

Wanneer je de eerste keer meet, kun je dit het beste doen bij de huisarts en daar ook de bloeddruk laten meten met professionele apparatuur. Je kunt dan meteen zien of de resultaten van jouw bloeddrukmeter betrouwbaar zijn en de huisarts kan je helpen om de gemeten bloeddrukwaarden te interpreteren.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterZelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterLees hier alles over zelf je bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Lees hier alles over het meten van je bl…
Hoge bloeddruk gevaarlijkHoge bloeddruk gevaarlijkEen hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge…
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Hoge en lage bloeddrukHoge en lage bloeddrukJe hart pompt het bloed door je lichaam. Met elke hartslag wordt een zekere druk op het bloed uitgeoefend om het bloed r…

TBC: steeds vaker resistent tegen medicijnenVroeger was tuberculose een veel voorkomende ziekte, die met rust, frisse lucht en gezonde voeding over moesten gaan. Va…
Peritonsillair abces (abces keelamandelen)Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. He…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.