Clusterhoofdpijn: symptomen en behandeling

Clusterhoofdpijn: symptomen en behandeling Clusterhoofdpijn is een soort hoofdpijn die het meest voorkomt bij mannen en vaak zijn dit straffe rokers. Het kenmerkt zich door heftige pijnen in of vlak achter een oog. De aanvallen treden op in clusters. Deze perioden kunnen tussen de 3 tot 16 weken duren. Na het 65ste levensjaar gaat de ziekte meestal vanzelf weer over. Om aanvallen tegen te gaan of te verkorten kunnen medicijnen geslikt worden of kan men een zuurstofbehandeling ondergaan.

Clusterhoofdpijn, wat is het?

Clusterhoofdpijn komt aanvalsgewijs opzetten en treedt op aan één zijde van het hoofd, het is een zeer heftige pijn. De pijn zit vooral in of achter het oog. Een aanval duurt tussen de 15 minuten en 3 uur, binnen enkele minuten na het starten van de aanval wordt het hoogtepunt bereikt. Tijdens de aanval kan het oog tranen en rood zien. Vaak komt ook een lopende of verstopte neus voor en/of een hangend ooglid. Clusterhoofdpijn komt niet heel veel voor, deze vorm van hoofdpijn komt het meest voor bij mannen en vaak zijn het stevige rokers. Clusterhoofdpijn treedt vaak voor het eerst op tussen het 20ste en het 30ste levensjaar. Na een periode van aanvallen kan je wel een paar jaar klachtenvrij blijven. Bij sommige mensen komen ze echter regelmatig terug. De aanvallen treden op in clusters, deze kunnen 3 tot 16 weken duren, waarbij soms meerdere aanvallen per dag plaatsvinden. Periodieke clusterhoofdpijn kan overgaan in een chronische vorm, de aanvallen kunnen dan dagelijks optreden, met maar weinig pijnvrije perioden.

Clusterhoofdpijn is niet blijvend te genezen. Wel kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om te proberen de aanvallen te voorkomen of het aantal of de sterkte ervan te verminderen. Clusterhoofdpijn gaat uiteindelijk vanzelf over, op latere leeftijd worden de aanvallen minder en na het 65ste levensjaar hebben de meeste mensen geen last meer van clusterhoofdpijn.

Is clusterhoofdpijn erfelijk?

Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren een rol bij het optreden van clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn komt bij eerstegraads familieleden van mensen met de hoofdpijn vaker voor dan bij de rest van de bevolking.

Factoren die een aanval kunnen uitlokken;

  • Gebruik van bloedvatverwijdende medicijnen
  • Alcohol gebruik
  • Stress
  • Slaapgebrek
  • Kou of wind
  • Gebruik van sommige voedingsmiddelen, zoals kaas
  • Verblijf op grote hoogten, met een laag zuurstofgehalte

Deze factoren zijn alleen van toepassing in een clusterperiode. Buiten een clusterperiode zullen deze factoren geen aanval uitlokken.

Behandeling clusterhoofdpijn

Er zijn medicijnen om aanvallen te voorkomen of ze zo snel mogelijk te stoppen. Deze medicijnen moeten lange tijd worden ingenomen. Zo een medicijn is verapamil ( Isoptin). Verder kunnen nog woden voorgeschreven methysergide (Deseril), pizotifeen (Sandomigran), lithium en prednison.

Medcijnen om een aanval te stoppen zijn sumatriptan (Imigran) per injectie of het toedienen, gedurende 10 tot 15 minuten, van zuivere zuurstof via een masker.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandeling van clusterhoofdpijnOorzaken en behandeling van clusterhoofdpijnEen kwart van de Nederlanders kampt minstens één keer in de week met hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan slechts tien minuten…
Stekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnStekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnEén van de meest voorkomende gezondheidsklachten is hoofdpijn. Er zijn heel veel vormen van hoofdpijn en ook nog eens ta…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…

Onderzoek op darmkanker belangrijk bij seniorenOnderzoek op darmkanker belangrijk bij seniorenDarmkanker is een ernstige ziekte die jaarlijks in Nederland bij ongeveer 12.000 mensen wordt ontdekt. Dat wil gelukkig…
Darmonsteking en diarreeDarmonsteking en diarreeBij een darmonsteking gaat vaak diarree gepaard. Dit is een zeer vervelend verschijnsel. De ontlasting is waterig en dun…
Bronnen en referenties
  • Boek: Hoofd, de meest gestelde vragen.
Reactie

Krijn Verboom, 17-03-2011
Kunt u mij aangeven wat de beste behandelingen zijn voor klachten betreffende de trigenimus? Reactie infoteur, 18-03-2011
Ik heb eens even op Google gezocht voor u, misschien heeft u hier wat aan?
http://www.neurologie-denhaag.nl/protocollen/hoofdpijn.htm
Sterkte ermee!

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.