De besmettelijke bof is terug, vooral onder studenten

De besmettelijke bof is terug, vooral onder studenten Ieder kind in Nederland krijgt sinds 1987 twee keer de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond). Deze ziekten komen daardoor niet veel meer voor. Maar ineens is de bof terug. Vanaf december 2009 nam het aantal mensen met deze zeer besmettelijke ziekte fors toe, vooral onder studenten. De ziekenhuisopname nam eveneens toe. Meer dan 1600 (geregistreerde) jongeren in de leeftijd van 19 tot 22 jaar bleken de ziekte te hebben gehad. Een echte bofuitbraak was een feit. De meeste van de studenten hadden twee maal de BMR- vaccinatie gehad, maar bleken toch vatbaar voor deze infectieziekte. Volgens Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan de werking van de anti-stof in de loop der jaren zijn afgenomen. Of er een derde vaccinatie moet komen is nog onduidelijk, omdat het niet zeker is of deze werkt.

De bof is een zeer besmettelijke infectieziekte

Jarenlang kwam de ziekte de bof in ons land niet meer voor. Sinds 1987 krijgen de kinderen in Nederland namelijk twee maal een BMR-vaccinatie. De eerste vaccinatie krijgt het kind als het één jaar is, de tweede op negenjarige leeftijd. De BMR- prik beschermt tegen bof, mazelen en rode hond. Maar sinds december 2009 lijkt de bof terug in Nederland. Vanaf die tijd tot juli 2010 werden er 1600 gevallen van de bof geconstateerd, waarvan een aantal in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Opvallend hierbij is het feit dat de ziekte vooral in de studentensteden de kop opstak.

Het RIVM en GGD's zijn een vaccinatiecampagne begonnen

  • Het Universitair Medisch Centrum van Groningen heeft in 2010 ongeveer 1100 co-assistenten opgeroepen zich te laten inenten tegen de bof om zo de patiënten te beschermen.
  • De studenten in de stad Groningen werden gevraagd zich ook in te laten enten.
  • In Nijmegen riep de GGD de studenten ook op om een vaccinatie te halen.
  • De Wageningen Universiteit heeft begin augustus 2010 de studenten opgeroepen zich te laten vaccineren.

In de studentensteden Leiden, Delft, Maastricht, Utrecht en Groningen waren ook bofgevallen, maar daar werd geen vaccinatieprogramma uitgevoerd. De HBO studenten worden voorlopig niet in het vaccinatieprogramma opgenomen.

Het RIVM verwacht nog meer gevallen van de bof

Het RIVM denkt dat de geconstateerde gevallen slechts het topje van de ijsberg zijn. De bof zal zich nog verder uitbreiden.Veel mensen herkennen namelijk de verschijnselen niet en gaan dus niet naar de huisarts. Toch denkt het RIVM langzaamaan een duidelijker beeld te kunnen krijgen, want vanaf december 2009 moet ieder nieuw bofgeval bij het RIVM worden gemeld.

De anti-stof van het vaccin is blijkbaar afgenomen

Opvallend is dus dat studenten eerder vatbaar voor de bof zijn. Als groepen onderhouden zij hecht contact of wonen samen in studentenflats. De besmetting kan dan plaatsvinden door hoesten, niezen, gewoon praten of elkaar een hand geven. Het RIVM sluit niet uit dat het vaccin tegen de bof in de loop van de tijd minder bescherming is gaan bieden. Het middel is een zogenaamd levend vaccin dat levenslange bescherming moet bieden. Blijkbaar is de anti-stof minder geworden. De immuniteit daalt dus sneller dan gewenst. Toch zal men het er mee moeten doen, want er is geen ander medicijn beschikbaar.

Het Bofvirus: besmettingstijd en ziek worden

  • De bof wordt door het bofvirus veroorzaakt.
  • De incubatietijd is ongeveer 2 à 3 weken.
  • Het virus wordt overgedragen door de lucht, hoesten en niezen.
  • De bof is besmettelijk vanaf 5 dagen vòòr tot 9 dagen na de eerste verschijnselen..

Mogelijke complicaties van de bof

De bof is dus een zeer besmettelijke infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Bij kinderen heeft de ziekte doorgaans geen blijvende gevolgen. De meeste complicaties doen zich voor bij mensen die de bof op latere leeftijd krijgen.

Mogelijke complicaties

  • Vrouwen kunnen ontstoken eierstokken krijgen.
  • Bij mannen kan een teelbal gaan ontsteken die de vruchtbaarheid kan aantasten.
  • Doofheid aan één oor.
  • Hersenvliesontsteking, hersenweefselontsteking.
  • Schildklierontsteking.
  • Alvleesklierontsteking.
  • Ontstekingen in gewrichten.
  • Ontsteking van de hartspier.

Kenmerken van de bof

  • Dikke wangen door ontstoken oorspeekselklieren.
  • Gezwollen onder- en bovenkaak.
  • Oorpijn.
  • Pijn in de mond bij het opendoen.
  • Griepachtige verschijnselen.
  • Koorts.
  • Hoofdpijn.
  • Oorpijn.
  • Spierpijn.

Behandeling van de bof

  • Rusten
  • Veel drinken
  • Pijnstillers

Oproep voor studenten aan de universiteit Nijmegen door de GGD Nijmegen: 13-08-2012

Bron GGD Nijmegen
Studeer je aan de universiteit en heb je géén of slechts één bofvaccinatie (BMR) gehad? Maak dan een afspraak bij de GGD. Sinds december 2009 is er in Nederland namelijk een toename van bof, vooral onder universiteitsstudenten. Dit komt door het intensieve contact onder studenten in studentenhuizen, bij verenigingen, tijdens de introductie en bij feesten. Heb je twee bofvaccinaties gehad? Dan hoef je niet te komen.

Kenmerkend aan de huidige bofgevallen is dat ook studenten die al een vaccinatie hebben gehad, de bof kunnen krijgen. Waarschijnlijk omdat de werking van de vaccinatie in de loop van de jaren afneemt. Vaccinatie tegen bof verkleint de kans op ernstige complicaties, zoals verminderde vruchtbaarheid bij mannen of doofheid. Heb je tweemaal een bofvaccinatie gehad? Ook dan kun je de bof wel krijgen, maar de kans op complicaties is minimaal.

Heb ik een bofvaccinatie gehad?

Sinds 1987 is de bofvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma is niet verplicht. Het betreft de BMR-prik tegen bof, mazelen en rodehond. Deze combinatieprik krijg je tweemaal aangeboden: bij veertien maanden en bij negen jaar. Weet je niet of je twee BMR-prikken hebt gehad? Neem dan contact op met het RCP-kantoor in de regio waar je geboren bent.

Mazelen in Frankrijk

Eind juli 2010 waarschuwde de GGD in Nederland voor toename van de mazelen in Frankrijk. In 2009 werd in Frankrijk ook al een uitbraak van deze eveneens zeer besmettelijke ziekte geconstateerd. In 2010 nam het aantal meldingen nog meer toe. De toename verschilt wel per regio. De departementen Vienne, Aveyron, Loire-et-Cher, Gers en Loire-Atlantique meldden de grootste stijging. Zal de mazelen in Nederland ook uit gaan breken? En wat gaat er met de rode hond gebeuren?
© 2010 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
De PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe taaltoets is een verplicht en zeer belangrijk onderdeel voor alle eerstejaars PABO-studenten. De taaltoets stelt vast…
Collegegeld tweede studieCollegegeld tweede studieAls student aan een hogeschool of universiteit moet je collegegeld betalen. Bij onderwijsinstellingen die door de overhe…
Digitale leerkrachtopleiding: DigiPaboDigitale leerkrachtopleiding: DigiPaboDe digitalisering van de maatschappij neemt nog steeds toe. Ook opleidingen maken veelvuldig gebruik van internet en e-m…

We zijn allemaal ziek zonder het te wetenWe zijn allemaal ziek zonder het te wetenTot de constatering komen dat je mogelijk een ziekte of minstens een risico op een bepaalde ziekte hebt ten gevolge van…
Sarcoïdose: Verschijnselen, klachten, behandelingSarcoïdose: Verschijnselen, klachten, behandelingSarcoïdose of de ziekte van Besnier-Boeck-Schauman is een ziekte waarbij door het hele lichaam granulomen gevormd kunnen…
Bronnen en referenties
  • De Gelderlander
  • GGD Nijmegen
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 07-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.