Psoriasis: symptomen, behandeling, soorten

Psoriasis: symptomen, behandeling, soorten Psoriasis of ook wel plaque psoriasis is een aandoening van het immuunsysteem en een huidziekte. Psoriasis komt bij ongeveer 2 % van de Nederlanders voor en treft mannen, vrouwen en kinderen. Een kind van ouders, die beiden psoriasis hebben, heeft 50% kans om de ziekte ook te krijgen. Psoriasis kan in perioden extra opvlammen, om daarna weer in ernst af te nemen. Het is een chronische aandoening, dus genezen is niet mogelijk.

Wat is psoriasis?

Er ontstaan ontstekingsreactie's doordat witte bloedcellen zich om onbekende redenen in de huid dringen. De huid reageert hierop door zich extra snel te vernieuwen. Er worden meer opperhuidcellen aangemaakt,waardoor de huid dik, rood en meestal ook schilferig wordt. Andere symptomen die kunnen optreden zijn;
  • Jeuk
  • Vermoeidheid
  • Pijn
  • Reumatische klachten
  • Ontsteken van de verdikkingen in de huid

De ziekte komt vaak tot uiting rond het 20ste levensjaar en tussen het 40ste en 50ste levensjaar. Wie een erfelijke aanleg heeft, en een streptococcen doormaakt als een keelontsteking, kan opeens psoriasis krijgen. Als één van je ouders psoriasis heeft heb je ongeveer 10% kans om de ziekte ooit ook te krijgen, als beide ouders de ziekte hebben is de kans 50%.

Mogelijke soorten psoriasis

  • Psoriasis op goed zichtbare plekken op het lichaam als gezicht, handen en voeten.
  • Psoriasis op plekken die schuren als ellebogen, knieën, dijbenen en billen.
  • Psoriasis op plekken die veel in aanraking komen met water, zoals de handen.
  • Psoriasis op allerlei plekken op het lichaam, die groot en/of klein kunnen zijn.

Psoriasis kan verergeren onder invloed van;

  • Stress
  • Medicijngebruik
  • Ontsteking op een andere plaats in het lichaam

Gevolgen van het hebben van psoriasis

Veel mensen die de ziekte hebben schamen zich voor hun huid, en gaan daardoor niet snel naar het strand, zwembad, sauna of de sportclub, vanwege de angst voor de reacties van omstanders. Vooral in combinatie met reumatische klachten, kan de psoriasis ook belemmerend werken op het aankunnen van het werk en het ondernemen van uitjes. Hoe iemand omgaat met zijn ziekte, is ook sterk afhankelijk van het karakter van de persoon, de één trekt zich niets of weinig aan van de reacties van anderen, terwijl de ander de neiging heeft om zich compleet te verstoppen.

Behandeling psoriasis

Tegenwoordig zijn er heel wat behandelingen, die de ernst van de psoriasis flink terug kunnen dringen, waardoor de ziekte draaglijker wordt. De behandeling verschilt per patiënt. De bijwerkingen van behandelingen kunnen vaak ook heftig zijn, dus samen met de arts moet worden bekeken en uitgeprobeerd welke behandeling voor jou de beste is. Behandeling is mogelijk met;
  • Lokale behandeling met zalven en crèmes
  • Lichttherapie
  • Systemische behandeling met tabletten, capsules, injecties of infuus
  • Kuren met zonlicht en zout water
  • Medicijnen die zijn ontwikkeld met behulp van biotechnologie. Deze medicijnen remmen bepaalde
  • eiwitten en celprocessen af, die keelontstekingen veroorzaken.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psoriasis, een huidziekte met zware gevolgenPsoriasis is een ontsteking van de huid. Er zijn vijf soorten, elk met unieke tekenen en symptomen, zoals rode huid, wit…
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…
Psoriasis pustulosa: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis pustulosa: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis pustulosa is een vorm van psoriasis die zelden voorkomt. Het wordt gekenmerkt door steriele pustels (puisten),…
Psoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Psoriasis kan op elke leeftijd optreden en het is…

Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Omgaan met burnoutOmgaan met burnoutU hebt een burnout. U voelt een verlammend gevoel van machteloosheid en onzekerheid. U bent plotseling ingestort of hele…
Bronnen en referenties
  • Artikel in de Margriet
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.