Helpen kakkerlakken de ziekenhuisbacterie bestrijden?

Kakkerlakken zijn niet de meest geliefde insectensoort en heb je ze in huis schort er iets met de hygiëne. Toch blijken ze stoffen te bezitten die de mens kunnen van pas komen bij de bestrijding van de ziekenhuisbacterie.

De gevaren van te veel antibiotica

De eerste resistente bacteriën ontdekte men in 1940 kort na de massale verspreiding van antibiotica. Door het vaak ondoordachte gebruik ervan werd de verspreiding nog in de hand gewerkt en daardoor ontwikkelden zich bacteriën die steeds resistenter werden. Om de mutaties van deze bacteriën te onderdrukken had men steeds zwaardere antibiotica nodig, wat ook meer uitgesproken bijwerkingen tot gevolg had. Recent ontwikkelden zich bacteriën die zo resistent zijn geworden dat zelfs de laatste generatie antibiotica niet sterk genoeg zijn om ze te doden zodat deze multiresistente (MRSA) bacteriën een groot probleem in de ziekenhuizen worden. Patiënten die al met een verminderde afweer te maken krijgen kunnen immers zware infecties oplopen met een dodelijke afloop tot gevolg.

De werking van antibiotica

Er is dus een hoge nood aan andere medicijnen die verder gaan dan de antibiotica. Antibiotica zijn geneesmiddelen die de verspreiding van de MRSA-bacteriën weliswaar tegengaan, maar er slechts een beperkt aantal kunnen doden, zodat de mogelijkheid bestaat dat de overblijvende bacteriën nog meer resistentie ontwikkelen. Daarenboven zorgen antibiotica voor bijwerkingen zoals kan op nierfalen of onherstelbare gehoorschade.

Het geheim van de kakkerlak

Wetenschapsman Simon Lee van de universiteit van Nottingham stelde zich de vraag hoe het kwam dat kakkerlakken, die toch bekend staan om te overleven in bijzonder onhygiënische omstandigheden en zo moeilijk te bestrijden zijn, geen hinder ondervinden van hun contact met allerlei soorten micro-organismen. Hij kwam tot een merkwaardige vaststelling: kakkerlakken zouden negen soorten molecullen in de hersenen meedragen die de MRSA-bacteriën zouden kunnen bestrijden. In tegenstelling tot antibiotica zouden deze tot 99% van de resistente bacteriën elimineren en geen bijwerkingen hebben noch schade aan het menselijk weefsel kunnen toebrengen.

Een werk van lange adem

Toch is een mogelijk geneesmiddel nog niet voor morgen. De onderzoeker heeft slechts de feiten geconstateerd en is nog niet zo ver om te weten hoe de stof precies werkt, noch is hij en zijn team erin geslaagd ze te isoleren zodat ze aan proefdieren en/of mensen zou kunnen worden toegediend. Verder onderzoek dringt zich op om zo snel mogelijk tot een doeltreffend medicijn te komen. De nood is hoog, maar de hoop is gewettigd.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VRE-bacterie: klachten, symptomen, besmetting en behandelingVRE-bacterie: klachten, symptomen, besmetting en behandelingVRE is een afkorting van 'Vancomycine Resistente Enterokok'. Enterokokken zijn bacteriën die in de darmen van gezonde me…
Besmetting MRSA of ziekenhuisbacterieMRSA komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen en rusthuizen. Deze komt vaker voor dan voorheen en kan levensbedreigen…
MRSA-bacterie muteert razendsnelMRSA-bacterie muteert razendsnelDe MRSA-bacterie die resistent is voor antibiotica verspreidt zich in een steeds groter tempo over de wereld. Bovendien…
De superbacterie bedreigt EuropaDe superbacterie bedreigt EuropaNog niet zo lang geleden creëerde de ziekenhuisbacterie onrust bij de bevolking: ze was de oorzaak van een heleboel over…

Herken de signalen van kankerVeel mensen krijgen ooit in hun leven kanker. Van de Nederlandse vrouwen is dat ruim een op drie, van de Nederlandse man…
Aids, de epidemie uit de tachtiger jarenTerwijl in Zuid-Afrika hele streken ontvolkt werden, doordat de bevolking ten prooi viel aan een epidemie, schrikken we…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.