Cosmetica en verzorgingsproducten bevatten ongezonde stoffen

Cosmetica en verzorgingsproducten bevatten ongezonde stoffen Vrouwen anno 2018 gebruiken per dag ongeveer 12 verzorgingsproducten zoals cosmetica, haarverf, haarlak, deodorants, parfums, gezichtscrèmes, tandpasta, zeep, shampoo. Voor mannen staat dat aantal op 6. Per dag kan dat 515 chemicaliën opleveren die we dus iedere dag gebruiken. Niet iedereen staat er bij stil wat deze chemicaliën met ons doen of hoe deze op elkaar reageren. Ook het gebruik van verschillende merken geeft soms al een reactie tussen de chemicaliën in de producten onderling. Het kan wel eens interessant zijn om eens stil te staan bij wat we allemaal op ons grootste orgaan, de huid, smeren.

De huid

We staan er misschien niet altijd bij stil maar de huid is een heel belangrijk orgaan. Door de huid kunnen voedende stoffen, die de huid ondersteunen, worden opgenomen in het bloed en, andersom, worden afvalstoffen vanuit het bloed weer verwijderd. Maar de huid maakt geen onderscheid tussen gezonde stoffen en/of schadelijke stoffen of chemicaliën, en dat kan op den duur wel eens ongewenste resultaten geven. Alles wat opgenomen wordt via de huid, en denk dan aan bijv. zeep, shampoo, crèmes, makeup, tandpasta, deodorant, parfum, maar ook schoonmaakmiddelen, autopoets, nicotinepleisters e.d., komt dus via de huid in ons bloed terecht.

De overheid controleert

Gelukkig is er wel controle over producten die op de markt zijn dus de meeste mensen vertrouwen daar dan ook op want we weten dat de overheid met regels en voorwaarden waakt over de veiligheid van producten. Het gaat dan ook niet zozeer om één speciaal product of grondstof, maar om het totaal van alle middelen die we eten, inademen en opnemen en dan over de mogelijke opstapeling in ons lichaam daarvan. Volgens 'Huidpatienten Nederland' zijn er op dit moment (2018) meer dan een miljoen Nederlanders met een huid en/of haarprobleem. Sommigen zijn daarmee geboren en anderen krijgen er last van in de loop van hun leven.

Lood in lippenstift

Een Amerikaanse organisatie 'Safecosmetics' heeft in 2007 een onderzoek laten doen, door een onafhankelijk laboratorium, genaamd 'A Poison Kiss' waaruit naar voren kwam dat 61% van de geteste lippenstift looddeeltjes bevatten. Vrouwen die iedere dag lippenstift, lipgloss en/of lippenbalsem gebruiken krijgen hiervan op die manier over hun leven verdeeld meer dan 3 kilo lippenstift binnen. Het NVWA geeft aan, na een gedegen onderzoek in 2007, dat de gehaltes aan lood niet belastend zijn in Nederland. Maar lood is behalve een natuurlijk element ook een zwaar metaal en bevindt zich behalve in lippenstiften ook in ons drinkwater, in de bodem, in voeding en komt van nature overal voor in onze omgeving en dus niet alleen in lippenstift.

Aluminium in Deodorant

Ook voor aluminium geldt dat het een zwaar metaal is. Variaties hiervan zoals alumiumchloride en aluminiumchloorhydraat komen voor in deodorant. Er gaan hier al heel lang en heel veel discussies over en weer tussen voor- en tegenstanders. Maar wie heeft het nu bij het rechte eind? Daar kun je alleen achter komen als je zelf op onderzoek uitgaat en de stoffen eens gaat opzoeken om te kijken waar ze voor gebruikt worden in een product en wat hun eigenschappen zijn.

Stoffen waarvan gezegd wordt dat je ze beter kunt vermijden

  • Aluminium, aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat: Is een stof die al heel veel stof heeft doen opwaaien en zit in de meeste deodorants. Zweedse wetenschappers van de universiteit van Geneva (2016) zeggen dat deze stof borstkanker kan veroorzaken maar de Nederlandse borstkanker vereniging spreekt dat weer tegen. Het is een ja/nee verhaal dat al jaren voortduurt en er zijn al velen artikelen over verschenen.
  • Diethanolamine (DEA), Triethananolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA): Zijn verdikkingsmiddelen en emulgatoren die in producten voor schuimend effect zorgen. Wordt van geschreven dat het in samenwerking met andere chemicaliën nitrosaminen kan vormen die weer kankerverwekkend zijn. Wanneer op een etiket DEA vermeldt wordt dan is één van deze stoffen aanwezig.Bron: Stichting Help bij Kanker 2014
  • Cocamide DEA , DEA Layryl Sulfaten, Lauramide DEA, Linoleamide DEA, Oleamide DEA, TEA of Triethananolamine
  • Propylene Glycol: Wordt gebruikt om het vocht in producten als levensmiddelen, cosmetica en geneesmiddelen vast te houden, maar ook als antivries product gebruikt in brouwerijen en zuivelbedrijven.
  • Parabenen (methyl, ethyl, propyl en butyl, benzyl, isobutyl): Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel in levensmiddelen, cosmetica, verzorgingsproducten, schoonmaakproducten en inkt, lijm en verf. Ook hier is een ja/nee verhaal van toepassing. Milieuorganisaties beschouwen parabenen als schadelijke stoffen die tot o.a. borstkanker kunnen leiden en aan de andere kant zegt bijv. KWF Kanker bestrijding dat de onderzoeken waarop deze milieuorganisaties hun mening vormen niet relevant en wijzen op onderzoeken waaruit blijkt dat parabenen níet kankerverwekkend zijn gebleken. Bron: Wikipedia, betreft: onderzoeken gedaan in 2004/2005.
  • Parfum / fragrance: Parfum bestaat voor 95% uit chemische stoffen die afkomstig zijn uit de petrochemie. Bron: De risico's van parfum
  • Ftalaten: Zijn weekmakers om kunststoffen elastisch te maken. In de cosmetica worden ze gebruikt als oplos, fixeer en geleidingsmiddel voor geuren en andere cosmetische ingrediënten. Komt voor o.a. in haarlak, nagelak, haarspray en parfum. Het gebruik van weekmakers ligt al zeker 20 jaar onder vuur omdat het gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Worden in verband gebracht met verstoring van de hormoonhuishouding, geboorteafwijkingen aan de genitaliën van jongetjes en leverkanker. Bronnen: Wikipedia/weekmakers en www.heelnatuurlijk.nl 2018
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES): SLS en SLES worden gebruikt om producten lekker te laten schuimen o.a. in zeep, shampoo en gezichtsreinigers. Het zijn oppervlakte actieve stoffen die in combinatie met water worden gebruikt om olie of vet op te lossen zoals een gezichtsreiniger. Het grote nadeel is dat ook het natuurlijk huidvet wordt opgelost waardoor irritaties kunnen ontstaan waardoor je last krijgt van een droge en schilferige, vochtarme huid. SLS moet echt vermeden worden en hoewel SLES minder irriterend is dan SLS is deze ook niet voor regelmatig gebruik aan te raden. Je kunt het merken wanneer je na gebruik van een product een strakke gevoelige huid hebt, dat je producten met deze stoffen op het etiket beter kunt laten waar ze zijn. Bron: www.dr-jetskeultee.nl 2012
  • Triclosan:Triclosan is een bacteriedodende en schimmelwerende stof. Je komt het tegen in desinfectiemiddelen en o.a. in desinfecterende producten, zeep, tandpasta, scheerschuim, make-up, mondwater, aftershave en deodorant. Bewezen is, al in 2014, dat het lichaam de stof Triclosan heel gemakkelijk absorbeert. In het onderzoek gedaan bij 38 artsen en verpleegkundigen uit 2 ziekenhuizen, die uiteraard vaak desinfectie middelen en zeep gebruiken, bleek een duidelijke verhoogde Triclosanwaarde in de urine. In 2012 al was er door onderzoekers naar buiten gebracht dat Triclosan spier en hartproblemen veroorzaakt doordat de communicatie tussen hersenen en spieren verstoord wordt. Verder wordt nog gewaarschuwd voor ontwikkelingsproblemen bij foetussen en pasgeborenen en het verstoren van hormonale processen. Bron: goedgezond.info 2014
  • BHA en BHT
  • Minerale oliën ofwel vaseline(petrolatum) en parafine: Worden aan bijv. lippenbalsems en babyproducten toegevoegd. afkomstig uit de petrochemische industrie. Op de verpakking zijn meerdere benamingen mogelijk maar minerale oliën wordt vaak gebruikt. Volgens ook de Consumentenbond bevestigd in 2007

Alle beetjes helpen

Natuurlijk is het bijna onmogelijk om al deze stoffen te weren. Maar wat je wel kan doen is wat bewuster inkopen en als het mogelijk is voor een verzorgingsproduct te kiezen waar natuurlijker ingrediënten in zitten. Echt moeilijk is dat niet want tegenwoordig kom je overal gezonde en natuurlijker verzorgingsproducten tegen waarin veel minder schadelijke stoffen zitten. Je hebt er wel wat kennis voor nodig om de goede van de minder goed te onderscheiden door het etiket eens goed te bekijken. Staat er niets op, dan kun je dit product beter laten staan, en als je echt zéker wilt zijn van een 'groen' product kun je naar de natuur- of biowinkel gaan. En dan zijn er natuurlijk de shops op het internet, want op het internet zijn echt veel goede bewuste sites te vinden die prima producten verkopen.

Kies voor gezondheid

Word je dus bewust van welke verzorgingsproducten je aanschaft en gebruikt. Natuurlijk zijn de betere soorten ook duurder. Dat spreekt jammer genoeg voor zichzelf. Maar kies voor natuurproducten. Je doet je lichaam en je gezondheid er een groot plezier mee.
© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keuze uit vele verzorgingsproductenKeuze uit vele verzorgingsproductenDe keuze uit verzorgingsproducten is zo ruim en het aanbod is zo gevarieerd, dat om de juiste cosmetica producten te kun…
Dr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDe verzorgingsproducten van Dr. Hauschka Cosmetica omvatten producten voor gezicht, lichaam, mond en lippen, haren, bene…
Natrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNatrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNaTrue is een keurmerk voor natuurlijke cosmetica. Mensen die alleen natuurlijke cosmetica producten willen gebruiken, w…
Eigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEen gevoelige huid heeft een aantal kenmerken. Niet iedereen met een huid die door omstandigheden gevoelig reageert heef…

Estée Lauder make-up collectie door visagist Tom PecheuxDe knappe fransman en visagist Tom Pecheux is legendarisch in de modewereld. Hij is de meest gevraagde visagist ter were…
Lippen om te zoenen tijdens de herfst en winterLippen om te zoenen tijdens de herfst en winterTijdens de herfst en winter hebben onze lippen meer aandacht en verzorging nodig. Mooie lippen zijn vol van vorm, hebben…
Bronnen en referenties
  • www.ayuhuid.nl
  • www.http://blog.greenjump.nl
  • www.safecosmetics.org
  • www.goedgezond.info
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.30393 onderzoek Stefano Mandriota universiteit Genève
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Parabeen
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 20-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.