Hoe herken je een eetstoornis?

Hoe herken je een eetstoornis? Eetstoornissen, zoals boulimia en anorexia, kunnen in beginsel 'stille' epidemieën zijn die langzaam een gezin of persoon binnendringen. Wie de eerste signalen, tekenen of symptomen van eetstoornissen leert herkennen kan tijdig hulp inschakelen voor de ander.

Verandering in eetpatroon

Een allereerste teken van een eetstoornis is een (drastische) verandering in het eetpatroon. At iemand voorheen tijdens het diner nog 'gewoon' zijn/haar bord leeg, dan zal dit nu niet meer gebeuren. Mensen met een eetstoornis kunnen vaak heel goed verbloemen dat ze een eetstoornis hebben. Zeker in de beginfase zullen ze net doen alsof ze voedsel naar binnen werken, terwijl ze er op het bord gewoon mee 'spelen', eten weggooien of voedsel zo op het bord rangschikken dat het lijkt alsof ze een flinke hoeveelheid hebben opgegeten. Ook tussendoortjes worden door mensen met een eetstoornis afgeslagen. Voor 'buitenstaanders' kan de eetstoornis nog overkomen als een dieet, maar dan wel een zeer extreem (en dus slecht) dieet.

Enorm gewichtverlies en angst om aan te komen

Enorm gewichtverlies is een tweede signaal waaraan 'buitenstaanders' een eetstoornis kunnen herkennen. Een 'goed' dieet zal mensen ongeveer 1 tot 3 kilo per week laten afvallen, maar een eetstoornis zorgt voor enorm gewichtverlies in een zeer korte tijd. Mensen met een eetstoornis hebben daarnaast een grote angst om weer aan te komen, zelfs is het maar 1 of 2 kilo. Controleer of iemand in korte tijd veel gewicht verliest door goed naar het gezicht, de buik, billen en benen te kijken. Overigens is het soms moeilijk om te controleren of iemand met een eetstoornis veel afvalt, omdat deze dat waarschijnlijk goed kan verbergen.

Obsessie met eten en drinken

De hele dag bezig zijn met eten, en vooral met niet eten, is een kenmerken van mensen met een eetstoornis. Zij ontwikkelen in de loop der tijd allerlei denkbeelden en gewoontes die met eten te maken hebben. Dit kan inhouden dat iemand iedere dag rond 10 uur een appel met een kop thee 'mag' eten en drinken, maar bijvoorbeeld ook dat iemand een hele zak chips kan leegeten om vervolgens over te geven. Voor mensen met een eetstoornis is eten, en soms drinken, vergelijkbaar met vergif. Zij zullen op die manier ook omgaan met eten (en drinken).

Obsessie met kledingmaat, spiegels en weegschalen

Kijkt iemand in iedere weerspiegeling van een etalageruit hoe hij/zij eruit ziet? Durft iemand nauwelijks in de spiegel te kijken (of juist te vaak)? Weegt iemand om het uur hoeveel kilo hij/zij weegt? Als je dit soort vragen met 'ja' kunt beantwoorden kan er sprake zijn van een eetstoornis. Ook een kledingmaat is voor iemand met een eetstoornis belangrijk. In plaats van kledingmaat 36, 38 of 40 wordt gestreefd naar een kleinere kledingmaat.

Dragen van (te) grote kleding

Mensen met een eetstoornis zijn geneigd om grote kleding te dragen om hun figuur te verbergen. Dit kunnen ze doen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om te verbloemen dat ze veel kilo's zijn afgevallen of juist omdat ze denken dat ze te dik zijn voor strakkere kleding.

Niemand mag het weten

Hoewel mensen met een eetstoornis 24 uur per dag bezig zijn met hun eetstoornis, kan het voor de buitenwereld er anders uitzien. De eetstoornis lijkt zich soms te beperken tot de slaapkamer. Iemand met een eetstoornis zal er alles aan doen om de eetstoornis te verbloemen, al is dit soms moeilijk voor hem/haar. Soms kan iemand wel veel aandacht vragen door bijvoorbeeld aan familieleden te vragen 'maakt dit me dik?' enzovoorts. Gelegenheden waarbij (veel) gegeten wordt zal zoveel mogelijk worden vermeden door iemand met een eetstoornis; dit zorgt soms voor isolement.

Overmatig bewegen

Naar de sportschool, zwemmen, hardlopen; welk soort beweging het ook is, mensen met een eetstoornis kunnen in het sporten gigantisch doorslaan. Ze gaan bijvoorbeeld iedere dag sporten of sporten drie uur achter elkaar. Nog een ander teken van een eetstoornis: nadat iemand iets heeft gegeten (bijvoorbeeld een broodje met pindakaas) moet hij/zij uit 'schuldgevoel' meteen een ronde hardlopen of naar de sportschool.

Binge-eating

Dit houdt in dat mensen een enorme hoeveelheid eten in één keer naar binnen werken (waarna ze soms overgeven of overmatig gaan sporten). Stel je maar iemand voor zich die een hele pot chocoladepasta in één keer leegeet, of die 12 frikadellen achter elkaar opeet. Soms kunnen mensen met een eetstoornis niet wachten totdat voedsel bereid is en eten ze alles wat voorhanden is of zelfs rauwe dingen.

Overgeven, laxeren, slikken van pillen en medicijnen

Vaak in het geheim kunnen mensen met een eetstoornis alles in werking zetten om maar niet 'dik te blijven'. Ze kunnen grijpen naar middelen die het afvallen vereenvoudigt, zoals het innemen van laxeermiddelen of overgeven. Het toedienen van dergelijke middelen kan heel extreem zijn, er zijn gevallen bekend van mensen die bleekwater innamen om maar over te geven.

Grote hoeveelheden voedsel inslaan en in het geheim eten

Mensen met een eetstoornis kunnen soms buien hebben waarin zij in een supermarkt grote hoeveelheden voedsel inslaan. Dergelijke hoeveelheden voedsel zullen ze niet in het bijzijn van vrienden en/of familie opeten, maar in het 'geheim' bijvoorbeeld op de slaapkamer.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Signalen van een eetstoornisSommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunn…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Eetstoornis: volwassen succesvolle vrouw met anorexiaEetstoornis: volwassen succesvolle vrouw met anorexiaAnorexia is niet een typische ziekte onder tieners, veel volwassen en succesvolle vrouwen, vaak dertigers, hebben tegenw…

Nooit ziek – de rol van eten en bewegenDe ene mens loopt zomer en winter te snotteren, de ander leeft als een beest, maar is nooit ziek. Waar je gevoelig voor…
Baarmoederhalskanker: oorzaak, klachten en behandelingBaarmoederhalskanker: oorzaak, klachten en behandelingBaarmoederhalskanker treft in Nederland per jaar ongeveer 650 vrouwen, en hiervan overlijden er gemiddeld 250 van aan de…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.