Nooit ziek – de rol van eten en bewegen

De ene mens loopt zomer en winter te snotteren, de ander leeft als een beest, maar is nooit ziek. Waar je gevoelig voor bent verander je niet. Toch kun je heel veel doen om jezelf te beschermen tegen verkoudheid, griep en welvaartsziekten. De vitamine C-pilletjes kennen we wel, maar er is veel meer. In dit artikel de rol van onze eetgewoonten en de rol van beweging.

De ouderwetse appel

Om te beginnen de oude bekende, het appeltje en sinaasappeltje tegen de verkoudheid. Is het omdat we van de dokter gewend zijn pilletjes te krijgen voor al onze problemen of is het omdat we er vieze handen van krijgen? Tegenwoordig nemen we al snel een multivitamine of vitamine C-tabletje. Jammer, want tegenwoordig weten we dat het niet alleen om de vitamine C gaat. In fruit zitten meer stoffen die we nodig hebben om gezond te blijven, zoals vezels en bioactieve stoffen.

Antioxidanten en bioactieve stoffen

Vrije radicalen zijn stoffen die vrijkomen bij allerlei processen in ons lichaam. Als er teveel van deze stoffen in ons lichaam vrijkomen kunnen ze schade aanrichten. In een goed werkend lichaam worden de vrije radicalen door antioxidanten geneutraliseerd. Vitamine C uit groente en fruit en vitamine E uit olie, noten en bladgroenten zijn de meest bekende antioxidanten. Daarnaast zijn er ook een aantal enzymen actief als antioxidant. Voor deze enzymen hebben we wel voldoende van bepaalde mineralen nodig, zoals seleen, chroom en zink.

Bioactieve stoffen zijn stoffen die steeds populairder worden nu bekend is dat ze gezondheidswonderen kunnen verrichten, in laboratoria tenminste. Toch zijn er ook steeds meer aanwijzingen dat deze stoffen ook daadwerkelijk nuttig werk kunnen verrichten in het menselijk lichaam. Het is in ieder geval niet voor niets dat de voedingsmiddelenindustrie en de geneesmiddelenindustrie over elkaar heen buitelen om nieuwe bioactieve stoffen te vinden, nieuwe werkingen daarvan aan te tonen en de stoffen voor hun industrie bruikbaar te maken. De bioactieve stoffen carotenoïden en polyfenolen vinden we in groente en fruit. Andere nuttige bioactieve stoffen vinden we in melk en vis bijvoorbeeld.

Darmflora en vezels

Gezondheid begint in je buik, in je darmen om precies te zijn. De complete darmwand behoort te zijn bedekt met een laag van allerlei verschillende goede bacteriën die helpen met het verteringsproces en die het lichaam beschermen tegen ziekmakende bacteriën en parasieten die het maagdarmkanaal hebben overleefd. Deze darmflora blijft gezond door het eten van veel vezels, de gezonde bacteriën gedijen daarop goed.

Als de darmflora op orde is kun je een hoop ziektes voorkomen of op zijn minst uitstellen. Grijp daarvoor niet direct naar de speciale yoghurtdrankjes in de supermarkt, al is het maar omdat in die producten maar één soort bacterie zit. Neem liever dagelijks een flink portie groente, veel fruit en volkorenproducten. Daar is de werking tenminste van bewezen en ze leveren meer dan alleen vezels. Geraffineerde suikers en witmeel kun je beter zoveel mogelijk laten staan.

Essentiele voedingsstoffen

We weten dat we gevarieerd moeten eten, zodat we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die belangrijk voor ons zijn. Dat houdt in voldoende verschillende soorten groente, fruit, granen, vis, niet te veel vlees en het liefst alles vers. We weten ook dat we niet te veel moeten eten en liefst geen geraffineerde suikers en niet te veel verzadigde (harde) vetten. Met alle verleidingen die we dagelijks moeten weerstaan valt dit niet mee. Toch wordt hier niet voor niets steeds op gehamerd. Onze eetgewoonten bepalen niet alleen hoe we eruit zien, maar ook voor een groot gedeelte hoe vatbaar we zijn voor ziektes die te maken hebben met ons immuunsysteem en het functioneren van ons lichaam.

Sport en beweging

Wie sport is fitter, sterker en gezonder. Wie niet kan sporten zou moeten proberen op een andere manier zo te bewegen dat de longen, het hart en de andere spieren even flink moeten werken. Hijgen en zweten is goed en dan het liefst minimaal een halfuur lang en iedere dag.

Als sporten niet lukt zou je ook flink stevig huishoudelijk werk kunnen doen, of kunnen werken in de tuin, of de auto eens stevig onderhanden kunnen nemen. Ook een flink eind wandelen of fietsen, zelfs al is het minder mooi weer, is heel goed voor lichaam en geest en dus voor onze weerstand tegen alle dagelijkse kleine en grotere ziekmakende bedreigingen van binnenuit en buitenaf.

Lees verder

© 2010 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je weerstand verhogenJe weerstand verhogenJe weerstand verhogen kan erg makkelijk zijn, mits je weet wat je er voor moet doen. Met deze tips verhoog je makkelijk…
Verbeter jouw imuunsysteemVerbeter jouw imuunsysteemOm gezond te leven en vooral gezond te blijven heb je een goed immuunsysteem nodig. Met een sterk immuunsysteem bescherm…
Fruit eten vermindert de kans op Mexicaanse griepFruit eten vermindert de kans op Mexicaanse griep‘An apple a day keeps the doctor away’. Een bekende uitdrukking die het eten van fruit stimuleert. Houdt het eten van fr…

Besmetting MRSA of ziekenhuisbacterieMRSA komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen en rusthuizen. Deze komt vaker voor dan voorheen en kan levensbedreigen…
Hoe herken je een eetstoornis?Hoe herken je een eetstoornis?Eetstoornissen, zoals boulimia en anorexia, kunnen in beginsel 'stille' epidemieën zijn die langzaam een gezin of persoo…
Samke (50 artikelen)
Laatste update: 08-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.