Overgeven of braken

Overgeven of braken Overgeven of braken komt voor bij ziekte of bij stress, maar ook als een reactie op bijvoorbeeld medicijnen. Hoe gaat braken precies in zijn werk en waar op te letten?

Waarom overgeven?

Mensen die overgeven, zijn ziek. Meestal dan. Overgeven gebeurt door een verhoogde druk in de maag en het samentrekken van het middenrif. Die verhoogde druk in de maag ontstaat doordat er slechte bacteriën of een virus in de maag zit, die meestal met voedsel mee is gekomen. Omdat dit schadelijk is, probeert het lichaam de maaginhoud naar buiten te werken.

Maar een verhoogde druk in de maag kan ook ontstaan in gevallen van stress. Ook dan moet men overgeven. Dit heeft echter niks met een verkeerde maaginhoud te maken. Men moet dit dus niet met elkaar gaan verwarren.

Hoe gaat het overgeven in zijn werk

Wie over moet geven, heeft vaak al enkele uren van te voren een vervelend gevoel in de maag. Maar soms voelt men van te voren ook helemaal niks. Soms moet men boeren laten, die soms vreemd kunnen ruiken of smaken.

Op het moment dat de maag begint met de inhoud eruit te werken, voelt de persoon het zweet uitbreken. Verder is er een vreemd en vol gevoel waar te nemen. Vervolgens komen er braakneigingen, waarbij er nog niks uit komt. Uiteindelijk trekt de maag zo hard samen, dat het braaksel naar boven komt. Soms gaat dit met zoveel kracht gepaard, dat het ook via de neus naar buiten komt.

Tranen

Bij de meeste mensen lopen de tranen over de wangen bij heftig overgeven, dit komt door de druk die er gezet wordt tijdens het overgeven. Kinderen huilen vaak van schrik. Het braken duurt van enkele seconden tot enkele minuten. Wanneer het lichaam de gehele maaginhoud eruit wil hebben en er zit erg veel in, dan treden er vaak pauzes tussendoor op. Deze pauzes duren vijf tot vijftien minuten, waarna het braken opnieuw begint. Een mens kan soms zo wel viermaal achter elkaar braken. Soms nog wel vaker, waarbij er alleen nog maar wat maagvocht uitkomt.

Na het braken

Na het braken blijft er een vieze smaak in de mond achter. Snuit de neus goed, omdat er vaak braaksel via de neus nog naar buiten komt, Hoewel dit vies is om te doen, moet het toch even gebeuren. Spoel de mond met water en poets de tanden even. Niet alleen goed voor de frisse smaak in de mond, maar het zuur dat in braaksel zit, is niet echt goed voor het tandglazuur.

Voldoende drinken

Drink altijd voldoende wanneer je moet braken. Er gaat namelijk veel vochtverlies mee gepaard, vooral als er ook nog eens diarree bij komt kijken. Drink niet gelijk een heel glas water leeg, maar om de vijf minuten een slokje is voldoende,. Zelfs als men blijft braken, blijft er altijd wel wat vocht in het lichaam achter. Kinderen kunnen het beste een lepeltje water krijgen om de vijf minuten, dit is makkelijker voor hun dan uit een glas te drinken.

Wanneer er echt niet voldoende vocht binnen blijft, krijgt men uitdrogingsverschijnselen. Dit uit zich vooral in het zich slap voelen en dorst hebben, droge lippen, diepliggende ogen en weinig plassen. Bij ouderen en kinderen kan dit levensbedreigend zijn. Raadpleeg direct een arts wanneer je dit constateert!
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Braken, spugen en overgeven: oorzaken, oplossingen & tipsBraken, spugen en overgeven: oorzaken, oplossingen & tipsBraken of overgeven is een afweerreactie van het lichaam dat stoffen terug uit het lichaam wilt werken die een schadelij…
Braaksel, kots, overgeefselBraaksel, of kots of overgeefsel, is hetgeen dat vanuit het menselijk lichaam naar buiten komt. Hierbij werken de spiere…
Waarom en hoe moet je overgeven?Waarom en hoe moet je overgeven?Overgeven of braken is een reactie op prikkels van de maag, darmen, slokdarm of de keelholte. Vaak gaat het om een infec…
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…

Gezondheid: BaarmoederhalskankerGezondheid: BaarmoederhalskankerHet komt relatief veel voor en daarom is er vanaf je 30ste levensjaar een mogelijkheid om je eens per vijf jaar te laten…
De buikgriep, symptomen en behandelingBuikgriep hebben kan erg lastig zijn, het is een acute infectie door besmetting van een virus. Eén van de belangrijkste…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.