Medisch onderzoek: CHDR in Leiden

Medisch onderzoek: CHDR in Leiden Bij CHDR in Leiden is het mogelijk om medicijnen te laten testen op je lichaam. Het gaat om nieuwe medicijnen en er wordt gekeken of deze veilig zijn om op de markt te brengen. Daarvoor is CHDR regelmatig op zoek naar deelnemers voor medische onderzoeken. Proefpersonen ontvangen daar een vergoeding voor. De onderzoeken zijn meestal zonder groot risico. Er wordt daar streng toezicht op gehouden. Centre for Human Drug Research (CHDR) is een centrum dat medisch onderzoek verricht. Zijn testen medicijnen op mensen op te zien wat de uitwerking daarvan is. CHDR is gevestigd in Leiden en bestaat sinds 1994. Het CHDR kwam voort uit de behoefte van het Academisch Ziekenhuis Leiden om medisch onderzoek beter te structureren. Tot dan toe ging veel kennis die werd opgedaan met medisch onderzoek toch terloops verloren, meestal omdat er verder geen navolging aan werd gegeven. Er werd in Leiden veel medisch onderzoek verricht. Dat had ook te maken met de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit Leiden. Door het onderzoek meer de structureren kon er ook beter navolging worden gegeven en kon de opgedane kennis beter worden gebruikt.

Medisch onderzoek in Leiden

De locatie van het CHDR is het Bio Science Park in Leiden. Het is daardoor goed bereikbaar vanaf het Centraal Station, maar ook vanaf het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het CHDR heeft een zelfstandige status, maar werkt wel veel samen met het LUMC en de Universiteit van Leiden.Veel onderzoeken die worden verrichtten gebeuren in opdracht van de Europese Unie of de Nederlandse regering. Andere onderzoeken gebeuren weer in opdracht van farmaceutische bedrijven. Bij die onderzoeken wordt ook veel samengewerkt met het TNO.

Medicijnonderzoek bij CHDR

Het CDHR is een relatief kleine instelling als het gaat om medisch onderzoek. Het heeft een klinische onderzoeksafdeling met 16 bedden. Daaraan zijn ook een laboratorium en verschillende onderzoeksruimten verbonden. Het CHDR zoekt regelmatig proefpersonen die medicijnen op hun lichaam willen laten testen. Op die manier wordt gekeken of het wel veilig is om een bepaald medicijn op de markt te brengen. De meeste medicijnen zijn vooraf getest op proefdieren. Voordat een onderzoek mag worden verricht moet het CHDR toestemming hebben van een speciale commissie die bekijkt of het onderzoek wel veilig is. Ook staan vrijwilligers onder regelmatig toezicht van artsen die hun toestand in de gaten houden. Daarnaast krijgen alle vrijwilligers vooraf een uitgebreide medische keuring om te zien of zij wel gezond zijn.

Proefpersoon voor medisch onderzoek in Leiden

Vrijwilligers en deelnemers aan de onderzoeken ontvangen een bepaalde vergoeding voor het onderzoek. De hoogte van deze vergoeding hangt niet af van het risico dat mensen lopen, maar vooral van het ongemak dat zij ervaren tijdens een onderzoek. Bij sommige onderzoeken is het mogelijk om vrij te bewegen en krijgt de deelnemer alleen maar af en toe een prik. In andere gevallen moeten deelnemers soms hele dagen in bed blijven. Dan is het ongemak groter en de vergoeding dus ook. De lengte van een onderzoek kan ook behoorlijk verschillen. Sommige onderzoeken duren een dag, andere zoeken weer drie weken. In Leiden worden vooral korte onderzoeken gehouden.

Proefpersoon voor medisch onderzoek in Nederland

In Nederland is het naast CHDR ook mogelijk om bij verschillende andere plaatsen mogelijk om als proefpersoon te functioneren voor bij medisch onderzoek. Een bekende plek is PRA in Groningen en Zuidlaren. Twee andere plaatsen zijn QPS, ook in Groningen, en Kendle, een bedrijf dat in Utrecht gevestigd is.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deelnemen aan medisch onderzoek met vergoedingDeelnemen aan medisch onderzoek met vergoedingJe kunt je opgeven om als proefpersoon deel te nemen aan medisch onderzoek. Medicijnen die nog op de markt moeten komen…
Proefpersoon voor medisch onderzoekProefpersoon voor medisch onderzoekAls proefpersoon voor medicijn-onderzoek kunt u relatief makkelijk geld verdienen. U gaat intern in een kliniek en krijg…
Medisch onderzoek: het bedrijf KendleMedisch onderzoek: het bedrijf KendleVoordat een medicijn op de markt komt moet er eerst goed onderzoek naar worden gedaan. Er zijn in Nederland twee bedrijv…

Vijfde ziekte, erythema infectiosum: symptomen & behandelingDe vijfde ziekte wordt ook wel erythema infectiosum genoemd. Deze ziekte komt vooral voor bij kinderen waarbij de ziekte…
Zesde ziekte of driedaagse koorts, symptomen en behandelingDe zesde ziekte wordt ook wel de driedaagse koorts of Roseola infantum genoemd. Deze ziekte komt enkel voor bij jonge ki…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.