Operatie, nieuwe hartklep

Operatie, nieuwe hartklep Sommigen hebben een nieuwe hartklep nodig. Dit heeft niks met ouderdom te maken: ook kinderen en jonge volwassen hebben soms een nieuwe hartklep nodig. Er zijn twee soorten hartkleppen.

Nieuwe hartklep: de reden

Wie een nieuwe hartklep nodig heeft, kan vaak niet meer met de oude verder gaan. Hartkleppen kunnen slijten of niet meer goed sluiten door bijvoorbeeld verkalking, leeftijd, aangeboren afwijking, erfelijkheid, ziekten etc. Hartkleppen kunnen gaan lekken en soms moet er een nieuwe hartklep komen.

Mechanische of biologische hartklep

De afraag is of je voor een mechanische of biologische hartklep gaat. Soms is de keus echt moeilijk te maken. Beiden hebben hun voor en nadelen:

De mechanische hartklep is een kunststof klep. Bij deze klep zijn altijd bloedverdunners nodig. Anders kan de klep niet goed werken. Het voordeel van de mechanische hartklep is, dat deze lang meegaat. Als het allemaal goed gaat, kan de mechanische klep gewoon blijven zitten. Het nadeel van deze klep is dat men bloedverdunners moet blijven innemen. Daardoor kan men ook niet even een avondje lekker doorzakken en moet er toch opgelet worden met andere medicijnen. Verder maakt de mechanische hartklep geluid. Vooral in periodes van stilte kan je de hartklep duidelijk dicht horen vallen.

De biologische hartklep is van biologisch materiaal gemaakt. Het voordeel hiervan is dat deze stil werkt: je hoort hem dus niet dichtvallen. Een ander voordeel is dat bij de biologische hartklep geen bloedverdunners gebruikt hoeven te worden. Een groot nadeel is dat de biologische hartklep geen leven lang meegaat. Gemiddeld heeft deze een levensduur van ongeveer tien jaar. Op jonge leeftijd is er geen biologische hartklep aan te raden, omdat deze na 7 tot 10 jaar toch weer vervangen moet worden. Op oudere leeftijd is een biologische hartklep wel weer fijn, vooral vanwege het feit dat er geen bloedverdunners geslikt hoeven te worden.

Na de operatie

De eerste tijd na de operatie kan je je nog aardig beroerd voelen. De meeste mensen voelen zich na een half jaar weer zo fit als tevoren. Soms is er langer tijd nodig om te herstellen. Na de operatie kan er weer begonnen worden met bewegen en later ook met sporten. Bouw het sporten langzaam weer op. De meeste mensen kunnen na de operatie uiteindelijk weer net zo sporten als voorheen.

Met een nieuwe hartklep blijf je wel onder controle van een arts, dit kan om het half jaar, om het jaar, om de twee jaar zijn. In ieder geval zal de nieuwe hartklep met regelmaat gecontroleerd worden. Krijg je weer klachten zoal voorheen, dan kan het zijn dat de nieuwe hartklep is gaan lekken. Bij twijfel, je arts raadplegen!
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartkleppen: slechte werkingHartkleppen: slechte werkingHartkleppen hebben als functie om te voorkomen dat het bloed terugstroomt. Wanneer de hartkleppen slecht werken, wordt d…
Hartklep-operatie niet zonder risico'sHartklep-opraties zijn niet zonder risico's. Er is een risico op complicaties of zelfs op overlijden, afhankelijk van de…
Oorzaken van hartklepafwijkingenWanneer je hoort dat een dierbaar familielid problemen heeft met het hart (en meer in het bijzonder met een hartklep), d…

Medicijnen: flecaïnideMedicijnen: flecaïnideHet medicijn met de werkzame stof flecaïnide wordt gebruikt bij hartritmestoornissen en kent nogal wat bijwerkingen. De…
Klachten na het dotterenKlachten na het dotterenKlachten na het dotteren komen veel voor. Soms lijken ze erger dan de periode voor het dotteren. Medicijnen zijn soms de…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 04-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.